Фенове на тениса - тема 10

• 21 284
  • 690
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Карлитос е нещо специално наистина.
Най-младият в историята с кариерен шлем. Не е случайно...
Това момче е специално и притежава всичко от тениса.
Както се казва, небето е лимита.
Честито на неговите най-запалени фенове. И аз го харесвам, но все пак знаете, че съм Синер фен.
Джокович изигра феноменален плейстейшън първи сет. На един дъх, но уви ЕГН-то си каза думата и изразходването от зверския полуфинал с Яник. Ноле не приличаше на себе си през втория и третия сет. Вдигна се отново колкото може в четвъртия сет и доказа, че е най-великият тенисист в историята, но твърде късно... Карлос държеше стабилно ниво и дочака момента си.
7 ГШ титли за Карлос само на 22 години. Удивително!

# 661
Толкова много исках Джокович да спечели! Мисля, че това беше последният му шанс за 25-та титла от ГШ. Велик е , респект!

# 662
Първият сет Новак доминираше жестоко и Карлос направи грубата грешка да го остави да диктува темпото, което никога не е добра идея.
Карлос обаче освен множеството си удивителни способности, може и да се съвзема и да променя играта си в хода на мача. Малко повече разнообразие, малко повече тичане за Новак и резултатът е налице.
В интерес на истината Синер много помогна защото изтощи Джокович и със сигурност възстановяването му е по-тегаво от това на Алкарас.
А и определено срещу Синер щеше да му е много по-трудно.

Оттук нататък моята мечта е Карлито да направи голям шлем в една година, да видим възможно ли е.

# 663
  • София
Да не забравяме, че мачът 5 часа и 27 минути на Карлито с топ Мрънкачев беше много по-изтощителен!
Щом и повърна, хич не му е било леко, освен другите проблеми!

# 664
Митко така е но е на 22, много по-лесно се възстановява тялото му. Подозирам че една от причините Новак да бие Синер беше че игра мач и половина преди това и имаше много време да се възстановява.
Но генерално аз не смятам, че Джоко може да  бие Карлос в петсетов мач.

# 665
  • Berlin
Браво на Карлос!

И аз го слушах Джокович. “Нека да не говоря много, това е моментът на Карлос” и айде още 5мин реч, хехе. Но като цяло ми е много досадно да ги слушам накрая, все едно и също си карат по списък, и победителят, и победеният.

Впечатление ми направи контрастът м/у реакцията на Рибакина и Алкарас при мачпойнта. При Рибакина просто такава нямаше, все едно е спечелила на 1ви кръг с/у някой си там.

# 666
Изгледах и аз мача. Адмирации за Новак за формата, в която се намира на тези години - и физическа, и ментална. Но мисля, че във всичко си има ред и логика и в момента те, съвсем нормално, са на страната на младостта.
Има го и този момент, в който вече старите и дълго гледани лица, колкото и харесвани и обичани да са, малко поомръзват. Поне при мен е така. Публиката има нужда от нови лица, нови стилове на игра, нова енергия.
Скрит текст:
И за пореден път убедих себе си защо тенисът е велика игра, въпреки че харесвам и следя и други спортове, но уважавам най-много него. Защото в продължение на часове (понякога пет и половина, както видяхме) един човек (сам, без съотборници, които да му помагат или покрият, без възможност за смяна, без право да се контузи, да го заболи коремът, да има разстройство и пр.) трябва нон-стоп да мисли, да преценява, да взима решения. И то за стотна от секундата. Пет часа постоянно цъкане на мозъка къде да пласира топката, какъв удар точно да използва, къде да застане, как да застане, защо да застане. Едновременно с това във всеки един момент да следи и разчита съперника, да предвижда ходове, да мисли как да изгради играта в перспектива, не само за момента. Отделно да устои на напрежението, да овладее адреналина, да спечели публиката.
Не 90 минути, не секунди, не минути. Часове! Играчите в топ 20-30 са доста изравнени физически и технически. Разликата за мен е в мисловната дейност и взимането на решения. TrophyTennisYellow Heart
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 12:25 от Мила Атова

# 667
По-конфликтно не съм се чувствал по време на тенис мач от много време. Хем исках Алкарас да направи кариерен Шлем, хем исках Новак да вземе 25та титла. Аха единият тръгне да играе по-добре, зарадваш се, после ти стане криво, че другият пада. Де да можеше да има двама победители. Simple Smile

Много се радвам за Алкарас. Споменах го тук за пръв път през далечната 2021г, когато играеше на USO. Следя го от 2019г. Очаквах, че ще стане един от най-добрите тенисисти, но 7 ГШ титли и кариерен Шлем на 22г…шапки долу. Хареса ми днес - със сигурност НЕ игра най-добрия си, магичен, почти геометрично невъзможен тенис, но е помъдрял значително. Реално победи Джокович в неговата собствена игра - в моментите на подем за Ноле, Чарли се обръщаше към непробиваема защита. После следваха моментите на невъзможна за съперника офанзива. Всичкото това на най-неудобната за него настилка и то след един декември (предсезон) изпълнен с отрицателни емоции.

