Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Средно образование в Русе

 • 283
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9 464
Една тема за гимназиите в нашия град - профилирани, професионални или СУ - плюсове, минуси, реализация, подкрепа за децата с ТЕЛК и СОП.
В разгара си е прием 2022-2023, честито на вече записалите се и успех на чакащите второ класиране.
Надявам се темата да привлече вниманието ви, да е активна и полезна и за бъдещите гимназисти Русе.

# 1
 • Мнения: 3 945
Мама Ru, стигнахте ли вече до гимназиален етап?
За деца с ТЕЛК и СОП не мога да дам инфо, но ако нещо по-конкретно те интересува за Ботев, Канети и Ангел Кънчев пиши...

# 2
 • Мнения: 9 464
Не, предстои шести клас. Сега сме в етап на търсене и ориентиране. Мисля, че темата може да е полезна на всички ученици в града ни. Отношението към различните деца е важен фактор, говори за нивото на толерантност в дадено училище. Мен лично повече ме интересуват професионалните гимназии и професионалните паралелки в профилираните гимназии - взаимоотношения, дисциплина, изисквания, психоклимат.

# 3
 • Русе
 • Мнения: 7 290
Да се цопна тук, че ни предстои 7-ми клас.
Уж имаме първо желание, но събирам мнения за други опции.
Вчера говорих с позната за АГ. Там се учи, а моето не е от най-ученолюбивите.
Хр. Ботев го отписвам директно. Тази година големият завърши там и въобще не съм очарована. Той също.
Проучвам Електрото. Последните години взе да му се вдига реномето...

# 4
 • Мнения: 9 464
Мен ме заинтригува професионалната паралелка в АГ - "компютърна анимация". Всяка година една и съща ли е? Че се учи, учи се, но атмосферата каква е.
Голямото ми дете, бъдеща шестокласничка е със СОП - дислексия и дискалкулия, ползва ресурсен, но е по учебния план и на количествени оценки, значи не може да ползва насочване и ще трябва да разчита на балообразуването само. За сега заглеждам специалностите в ПГСАГ - интериорен дизайн, графичен дизайн, тази година има нова специалност "художествена керамика"; ПГТ - екскурзоводско или хотелиерство; Корабното - логистика евентуално, хвърлям поглед и към Дървото какво пускат. Накрая закъдето стигне балът, но не всяка професия е подходяща за моята девойка, а целта е да може да я работи след това.
Какво предлагат в Ботев?
Освен ПГСАГ и Корабното, къде има подкрепа за деца като моето - СОП, но на количествени оценки и с ползване на ресурсен?

# 5
 • Русе
 • Мнения: 7 290
Мама РУ, идея си нямам. Мога да питам в АГ дали имат ресурсен?

И моето загледа Анимацията, но нещо не го грабна и го написа най-отдолу под въпрос (правим списък със желанията).

# 6
 • Мнения: 9 464
Има още две години. Първо ще видя с нейния ТЕЛК дали могат да я насочат и къде, след това ще смятаме балове и ще редим желания. Детето е с ограничение възможности и затова искам да е практично това, което ще учи и да може да го работи след това. Икономът отпада, защото математическото мислене е доста зле и числата са съвсем абстрактни понятия. Облеклото също не е подходящо. За момиче възможностите са по-огранечени откъм училища и професии. Не е важно дали имат щатен ресурсен, а дали при дете с определени дефицити/ затруднения са склонни да заявят такъв от ресурсен център и да подкрепят детето. И разбира се, професията да е подходяща за възможностите и характера й. Има време, но започвам от сега да следя.

Общи условия

Активация на акаунт