Второкласници 2024/2025 - 1 тема

• 20 154
  • 675
  •   1
Отговори
# 180
Имам чувството, че нашата госпожа завишава оценките. Гледам в shkolo някакви звездички, сърчица, а аз като я питам разни неща тя не ги знае. Спрях я от занималня и от една седмица насам съм в ступор. Има много пропуски по всички предмети, а валят звездички Sad Аз ли съм с грешна представа, но мисля да говоря с госпожата. Това завишаване изобщо не е добре в дългосрочен план. Детето трябва да е наясно, че нищо не знае и да работи.

# 181
  • София
Таблицата за умножение моят я научи с една игра на таблета - някаква панда - като отговаряш вярно на задачите за умножение (аз подсказвах първоначално на всяка задача, т.е. половин ден играх с него), получаваш точки, с който  пазаруваш различни хранителни продукти и храниш пандата, а тя става все по-щастлива, колкото по-пълен е коремът ѝ,  а също така пандата получава и разни допълнителни придобивки колкото повече играее детето - шапки, очила и т.н. Имаше по спомен и някакви купи и медали, които детето получава в играта - за определен брой последователни дни, в които е играло, за серия задачи без грешка, за достигната бройка решени задачи и т.н. Синът ми тогава беше на 6 и му беше много интересна играта (дотогава почти нищо не беше играл на компютър/таблет) - за 2-3 дни беше научил цялата таблица. Но след това, ако не се поддържа това знание, почва да се забравя, така че детето трябва да се препитват редовно с по няколко задачки.

# 182
Моята я научи от видеата на Академико.

# 183
  • София
Имам чувството, че нашата госпожа завишава оценките. Гледам в shkolo някакви звездички, сърчица, а аз като я питам разни неща тя не ги знае. Спрях я от занималня и от една седмица насам съм в ступор. Има много пропуски по всички предмети, а валят звездички Sad Аз ли съм с грешна представа, но мисля да говоря с госпожата. Това завишаване изобщо не е добре в дългосрочен план. Детето трябва да е наясно, че нищо не знае и да работи.
Да не си и ти с големи очаквания? Зависи какво не знае...
При вас ще има ли Математика без граници или от другите състезания? При нас за сега нищо не са споменали, но и миналата година някак си все в последния момент ни го казваха и ми беше неприятно.

# 184
Как е името на играта?
Оценките не знам дали се завишават, по-скоро по-слабите не се пишат.
Моите са избрани в групата по състезателна математика, дано им хареса 😃

# 185
  • ту тук, ту там
И аз исках да попитам какво точно не знае, на какви въпроси не може да отговори?

При нас ще има МБГ. Аз не го записах, няма смисъл, защото не иска да решава допълнително задачи.

# 186
В нашето училище се провежда единствено "Европейско кенгуру". За всички останали състезания ги записвам към школата, която посещава(ще) баткото.

# 187
Например по математика бърка колко единици са 10 десетици. Текстовите  задачи успява с малко помощ да ги реши сама, но записва резултата като число и не може да изрази какво показва. Не се сеща, че отговорът се съдържа във въпроса. По български има пропуски - има да преписва стихотворение, тя го преписва сякаш е разказ. По родинознание е най-страшно - това коя е Родината ни, селището, роднина, род - ужас направо ми се изправят косите. Не знае химна, само заглавие, а в първи клас го учиха. Не знам дали са ми завишени очакванията, но се притеснявам, защото основите са важни и изграждането на навици за учене. Притеснено ми е като няма знания, а има висока оценка. Няма да я записвам на състезания по математика, там са по-логически задачите и няма да се справи.

# 188
Таблицата за умножение моят я научи с една игра на таблета - някаква панда - като отговаряш вярно на задачите за умножение (аз подсказвах първоначално на всяка задача, т.е. половин ден играх с него), получаваш точки, с който  пазаруваш различни хранителни продукти и храниш пандата, а тя става все по-щастлива, колкото по-пълен е коремът ѝ,  а също така пандата получава и разни допълнителни придобивки колкото повече играее детето - шапки, очила и т.н. Имаше по спомен и някакви купи и медали, които детето получава в играта - за определен брой последователни дни, в които е играло, за серия задачи без грешка, за достигната бройка решени задачи и т.н. Синът ми тогава беше на 6 и му беше много интересна играта (дотогава почти нищо не беше играл на компютър/таблет) - за 2-3 дни беше научил цялата таблица. Но след това, ако не се поддържа това знание, почва да се забравя, така че детето трябва да се препитват редовно с по няколко задачки.
Коя е тази игра?

