Коя ви е мечтаната дестинация и защо?

• 11 162
  • 313
  •   1
Отговори
# 165
Просто има неудобства това да: сменяш валута или правиш постоянно изчисления, да купуваш интернет, застраховки, да отнема време да пътуваш при непредвидими обстоятелства. Така че, съгласна съм със Somebody12. Аз също така съм се чувствала и то многократно извън Европа. Обичам да пътувам, но неудобствата са неудобства и понякога не си струват -  не всички са с дестинационен броялник 😉 и селфирането в необичайни “off the beaten track” дестинации. Някои сме си намерили любимо място, в Европа🙂.

# 166
Сигурно се има предвид безплатен интернет в роуминг.
То ЕС е като една държава, свикнахме и на повечето хора им е достатъчно и не им се излиза.

И не всички са с брояч, просто някои неща ги няма в Европа

Да, Италия не омръзва. Ходихме 3 пъти там и искам още!
По-екзотични дестинации не ме привличат, поради фобия от пълзящи гадинки. Не е моето. Някъде на хладно и зелено искам.
Във Финландия комарите са колкото канарчета Simple Smile
Не знам как не умират през зимата.
Те си умират, ама яйцата им остават.
Единствената държава без комари е Исландия (е, и в Антарктида няма комари).
Просто времето се мени твърде бързо и няма достатъчно време за пълния жизнен цикъл на комара. Сигурно има някакви други хапещи насекоми де.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 15:41 от neuromancer

# 167
Каква липса на интернет, за какво говорите? Навсякъде има интернет. В Куба, Туркменистан и Северна Корея е затруднено, но интернет има във всички държави. Казвам го като човек, който е бил в немалко страни в Азия, Африка и Латинска Америка.   Не съм бил в Австралия и САЩ/Канада, но това са страни от първия свят и едва ли интернетът им е проблем. Струва ми се ,че сте били на някакво място извън Европа, не сте имали нет и обобщавате за целия останал свят извън Европа.

p.s. здравна застраховка може да си изкарате за всяка една държава. Не знам защо мислите, че само в ЕС има.

Не се изразих правилно. ПО-скоро мобилен интернет за Европа. Помня какъв кошмар ни беше на Нова Година в Турция. Дори бг шофьора на автобуса нямаше интернет и ни губеше из улиците на Истанбул..
Когато пристигнеш в дадена дестинация няма как да хукнеш да купуваш карти с интернет, да сменяш и т.н. Това много ме стресира и получавам паник атаки...

# 168
  • София
А защо трябва да купуваш карти за интернет?
Далеч по-лесно е преди пътуването да идеш до оператора ти или да се свържеш с него по телефона и да заявиш определен пакет телефония+интернет. Също така, на място можеш да избереш към кой оператор да те прехвърли твоят доставчик и после само да си платиш изразходваното. Става за 2-3 Мин. В повечето хотели и заведения винаги има безплатен нет, дори и на другия край на света.
Чак пък да е проблем да пътуваш, понеже не можеш да звъннеш на оператора ти и да си платиш пакет! Вярно е, че 2 Бг сме разглезени с този повсеместен wi-fi, ама чак толкова да е нужен за пътуване, не го разбирам.

# 169
Реално Европа си е доста уредена за много неща, и затова е най-хубава за момента за живеене, и аз я обичам. За пътуване, когато я обиколил повечето и извън нея тя ти доскучава, но е нормално да се харесва, защото е по-лесно... в момента се занимавам с едни визи и наистина се изморих психически, че и физически от бумащини и бюрокрация. А като си от ЕС и отиваш в ЕС се чувстваш наистина европеец, и да хубаво е валутата ни да е една и съща, да имаме лесен и евтин роуминг, да се чувстваме ок с храна, улици и езиково... за жалост безопасността вече е под много голям въпрос на много места в Европа. И да, когато човек отива за 7 дена някъде иска да си почине, не желае да се натоварва с купунае на пакети, сменяне на карти, носене на онази игличка, с която да отвориш телефона... а забравих и колко хубаво е, че контактите навсякъде в Европа са еднакви, както и здравоепазването е много по-добро от повечето места и ако имаш безплатна здравна карта ще получиш помощ безплатно.
Вчера говорихме за Кения и доста четох.. е представете си да се наложи там да използвате медицински услуги, дори да не е сравнено с Европа.

