Мнения за издателства

• 1 318
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, предстои ми да издам втората си книга. По първата работих с Izdavam.com и съм изключително доволна от тях. Ако сега реша да я издавам там, бих си избрала най-добрия им пакет! Но те не предлагат представяне на книгата, а аз много искам да имам такова този път.
От друга страна е издателство "Колбис", те предлагат такова представяне, но цените са им убийствени - 2000 лв. за издаване на 100 книги, това е..Почти непосилно за мен..Някой работил ли е с тях? Препоръчвате ли ми ги? Заслужават ли си тези 2000 лв.? За едното представяне..Много ми харесаха в началото, но при положение, че не искам редакция, корекция и им изпращам моя корица, тази цена е дране на кожата..

А може и да препоръчате някое трето издателство, ако сте работили и сте останали доволни. Благодаря Ви!

# 1
Изпращате ръкописа до някое от големите издателства и ако го харесат - ще ви го издадат. Ще получите част от приходите, останалото е за тях, но няма да плащате. Стига книгата да е хубава, че то за 2000 лв. кой ли не издава всякакви простотии.

А не можете ли сама да си направите представянето? Не е толкова сложно.

# 2
Когато имате готова отпечатана книгата, може да отидете до регионалната библиотека и да попитате, дали може да представите книгата си там. Обикновено е безплатно. Може да предложите малък хонорар на член на председателя на дружеството на писателите във вашия град да представи книгата ви. Помолете го/я да рекламира събитието сред литературните среди във вашият град.
Обадете се на журналисти от вашия град и ги поканете на събитието. Ако няма нищо по-интересно в момента, може да ви отразят.
Ако в библиотеката си откажат идете в локални галерии и питайте там. Важно е обаче да ви подкрепят повече хора - близки и приятели, които да присъстват на представянето на книгата. Когато присъстват много хора е по-вероятно да ви отразят.
Измислете интересно представяне на самата книга - подберете хубави отзиви, извикайте някой с артистичен талант да прочете откъс. Намерете хубав музикален фон или презентация или пък поканете някой тихичко да свири на пиано/китара, за да се създаде атмосфера.
Може да предвидите скромна почерпка.
Не забравяйте за кампания в социалните медии. Ако ползвате библиотека или галерия помолете ги да поканят и тяхна публика.
Трудно се пише добра литература, но още по-трудно се продава.
Трябва ви добри маркетинг идеи. Помислете за това. Идете на няколко представяния на книги. Вижте кои са ви интересни, с какво. На какво реагира добре публиката? Какво е характерно за скучните и за интересните представяния.
Аз съм посещавала прекрасни представяния на много посредствени книги. Но автора е толкова е обаятелен, че си купувам книгата. Избрал е хубави откъси. Всичко е поднесено с вкус. И обратното съм виждала. Чудни книги и брутално скучни автори, които успиват публиката.
Мисля, че може да се справите и сама, но си направете стратегия.
Късмет!

# 3
Vesela.Nikolaeva - Благодаря Ви! Когато търсех издател за първата си книга, писах на толкова много издателства и всички отговаряха, че търсят комерсиални неща. Явно не се вписвам в това. Иначе, да, мога, но то пак си е пари май

metal.vixen - Благодаря Ви за полезните съвети, наистина. Сега, разбира се, за мен книгата ми е хубава, по истинска история е, вложени са чувства, емоции..но доколко това ще се хареса на хората, не зная. За съжаление аз съм от София и вероятно ще ми бъде доста трудно и с галериите и с библиотеките и с журналистите. Но ще проверя, много са добри тези идеи и не се бях замисляла за подобни варианти.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 21:16 от mnegrevska

# 4
Добри съвети са ви дали по-нагоре, организирайте си сама представянето. Може да бъде в картинна галерия, библиотека или някое читалище. Направете си плакати, създайте събитие и във фейсбук и поканете приятели. На представяне на книга е прието да се почерпи поне по чаша вино.

