Второкласници 2024/2025 - 1 тема

• 20 154
  • 675
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Почнахте ли да давате джобни пари и по колко?
Мъжът ми реши да му дава по 20лв. на седмица на нашия като столът му е платен.
Той, милият, не знам защо, но не си ги харчи и когато и да стане дума за пари все казва , че имал и щял ни даде от неговите Simple Smile

# 196
  • ту тук, ту там
При нас децата не могат да носят пари в училище, то няма и къде да ги харчат там де, лавка няма. Но точно в края на миналата седмица предложих на татко му да започнем да му даваме определени пари на ден. Целта е най-вече създаване на финансова култура. Но мислех за 10 лева на седмица, тоест 2 лв. на учебен ден, които да изхарчи по свое усмотрение след като го вземем от училище.

# 197
При нас от тази година са разрешени джобните.
Сложила съм му към 5-6 лева на монети по 1-2 лв, да си взима понякога закуска следобед.
От началото на годината до сега не съм допълвала, нищо не е изхарчил.

# 198
Моите получават пари от баща си, около 2 лв на ден, аз съм против.
Харчат за глупости заради самото харчене, не че са гладни и жадни.

# 199
  • София
Ние не даваме.
От лавката не може да купува, защото закъсняват за час и госпожата се кара.
След училище играе в училищния двор и не ходим да пазаруваме, най- много да си вземе нещо дребно от магазинчето в блока.
На този етап не е и много финансово ориентирана.
По- натам, като почне да ползва лавката , ще ѝ даваме.

# 200
Даваме. Няма определена сума, харчи до 3-4 лв. дневно. Редуваме домашна храна за закуска с купена закуска от лавката, за да е доволна и тя/и ние, иначе си купува нещо дребно или студен чай. За момента не купува боклуци.

# 201
  • София
Само в петък, тогава им е ден за лавка. Давам 5 лв, но гледа да не ги харчи всичките.

# 202
По принцип при нас носенето на пари не е разрешено. Дадох ѝ 2 лв. за вода, ако нейната свърши, тъй като не искам да пие чешмяна вода. Тези пари бяха взети от съученик. Видяла го е, сръчкали са се, казала е на госпожата, а госпожата дори забележка не е направила.

# 203
  • ту тук, ту там
Ами то именно поради подобни причини не е позволено да се носят пари. Учителите не са пъдари да следят кой на кого какво взел. Забележка е трябвало да има Вашето дете, че е нарушило правилата в училище.

# 204
Ние му даваме 5 лев за седмицата. Обяд има в училище, носи и храна от вкъщи. Хари ги за глупости най-вече.

# 205
  • София
И при нас имаше проблем с взети пари. Дали на детето 5 лв да си купи купон.
 И после този взел, онзи взел, бонбони има, купон няма. Излишни разправии с учител и родители.

# 206
В лавката не продават нищо, което да бих искала да си купи, така че не давам джобни. Слагам закуска, за обяд е на стол, той си избира менюто, за следобедна закуска има плод.

# 207
  • София
Не давам джобни (учителката по занималня не им позволява да си купуват неща от лавката, защото така решихме групово с родителите от класа още миналата година), но давам дребни парични награди - примерно за медали от състезания. Има опция да си ги спестява или да си ги харчи, когато е с нас до магазина.
Дала съм обаче 10 лева да му стоят в портфейла в раницата със заръката да ги харчи само в непредвидени/спешни ситуации (веднъж бях забравила да му поръчам предварително обяд, благодарение на тия пари за спешности е успял да си купи обяд от стола).

# 208
Аз не давам, всеки родител на дете от класа обаче решава както прецени - на други деца дават. Не вижда смисъл да купуват глупости от лавката .

# 209
Ами то именно поради подобни причини не е позволено да се носят пари. Учителите не са пъдари да следят кой на кого какво взел. Забележка е трябвало да има Вашето дете, че е нарушило правилата в училище.
В нашето училище няма такова правило. Това решение беше взето миналата година от родителите по настояване на учителите. Въпреки това децата постоянно носят пари - за екскурзии, за таксите на допълнителните дейности, за базари, някои деца купуват вода от лавката или сандвич ако храната в стола не им харесва. Миналата учебна година няколко пъти изчезваха пликчетата с пари за допълнителните дейности, отново учителките не взеха отношение. И защо да няма наказание за тази кражба? Кражбата, пък било то и на 2 лв не е ли нарушение на правилата? Май и в 10 Божии заповеди беше записано "Не кради". Веднъж няма да бъде наказано детето, което краде, втори път и след третия ще реши, че всичко му е позволено.

Общи условия

Активация на акаунт