П.С. даже няма нужда да ходиш до оператора, току що си активирах роуминг революшън с един смс, защото съм в Европа. Grinning Sunglasses

# 170
  • София
И за Европа, и извън нея, правиш застраховка и се възползваш от нея по един и същи начин. Няма разлика.
Отиваш със застраховката в болница, приемат те. Според покритието. Звъниш на посочения телефон и плащаш или не, след което ти връщат парите. Абсолютно елементарно е.
И извън Европа е достатъчно само да се превключил към съответната мрежа, предложена от оператора ти.
Но пък пътуванията не са задължителни и не е нужно всички да пътуват. Темата обаче е за пътувания. Но и за местна дестинация, а последната може да е и Каспичан.

# 171
  • Melmak
Чак да получавам паник атаки от липсата на роуминг…

В Куба специално нямаше опция за роуминг, но дори държава, която страда от много ограничения, предлагаше опция да си купиш сим карта предварително и на летището да те очаква служител на компанията и да ти я даде. Стана за 5 минути.

В ЕС сме се разглезили малко с лесния достъп до всичко, бързия и безплатен интернет и европейската здравна карта. Европа има много плюсове, има много какво да се види.
Обаче като човек проучва някоя дестинация особено извън Европа или ЕС трябва да знае къде отива. Това означава да предвиди ще има ли нужда от виза, да си плати здравна застраховка, да провери за ваксини ако са необходими, качество и възможности за интернет и подобни.

Аз в Куба дори си спирах интернета, за да се откъсна максимално. Пусках го по 1 път на ден, за да не съм тотално откъсната от близките си. За 20-30 минути се свързвах с тях и готово. Ако ми е трябвало гугъл мапс или мапс ми и това е.

За медицинските услуги то недай си боже да ти се случи на ваканция да се разболееш, не е приятно дори в ЕС. Да, здравеопазването ще е по-качествено и достъпно, прибирането до БГ също е по-лесно. Но пък и Кения, Индия, Куба и подобни места не са за всеки.

Даже онзи ден се пошегувах с мм за Кения и щеще да припадне, въобще не искал да чуе. Аз съм отворена за подобни места, но той като не иска, ще мислим друго, на мен не ми е най-голямата мечта.

Ако едно пътуване ще ми носи повече стрес, отколкото удоволствие, по-добре да си седя вкъщи.

# 172
За здравната застраховка не става дума за пари, а самото ниво на здравни услуги извън Европа е плачевно на повечето места, не е същото като в Европа, дори хигиената.

# 173
Ех, да, най-сигурно си е вкъщи Simple Smile

За мен застраховки и смяна на валута не е неудобство, но не обичам страни, в които не мога да се спася от комари ( имам алергия) или има реална опастност да ме завлекат, убият или нещо подобно.

# 174
не всички са с дестинационен броялник 😉 и селфирането в необичайни “off the beaten track” дестинации.
Е кой е казал, че всички са с дестинационен брояч? Аз изобщо нямам такъв брояч и не ме вълнува бройката държа, ходя често в държави извън ЕС, защото ми харесва. И често повтарям едни и същи държави, точно защото ми харесва. Какъв брояч, какво "селфиране"?  По селфита изобщо не си падам. Това е за кифлите.
И дори в една Турция човек може да отиде 100 пъти и всеки път да е на различно място (почти няма място в Турция, в което да не съм бил). Когато ти хареса на море в Пунта Кана или в Канкун, защо да не отидеш и пак, и пак, и пак? Какъв брояч, какъв броялник, какви 5 евро... СТрахотни места има по света и ги изпускате, само защото робувате на това ,да не обменяте валута и да не си направите здравна застраховка, например в SDI.. за 5 мин. Безумно.