# 5
Добри съвети са ви дали по-нагоре, организирайте си сама представянето. Може да бъде в картинна галерия, библиотека или някое читалище. Направете си плакати, създайте събитие и във фейсбук и поканете приятели. На представяне на книга е прието да се почерпи поне по чаша вино.

Ще го помисля, определено. Срамота е да съм завършила ПР и да не се справя с това. Ще премисля и опитам всички варианти и ще го направя сама. Наистина не си струва да давам 2000 лв., за да ми го организира издателството. МногоВи благодаря!

# 6
  • София
След два месеца ще има Алея на книгата. Можете да проверите и условията за представяне там ако успеете  да я издадете дотогава.

# 7
Това, което наблюдавам при много чужди автори е, че си правят т.нар street team. Хора, които имат добро позициониране в Instagram и Tiktok и те промотират книгите там. В днешно време може да генерирате много голяма аудитория именно от там. Потърсете някой български бооктокър и вижте при какви условия би промотирал книгата ви. Вижте във Fiverr или Upwork има много фрийлансъри, които могат да ви направят трейлъри на книгите и готови постове за инстаграм. Ако нямате профил като автор в социалните мрежи, по-добре си направете и започнете да се рекламирате. 50 -100 лв в платена реклама вършат чудеса.
Ако сте тип инди автор, дори и със Сиела да подпишете, няма да напълнят зала с 1000 човека или някой мол за представяне на книгата ви, освен ако вече не сте утвърдено име с огромна аудитория.
Пишете и на BookTalks, които се събират в София, за да обсъждат книги. Те също биха могли да ви направят някакво представяне.

# 8
Здравейте, предстои ми да издам втората си книга. По първата работих с Izdavam.com и съм изключително доволна от тях. Ако сега реша да я издавам там, бих си избрала най-добрия им пакет! Но те не предлагат представяне на книгата, а аз много искам да имам такова този път.
От друга страна е издателство "Колбис", те предлагат такова представяне, но цените са им убийствени - 2000 лв. за издаване на 100 книги, това е..Почти непосилно за мен..Някой работил ли е с тях? Препоръчвате ли ми ги? Заслужават ли си тези 2000 лв.? За едното представяне..Много ми харесаха в началото, но при положение, че не искам редакция, корекция и им изпращам моя корица, тази цена е дране на кожата..

А може и да препоръчате някое трето издателство, ако сте работили и сте останали доволни. Благодаря Ви!

Здравейте,

Може ли да ми дадете малко повече информация за izdavam.com? Разгледах сайта, но не успях да намеря информация дали предоставят опция за получаване на копия от книгата, които да изпратя на приятели или хора, които ще я рекламират. Аз съм се спряла на пакета за 1500 лв.

Благодаря предварително!

# 9

Здравейте,

Може ли да ми дадете малко повече информация за izdavam.com? Разгледах сайта, но не успях да намеря информация дали предоставят опция за получаване на копия от книгата, които да изпратя на приятели или хора, които ще я рекламират. Аз съм се спряла на пакета за 1500 лв.

Благодаря предварително!

Здравейте. Izdavam.com са изключително коректни и точни. Аз все хак реших, че и втората си книга ще издам там и работим винаги много добре. Има книги, които предоставят, за Вашия пакет са до 250 лв. копия с мека и до 100 лв. копия с твърда подвързия. Отделно Ви се полагат 2 поста от инфлуенсър.

# 10

Здравейте,

Благодаря предварително!

Здравейте. Izdavam.com са изключително коректни и точни. Аз все хак реших, че и втората си книга ще издам там и работим винаги много добре. Има книги, които предоставят, за Вашия пакет са до 250 лв. копия с мека и до 100 лв. копия с твърда подвързия. Отделно Ви се полагат 2 поста от инфлуенсър.
Благодаря ви за информацията.

Общи условия

Активация на акаунт