Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 34 572
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
Ако няма проблеми, прегледите в първия триместър няма нужда да са често. Но е добре да има ехограф някъде 7-8 гс, за да се установи пулс и да се датира правилно бременността - защото по цикъл е доста неточно, а след това бебетата почват да растат с различна скорост. Та ако има ехограф в тези седмици, той показва точно възрастта на ембриона и терминът е по-точен.

А за упражненията за бременни - силно препоръчвам топка за бременни (фитнес топката е същото) с размер според ръста. Много е добре, има си упражнения за всеки триместър и може дори при раждане да се ползва. Помага точно на мускулите за раждане и добре действа на гърба. Аз трябваше много по-рано да си взема. Може просто да си седите на нея и да се люшкате, пак помага.

# 571
Момичета, ако има изтичане на околоплодна течност, какво количество би трябвало да е може ли да се сбърка с вагинален секрет? Отивайки да се къпя в банята усетих как две капки капнаха на пода, по принцип откакто съм бременна имам засилено течение на моменти ама сега не знам защо си вкарах филма да не би да са околоплодни води.. За сведение днес бях на преглед 36+5 г.с ., казаха, че нямам разкритие, тапата също си е там.  Thinking

# 572
И аз нещо не смея, но сега ще ходя на море и са ми избили малко косми, а аз не мога да търпя никакви и искам да ги махна. Обаче не искам да бръсна, цялата кожа ми е в обриви от бременността,.ако обръсна, ще вземе някой обрив да ми стане. Освен ще попитам АГ за колата,.ако не ще действам с бръснач и това е...
Нямам търпение да родя и да започна пак лазера и да си го довърша Grin

Момичета, понеже мисля малко да започна с леки тренировки, понеже много се заседях и закърнях, а сега вече съм добре - дали велоергометър, изкачване на стълби, леки гирички за ръцете са ок? Знам че с ластици за краката, клекове и т.н. е ок, но ще изчакам още малко за тях. Искаше ми се малко да повъртя на велоергометъра и тази машината, която е с наклон, като стълби. Имам фитнес история с уреди преди това.
Аз си правя редовната фитнес програма три пъти седмично. Гиричките за ръце са ми 3-5кг, за гръб на седяща 15кг, крака и дупе клекове с дъмбел 15кг, долна част седящи до 25кг. Досега не съм имала проблем. Чувствително ги намалих след положителния тест, но засега не ми пречат, карат ме да се чувствам сякаш имам поне малко контрол върху промените в тялото си.
В 17г.с. За по-натам ще видим как ще се чувствам.

Всичко е съгласувано с гинекологът ми, разбира се и е с негово разрешение. Като се има в предвид, че съм тренирала силово преди да забременея, така че това е важно.

# 573
И аз ще говоря с моето АГ ш тогава ще действам. По принцип аз имах болки в началото и прицапвания, сега като малко повече се изморя и ми причернява, така че ще видим как ще е. Ако мога, мога. Поне не съм качила още, а съм средата на 4 месец. Същите кг.съм си като в началото, а аз съм слаба (175, 58 кг). Даже се притеснявам дали не е проблем.

Иначе и аз имам много силно течение, понякога направо все едно се напишквам. Още от началото е така. Но си мисля, че е от Утрогеттана. Сега се притесних дали не е околоплодна и при мен. Как се проверява?

# 574
Околоплодните се проверяват с тест. Обаче такъв май няма по аптеките. От Утрогестана усещането е по-скоро леко мазно и като… повръщано. Не е течно като вода. По-гъсто е. Не бих тренирала при наличието на зацапвания. Щом си на Утрогестан, едва ли е без нищо. Утрогестана е химичен серклаж. Иначе качването на кг става ударно накрая. И аз до 7-ми месец бях качила малко и после не можеш да спреш кантара.

# 575
А откъде мога да взема такива тестове или в клиниката се правят?
На утрогестан съм от 5 г.с., заради болки, сега ще го спирам и мислех като го спра и малко да потренирам, но ще видим

# 576
Не знам от къде. Знам, че примерно при спешен кабинет могат да направят такъв тест, за да изключат изтичане на води. Те са много опасни при ранна бременност.

Edit: намерих тук, че могат да се закупят. Сигурно се предлагат и на други места.
https://m.esteto.bg/produse-276155-test-za-amniost-barza-3-broya

# 577
Момичета, ако има изтичане на околоплодна течност, какво количество би трябвало да е може ли да се сбърка с вагинален секрет? Отивайки да се къпя в банята усетих как две капки капнаха на пода, по принцип откакто съм бременна имам засилено течение на моменти ама сега не знам защо си вкарах филма да не би да са околоплодни води.. За сведение днес бях на преглед 36+5 г.с ., казаха, че нямам разкритие, тапата също си е там.  Thinking

Аз по-скоро бих го сравнила с изпускане на урина, отколкото на засилен влагалищен секрет. Те и водите обикновено са бистра течност със специфичен мирис. Сложи ежедневна превръзка, ако е мокра, отиди до някое спешно АГ отделение. Накапват превръзката с един препарат и спрямо промяната на цвета, установяват дали са води, или не. Има и още един вид тест, който е по-сигурен, но ще го направят, ако наистина сметнат, че са води. На мен ми изтекоха при абсолютно затворена шийка, така че не знам дали има отношение.

