Фенове на тениса - тема 10

• 16 958
  • 549
  •   1
Отговори
# 165
  • Berlin
Раздел “Спортуващи” е мястото за тази дискусия според мен, тенис в София.

# 166
Здравейте!
 Не знам дали е правилното място да попитам, но не боли да пробвам! От години искам да започна да играя тенис и това лято съм решена да започна, но не знам от къде. Знам, че мога да ходя в Парк Заимов или в Борисовата и че е хубаво да си взема някаква бюджетна и голяма ракета от Декатлон или някой подобен магазин. Но си нямам другарче, това ми е по-голямото питане. Викам си един два пъти да съм с треньор, да схвана що годе нещата, но от там нататък сама… не знам как да стане. Ако ида какъв в шанса просто да си намеря още някой сам човек, с който да играя? Или ще трябва да седя само на тези стените(ако изобщо има такива там де).  Ще съм много благодарна за всякаква информация! Благодаря предварително!
В Малееви в София предлагат групови тренировки с хора на конкретни нива (начинаещи, средно, напреднали, про). Аз ги посещавам от една година и съм доволна — хем си с треньор, хем в група до четирима души, запознаваш се с тях и завързваш контакти в тенис общността. Можеш да се запишеш чрез формата тук: https://academy.maleevatennis.com/%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0 … 0%B0%D0%BB%D0%B8/.

Цената включва: безплатен паркинг, ракета (ако нямаш). Бюджетно (поне според мен) е доста — за тези пари на тренировка няма да можеш да си покриеш само треньора на друго място (индивидуално).

Благодаря! Изглеждат добре, и цените също са доста задоволителни. Видях, че искат нови или изпрани маратонки тип “червен корт”. Разбрах, че това представлява да са по-заоблени, със ситен и по-мек грайфер.
Можете ли да ми препоръчате някакви? Нямам подходящи, тъй като нося само сникърси. Не ми се иска да давам торба пари (гледам ги, че са по 150-200лв.), понеже не съм сигурна колко ще се задържа с играта. Благодаря предварително!

# 167
Нямам представа, но бих погледнала в Декатлон, там по принцип има бюджетни варианти за спортуващите.

А по темата за тениса - за настоящия турнир в Мадрид преди малко видях статистика за най-младите играчи печелили мач в турнира. В петицата бяха Фонсека, Алкараз, Надал, Федерико Чина (от по-предния ден) и Якуб Меншик. С изключение на Надал, останалите младоци са постигнали тези победи едва в последните години. Това изригване на млади таланти напоследък дали се дължи на нещо специфично за това поколение - въпреки че са неопитни, са много нахъсани и не се притесняват да играят пред публика, имат предимството да бъдат подготвени в развити тенис академии и да получат професионална подготовка много рано.
И се представят не само достойно, ами и отстраняват опитни играчи в тура. Вие какво мислите за тази тенденция тийнеджърите да избухват с такива победи в тура?

Също, кой смятате, че ще спечели Madrid Open?
Не съм гледала дали Синер се завръща с този турнир или ще е при следващия в Рим.

# 168
И аз споделям мнението, че младоците имат достъп до професионална подготовка, възстановяване и т.н. много рано и това си личи. Примерно, Григор много по-късно в кариерата си можеше да си позволи подобни неща. Вероятно и настилки, топки и развиващата се технология и фармация, като цяло, също има не малък принос. На мен обаче не ми харесва тенденцията и тенисът да е все по-малко спорт и все повече зрелище. Клеят ми е най-безинтересната настилка и ми е трудно да дам прогноза. Синер се завръща в Рим, но не го чакам с нетърпение Grinning

# 169
  • София
Сегашните младежи са много по-комплексни и силни физчески от тези преди години, да не говорим за онези преди десетилетия. По-лесно е да избухнеш, но и по-трудно е да задържиш нивото, защото за мен всичко е по-сложно сега и тенисът е много изравнен.
Самата методика много се разви. И техниката на ударите и средствата, които се дават за възстановяване. Отделно, че и самата технология много напредна и днешните тенис ракети са способни и 'сами да играят'

Моят фаворит за Мадрид е категорично Александър Зверев и ще съм изненадан ако спечели някой друг. На Зверев това е един от любимите му турнири на които се чувства прекрасно спрямо отскок на топката и атмосферни условия, а и сега си възвърна и самочувствието след успеха в Мюнхен.

Яник Синер ще се завърне в Рим! Simple Smile

# 170
  • Berlin
Клеят винаги ми е бил най-интересен, после тревата, ама само на Уимбълдън. Тези дни гледам нон-стоп турнира в Мадрид, даже и най-неизвестните. Гледах и мача на В. Томова, тя отпадна. Чакам и Григор тия дни за първия му мач. Точно днес гледах схемата и се удивих, не предполагах, че толкова много играчи участват. Кръг на 96, кръг на 64, после 32 и т.н.