# 189
  • София
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bilgapp.mydevs.mathapp - това е играта, благодарение на която при нас таблицата беше научена скорострелно (предварително бях обяснила идеята на действието умножение, че 3 по 7 е като да раздадеш на 3 деца по 7 бонбона или на 7 деца по 3 бонбона и трябва да разберем колко бонбона общо ни трябват за целта, бях обяснила, че може да изчислим същата задача като съберем 7 тройки или 3 седмици). След което стоях до детето, докато играе - на лесните задачи (тип 3х3, 4х2, 1х7, число по 10 и т.н.) го оставях да смята сам отговора със събиране; на трудните задачи (6х7, 8х9 и т.н., които биха го затруднили и отегчили да решава със събиране) директно му казвах отговора да си го въведе в полето. Няколко часа съм помагала в първите 1-2 дни игра, след това беше научил сам всички отговори.

И нашето училище е много зле откъм провеждане на математически състезания, само Европейско кенгуру правят. Но аз записвам детето на други места и ходим на почти всички математически състезания.

В нашата занималня в училище са 34 деца. Съответно разчитам на санитарния минимум - каквото е имало за написване, да е написано. По родинознание примерно домашното в общия случай е написано в училище, но вкъщи работим заедно по урока - карам го да го изчете на глас, да отговори устно на всеки въпрос от учебника, помагам там, където отговорите му не ми харесат, изпитвам на дефинициите от учебника. По английски също не стават нещата само с ученето в занималнята - новите думи са написани по 10 пъти, преписани са в тетрадката речник, устно се знаят, но като му издиктувам 5 думи, поне 3 от тях са грешно написани. Съответно правим диктовки на думи и чистим английския правопис вкъщи. По математика не се налага да се занимавам с училищните неща, но помагам за състезателните задачи. Проверявам тетрадките по български, четене, родинознание, английски, немски всеки уикенд - коригираме запетаи, правописни грешки. Общо взето създавам си бая допълнително работа, но детето има нужда, а и той самият усеща полезния ефект от тези съвместни усилия. Сега се полагат основите на умението да учи и детето трябва да си изгради такъв маниер на учене, чрез който след време да успява да се спрява сам с разказвателните предмети, с чуждите езици и т.н. В момента хем материалът е малко, хем очакванията и изискванията са ниски, но след 2-3 години ситуацията ще е доста по-различна.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 01:41 от *Lorena*

# 190
  • София
Лорена, това си е сериозно учене. Не помня, ходи ли на занималня детето или вкъщи пишете домашни? Аз общо взето  само по БЕЛ и МАТ го следя. По Родинознание гледам само най - важното дали знае /то до сега не че нещо съществено са учили/.

# 191
  • София
При нас по англ . не пишат все още.
По родинознание на входното ниво се оказа, че моята не може да различи дърво от храст.
Тръгваме към вилата след малко и ще има два дена уроци по ботаника.

# 192
Лорена, много учите. Аз само преглеждам ако има пропуск в домашните и следя за правописни грешки. Нямам сили и време да се занимавам с останалото, а и искам да не свикват да учат само с мен.

# 193
  • София
Втора седмица на частната занималня и съм много доволна. Всичко си написва и за вкъщи, ако изобщо остане нещо за довършване, то е много малко. Дават им и допълнителни материали, правят диктовки, играят... В групата са 7 деца от втори, трети и четвърти клас от близките училища. Направо съжалявам, че още от 1-ви клас не го записах, а търпях и се ядосвах...че и учех всяка събота и неделя!

# 194
  • София
При нас петък са довършили и последните букви от английската азбука. Пишат ги за по няколко реда за домашна. Ние сме извън страната за няколко дни и ще има да понавакса с домашните, ама ще се справи.

Общи условия

Активация на акаунт