# 578
Има аптечни тестове за околоплодни води, но са около 70-80 лв. В 14 г.с. ме съмнява да е това, по-скоро се случва при по-големите седмици. 
Като цяло в клиниките имат рактив, който могат да накапят, за да видят дали изтича амниотична течност, но трябва да е без поставяне на препарати вагинално, защото може да даде отклонения.
На мен не са ми правили, но единия път бях в болнична стая с момиче, при което имаше съмнение за този проблем и слушах какво се обясняват. Течността може да не е само бистра, но може да има и розови нишки в нея.

# 579
Аз имам въпрос - някоя има ли информация какво се случва след свалянето на песар? Знам, че е строго индивидуално, но ми е интересно колко след това е тръгнало раждане, установено ли е разкритие веднага след премахването му и изобщо какво да очаквам? (:

# 580
И аз нещо не смея, но сега ще ходя на море и са ми избили малко косми, а аз не мога да търпя никакви и искам да ги махна. Обаче не искам да бръсна, цялата кожа ми е в обриви от бременността,.ако обръсна, ще вземе някой обрив да ми стане. Освен ще попитам АГ за колата,.ако не ще действам с бръснач и това е...
Нямам търпение да родя и да започна пак лазера и да си го довърша Grin

Момичета, понеже мисля малко да започна с леки тренировки, понеже много се заседях и закърнях, а сега вече съм добре - дали велоергометър, изкачване на стълби, леки гирички за ръцете са ок? Знам че с ластици за краката, клекове и т.н. е ок, но ще изчакам още малко за тях. Искаше ми се малко да повъртя на велоергометъра и тази машината, която е с наклон, като стълби. Имам фитнес история с уреди преди това.

До седмия месец играх тенис два/три пъти седмично. Ходих на фитнес и йога останалите дни. Вдигах щанга, кляках с щанга, вдигах от лежанка, ползвах гири, разхождах се бързо на пътека. И на живо пак се разхождах почти всеки ден. Родих нормално. Без упойка. За 2 часа. Спорта е най-якото нещо, което може да направите за тялото си в който и да е етап от живота.  Освен ако изрично не ви е забранено да спортувате, си правите много лоша услуга като се заседявате и ядете на поразия.

# 581
Много глупав съвет към жена, която сподели по-горе, че е имала прокървяване и болки. Аз бих била внимателна към по-натоварващи упражнения. Има време да слабеем. Никога не съм била дебела, но и ражданията ми бяха различни. Първото трудно, второто бързо и лесно. Едва ли раждането има връзка със спорта. Здравето на детето е най-важно сега, а не фигурата. На този етап предпочитам дългите разходки въпреки, че имаме няколко фитнес уреда вкъщи.

# 582
  • UK
Много глупав съвет към жена, която сподели по-горе, че е имала прокървяване и болки. Аз бих била внимателна към по-натоварващи упражнения. Има време да слабеем. Никога не съм била дебела, но и ражданията ми бяха различни. Първото трудно, второто бързо и лесно. Едва ли раждането има връзка със спорта. Здравето на детето е най-важно сега, а не фигурата. На този етап предпочитам дългите разходки въпреки, че имаме няколко фитнес уреда вкъщи.

огромна връзка има даже, колкото в по-добра форма сме по време на бременност, толкова по-голяма възможност има да се роди по-бързо и лесно - не е гаранция, но е доказано, че може да улесни процеса. И хайде да спрем с това мислене, че се тренира за отслабване. Тренира се за здраве, психическо и физическо.

# 583

Не съм дала съвет да го прави никъде. Препоръчвам да се спортува за здраве, а не за фигура, както каза ljoli. За фигура се пазят диети - нещо което абсолютно не препоръчвам по време на бременност. Всеки спорт е по-добре от никакъв спорт. А най-подходящия спорт за бременните е този, който практикуват с половинките си. И това не го казвам с намек. Преодоляването на препятствия заедно сближава двама човека, а сега е най-подходящия момент за сплотяване на семейството.

И отново казвам - ако има лекарска забрана за спортуване има лекарска забрана за спортуване. Не оспорвам професионално мнение.

# 584
  • София
Активността на жената има връзка с раждането, но ако бременността е рискова, то това не е най-важното. Залежаването носи своитв рискове. При твърде малко движение плода може да не заеме благоприятна позиция за раждане.
Но по нашите ширини оперативното раждане е толкова нормализирано, че вече нищо не е толкова важно, колкото просто да те срежат.
И да, раждала съм със секцио. Седалищно беше разположен големият ми син- имам тежки и рискови бременности и лежа и мътя. Това е една от главните причини бебето да не се намести правилно и надеждата за вагинално раждане се изпарява. Отделно е вече това, че една здрава и силна жена по-бързо ще се възстанови, може да е по-активна по време на раждането си(защото тя ражда, макар всеобщата заблуда, че тя лежи и някой друг я изражда).
В различните ситуации, различно нещо е приоритет. Аз лежах и се разплувах, за да износя и родя, но това не означава, че трябва да прави всяка бременна и, че е здравословно.

Общи условия

Активация на акаунт