# 175
  • София
Българското здравеопазване пък е цвете!
А това със селфирането няма как да ти се получи, защото някои не го правим с тази цел, даже и социални мрежи нямаме, я броячът е на моментите за лично удоволствие. Съпоставими с изкачването на всички наши върхове над 2000 м. Или пък с посещението на всички не посещавани и диви плажове по нашето Черноморие.
Смяната на валутата пък защо е? С малки изключения, където доларът е панацея, не се сещам за много места по света, където да се налага да обръщаш валута, вместо да плащаш направо с картата си или да теглиш в местна валута от местен банкомат със собствената си кредитна карта. За секунди става. И си спестяваш носенето на пари в кеш, които да привлекат някой да те обере.
Пък в Европа какви тъжни места има все още. Пред тях много по-далечни места са приказка.

# 176
За здравната застраховка не става дума за пари, а самото ниво на здравни услуги извън Европа е плачевно на повечето места, не е същото като в Европа, дори хигиената.
Абсолютно е така
Помня какъв кошмар ни беше на Нова Година в Турция. Дори бг шофьора на автобуса нямаше интернет и ни губеше из улиците на Истанбул..
Когато пристигнеш в дадена дестинация няма как да хукнеш да купуваш карти с интернет, да сменяш и т.н. Това много ме стресира и получавам паник атаки...
Ходенето до Турция било "пълен кошмар" , само защото нямате интернет веднага? Падам, честно.  Без интернет не може ли да издържите няколко часа? Как сме живели преди 2000 г?  
И какво хуквана за купуване на карти с интернет? Още преди да замина, си купувам eSIM за...4.50 долара, за 1 ГБ примерно и нямам грижи. Навсякъде извън ЕС съм с eSIM, никакви местни СИМ карти не купувам. Но и няма драма, ако изобщо нямам интернет. Нали по хотелите има? Както и по заведенията? Чак стрес и паник атаки...  Grinning

# 177
Според мен тук става въпрос за познатото и непознатото, близкото и далечното. За някои хора почивката значи това, другото ги натоварва с излишна организация. Зависи какъв тип хора са, колко и как е натоварено ежедневието им.
Иначе аз пък обичам да се снимам. Но Турция специално я приемам за част от Европа, тоест познатото и лесното, може да не е в ЕС, дори не цялата в Европа, но българският турист отдавна я е превзел, тоест там на много места ще откриеш дори някой да ти говори на бг, менюта на бг, хора които са идвали или познават някого, все някой ще ти помогне и няма да се изгубиш. Гугъл работи и без интернет, ако предварително посочиш някаква дестинация и как да стигнеш до там, ако после нямаш интернет пак ще те отведе. Но нека не съдим хората за мечтите им, всяка дестинация може да е интересна и вълнуваща, дори едно и също място, ако отидеш два пъти го извиняваш различно.

# 178
  • София
Каква е целта на този постоянен интернет в чужбина? И на какъв абонаментен план сте, че нямате абсолютно никакъв извън Европа?
Пък и в Турция всеки 3-ти говори български или поне руски, та може да схване някои думи и да те насочи да не се изгубиш.
Карти на града могат да се ползват и офлайн за ориентация.
Сериозно питам защо ви е интернет в чужбина? Аз навсякъде май го ползвам основно за бг-мамма, ама за седмица бих издържала и без. Wink

# 179
Аз получавам паник атака от мисълта да ме наблъскат в раздрънкан автобус с още 40 човека и да ме возят като чувал картофи, за да прекарам Нова Година в Турция.

За пътешественика, организацията за едно далечно, непознато и екзотично място е цялата тръпка. Не е за всеки това, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт