Студенти в UK - 16

• 15 295
  • 209
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, как са студентите в UK.
Очаквате ли ги за Коледа?!:)
Моята хубавица ще си дойде на 23.12.
Очаквам я с нетърпение. Да ми разкаже малко по-подробно за новия си свят, че ме държи настрани от него. Виждам само, че е щастлива. Завършила е първия си проект - впечатлена съм, колко бързо са ги обучили да правят триизмерни фигури. Доколкото разбирам, оформила се е задружна студентска общност на студентите от нейната специалност - постоянно са заедно и нещо майсторят или се забавляват. Последно снимали техен си филм, който, естествено, накрая не харесали. За догодина с още 5 състуденти са запазили къща, в която искат да се преместят. Доколкото разбирам, това е нормалното развитие при настаняването за второкурсници - масово ще се местят в къщи за по 5-6 човека.

# 136
Трудно е в къща, после който има възможност, търси общежитие.
Трудно е, защото- сам почистваш общи помещения / баня, wc, кухня/, дори и след не толкова поддържащи хигиена съквартиранти.
Интернет, ел.уреди- сами се оправят при повреда.
Ако някой иска да напусне стаята, не е лесно.
Трябва да се обмисли добре.

# 137
  • Варна
Здравейте,
Аз чакам студентката да се върне на 16.12.2024. Украсила съм коледно стаята й, но елхата държеше като се върне да я направим заедно.
Иначе проектите вървят с пълна сила. Почти по всеки предмет им се налага да правят. Това й допада, защото групите са различни и така се запознава с много хора. Единствено се ядосва, че винаги има по един – двама, които се скатават, не работят и разчитат на другите да свършат и тяхната работа. Готви се за изпитите, пише есета и рашава задачи по висша математика.
Относно битовизмите справя се добре – чисти, готви, пазарува, сама си прави бюджет. В университета се запозна с една българка, която е близка до нейната специалност, а после се оказа, че е в нейното общежитие. Много си допаднаха, учат заедно по общите предмети, правят си филмов маратон, излизат … За втората година искат заедно да търсят квартира.

# 138
Трудно е в къща, после който има възможност, търси общежитие.
Трудно е, защото- сам почистваш общи помещения / баня, wc, кухня/, дори и след не толкова поддържащи хигиена съквартиранти.
Интернет, ел.уреди- сами се оправят при повреда.
Ако някой иска да напусне стаята, не е лесно.
Трябва да се обмисли добре.

Ще видим как ще се справят. Ще трупат опит  и със съвместното съжителство. Не мога да я спра, тя беше толкова ентусиазирана. Вече са наели къщата. Трима от тях и сега споделят обща кухня в общежитието и имат график за почистването й. Момчетата спазвали графика, момичето - не винаги Simple Smile

# 139
  • Варна
Здравейте,
имам въпрос към родителите на получилите оферти с условие за депозит. Има ли указан срок за внасяне на депозита?
Не ми става ясно дали се изисква заедно с  документите, доказващи успех - тоест след края на месец Май или по-рано.
Като четях първите постове с информация за искан депозит, останах с впечатление, че той е част от потвърждението на офертата - както да се отбележи firm choice.
В нашия случай има линк с крайни срокове, но в момента там има информация за стартиращите Януари.

# 140
  • Варна
Здравейте !
От два университета получихме оферта с депозит , но още не сме потвърдили нито една , точно поради тази причина , защото не мога да разбера кога се внася депозита . При нас проблема е, че синът ми ще кандидатства и в друга държава , но там ще държи изпит през март . И тъй като той още не е решил къде иска да учи , не смеем да потвърдим точно заради този депозит . Ако разберете , моля да споделите .

# 141
Можете да пишете имейл с въпросите на admission към съответния университет. Отговарят много подробно.

# 142
  • Варна
Можете да пишете имейл с въпросите на admission към съответния университет. Отговарят много подробно.
Подкрепям.
Пишете и питайте за всичко което ви интересува и/или имате съмнения.

Исках и още нещо да споделя на кандидатстващите на база опит.
Моята дъщеря избра оферта в която искаха 6.00 на матурата по математика. Не успя, да не ровя колко беше ама около 5,95 и беше оценката на матурата. Писа им, не знам какво но ще да е било сърцераздирателно Laughing . Две седмици чака отговор и беше положителен, направиха компромис и за щастие, завърши в желания университет и вече работи в лондонското сити.
Та- пишете, питайте, настоявайте.
Успех!

# 143
  • Варна
Този депозит е много неприятна новост. Университетите, в които малката ни дъщеря кандидатства не изискват такъв, проверих още когато Анет сподели.
Още няма оферти, но този вторник мина насрочено интервю с Кеймбридж. Всъщност две интервюта с трима професори - първото техническо-върху казуси, а второто по общо - за нея и за пърсънъл стейтмънта ѝ.

Отново за депозитите бях чела условия, при които връщат сумата. Ако не можеш да изпълниш условията по офертата, по болест и още други, но пак изискват доказателства и в срок.., най-добре пишете им.

# 144
Честито Рождество Христово!
Здраве, щастие и успехи за всички!
Светли празници!

# 145
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте и успешна нова година на всички!
Имам въпрос към родители на завършили и вече работещи в Англия деца. Как действате със здравните осигуровки? Дкато бяха студенти преди Брекзит е ясно: в НАП с преведени удостоверения от университета. Сега, когато вече работят в Англия, заслужава ли си да се плащат здравни и тук в България. За мен е по-добре да са платени и да си има запазени здравните права и тук. Какво мислите или как сте подходили вие?

# 146
То май не може да стане, защото на каква база ще плаща? Тя няма доходи тук, но в същото време не е безработна, върху каква сума ще се осигурява?

# 147
От седем години прибивава в Великобритания детето и вече от няколко работи-с прекъснати здравноосигурителни права е в България.Когато си идва тук-ползва платени медицински услуги ,тук.
Понеже дългосрочно пребивава там ,не считам за нужно да плащам здравни осигуровки тук.

# 148
  • Бургас
От две години работи във Великобритания и тук е с прекъснати здравни осигуровки. По празниците си беше в България и ходи на зъболекар. Плати си и каза, че било в пъти по-евтино от там.

# 149
  • Варна
Докато мърдам, тя ще има платени здравни осигуровки и личен лекар тук, в България.
Да не се налага, но е по-бързо да се качи на самолет и тук да стигне до специалист, отколкото да разчита на такъв в ОК.
След като се дипломира, подадох Декларация 7 в НАП, че ще се самоосигурява здравно, на всеки 3 месеца внасям сумата. Осигуровката е върху МРЗ.
Всяка година минава профилактични прегледи, изследвания, зъболекар също задължително. Така сме всички у дома.
Това лято имаше 6-7посещения при лекари, хирургична интервенция / маха бенка/ , изследвания.
Същото се отнася и за брат и, щото и той скитосва по Европа.

Общи условия

Активация на акаунт