# 171
  • София
И на мен ми е любимият сезон от календара. Никога не съм харесвал тревата, където се печели с кратки разигравания и предимно със сервис.
Израснах с Надал на червеното и го гледах какви битки водеше. Беше му трудно, нямаше подаването на Роджър, но не се отказваше.
Алкарас спомена, че е изключително трудно да се спечели поред Монте Карло и Барселона. Надал го прави 10 пъти! Хвърляше всичко през тези два месеца и през втората половина от сезона често бе почупен. Винаги упрекван защо има "само" 2 титли на Уимбълдън, че му липсват няколко Мастърса и няма успехи в зала.
Някои хора пък го мразят червеното - безсмислено тичане и дълги разигравания.

# 172
  • София
Вчера в Мадрид

Чудена победа за Григор Димитров след солидна, константна и разнообразна игра (най-вече от бекхенд, миксирайки лифт удари със слайс такива) срещу опасния Николас Джари.

Циципас изглежда в добра форма след като обърна бившия финалист, немеца Щруф.

Беретини се измъкна по терлици във втория сет срещу Гирон.
Внимание към Джак Дрейпър. Скрития ми фаворит за Уимбълдън, но ще ми е любопитно какво ще направи на клей.

Много хубава победа на Томи Пол над нарочения за бъдеща голяма звезда, Жоао Фонсека.

Новак Джокович отпадна още след първия си мач, което му се случва на втори пореден турнир след загубата в Монте Карло от Табило.
Много грешки направи Ноле, но и Арналди показа невероятна защита и куп атрактивни отигравания. Италианците са просто класа. Това е най-силното италианско поколение в историята на тениса.
За Джокович много въпросителни преди Ролан Гарос и Уимбълдън.
Три поредни загуби с 0:2. Или общо 0:6 сета.
И докато в Маями игра силно, то формата му на клей е ужасна.

Днес внимание привличат мачовете, Зверев - Фокина, Шелтън - Меншик и Корда - Рууд.

# 173
  • Berlin
И на мен ми направи впечатление, че има доста италианци. Испаноезични също.

# 174
Дали не наблюдаваме началото на края на Джокович. Никой не може да победи природата. Колкото и да се старае, като здравословен начин на живот, а той е от най старателните професионални спортисти, но тениса е физически спорт, а той вече излиза от перфектната възраст между 20 и 35, когато организма се представя на най високо ниво, защото все още е млад. А със стареенето се появява спад в издръжливоста, от чиято умора спада и концентрацията, от което страдат и заучените навици за игра, в безкрайните тренировки и съответно се появяват и грешките. Той мисля че в кариерата досега никога не е имал три поредни загуби, и то на нула. Мисля че предстои слизането от сцената на най великият тенисист. Дори в шаха го има между другото това. Въпреки че не е физически спорт, и единственият физически орган, който се използва за състезание там, е мозъка. Но и там с възраста се променят процесите в организма, и започва да се усеща и спад в концентрацията и работата на мозъка.

Ако не знаете мнозина от най големите шахматисти от близкото минало, като Ананд, нашият Топалов, все още играят шах, защото обичат шаха, и за разлика от другите спортове, може да се играе професионално и на стари години. Каспаров е изключение, който се отказа веднага щом остаря. Но нищо не чуваме за тях, защото вече не могат да постигат същите успехи, да бият сегашният млад елит, начело с Карлсен, и са много назад в шахматната ранглиста. Заради възраста си, та дори и в нефизически спорт като шаха, природата е непобедима.

# 175
  • София
Александър Зверев мина през своя рубикон в турнира - Алехандро Давидович Фокина и оттук-нататък не вярвам да има особени проблеми със спечелването на титлата.
Така беше и в Мюнхен, където имаше изключително тежък мач с Талон Грикспор и след това размаза Марожан и Шелтън.

Много качествен и драматичен двубой между Зверев и Фокина пред пълни трибуни и страхотна атмосфера като за корида. Типична за 'Каха Махика'

Днес нашия Григор ще играе и то сега на обяд.

Топ мачове:
Дрейпър - Беретини
Циципас - Музети

# 176
  • Berlin
Григор изпусна мачбол, а сега пък на стадиона няма ток и спряха играта.😬 Проблем с радиостанциите на съдията май, той за какво ги ползва? А, разбрах, системата за линиите май няма ток. И сега виси много ниско над мрежата и не искат да играят така.😀

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 13:44 от abs

# 177
  • София
Няма да има тенис днес. Сериозен проблем в цяла Западна Европа с електричеството.

# 178
  • Berlin
Да, прочетох и аз. Жалко! Малко се притеснявам за Григор.😬

# 179
Очаква се Григор да си затвори мача още втория сет, да е супер мобилизиран и с подготвена тактика. Дано не разочарова.
Аз си мисля, че Зверев може и да е натрупал умора след като играе пореден турнир без почивка. Ще видим дали ще издържи до финала.
Меншик е доста опасен, въпреки че в мача с Шелтън се видя, че е настинал, много силна игра пак показа и може да поднесе някоя изненада.

Общи условия

Активация на акаунт