Новак си е Новак. С 24 или 25 титли все ще е най-успешният тенисист в Оупън ерата. Просто днес нямаше как да има двама победители. Надявам се още дълго да е в същата форма и да вкарва интрига в големите турнири. В речта си не каза “ще се видим догодина”, което ме навежда на мисълта, че обмисля пенсиониране сериозно (почти съм сигурен, че, ако беше спечелил, щеше да се откаже още днес/в идните дни).

Интересен сезон се очертава. Алкарас ще гони рекорди, Синер ще търси първа титла на РГ, а Новак - последен шанс за титла 25 от някой ГШ. За нас феновете остава само да се радваме на този празник на спорта. Simple Smile

# 668
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
Браво на Карлитос и той като Джоко пише история. Честита да му е титлата на момчето, но за мен истинския победител и номер 1 си остава Новак.

# 669
  • София
...но за мен истинския победител и номер 1 си остава Новак.

Да, добре Satisfied

# 670
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
...но за мен истинския победител и номер 1 си остава Новак.

Да, добре Satisfied

И това доказва? Написла съм за мен. Освен титлите представете си има хора, които ценят и гледат и други неща. Не виждам причина за поста ви освен заяждане на ниво детска градина, да добре Joy!

# 671
  • София
Доказва доста неща, които обаче много хора упорито не искат да видят.
Никой не казва, че Новак не е велик спортист, но какво значи истински победител, ще разясните ли?

------------

Сега се замислих. Уж тук е БГ-мама, а забравихте дамите! Та да вземем да си спомним за Щефи Граф Rolling Eyes
На 19 с Голям шлем, отделно със  Златен шлем - Голям шлем и олимпийската титла в рамките на една и съща година, на 4-те големи има по 4 и повече спечелени титли и т.н., каквото постижение няма никой и т.н.

Та няма друг на тая планета, който да е постигал това, което тя е направила, ама Ноле бил победител и най-велик Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 01 фев 2026, 19:40 от mitkomitashki

# 672
Предполагам това да можеш изобщо да се състезаваш на подобно ниво - финал от ГШ - срещу хора 14-16 години по-млади от теб, в разцвета на силите и кариерата си, и все пак да имаш успехи. Това, което направи Джокович днес (а и в петък), е достойно за уважение.

Вижте как те двамата се държаха/държат един с друг…няма защо феновете им да се караме във виртуалното пространство.

# 673
О, за мен Щефи категорично е най-голямата.

Иначе Карлос в момента е обещаващ, но обективно Джокович си остава най-успешния тенисист докато не му подобрят постиженията.

По повод на това как се държат искам да кажа, че Лопес ми направи много добро впечатление на този турнир. Веднъж с това, че на тоя тежък мач със Зверев той му каза най-важното - усмихвай се и играй. И второ че в едно интервю каза, че той винаги повтаря на Карлос, че това е просто игра и никой няма да умре.
Харесва ми лекотата, с която гледа Лопес и мисля, че на Алкарас точно това му е нужно.

# 674
Факт е, че Алкарас е в топ 10 на най-великите тенисисти в Оупън Ерата след този си успех. Не е само до брой титли - и до времето, в което стига до тях е. На 22г, най-млад н1 при мъжете (на 19г), с ГШ, 7 титли общо, още 8 от Мастърс и сребърен медал от Олимпиада…и утре да зареже ракетата, пак ще остане в учебниците.

Факт е и, че Тримата Големи са Тримата Големи и са 1, 2 и 3, без да ги подреждам конкретно. Част от причината да са в топ 3 на тази класация е И продължителността на успехите им. Дали Алкарас ще успее (или въобще ще има желание, защото Борг, примерно, е нямал) да се състезава на това ниво още 10-15 години, да печели титли, да събере всички Мастърс трофеи, да спечели злато от Олимпиада, да вземе АТР Финалите…и да влезе в GOAT дискусиите - предстои да видим. Според мен е функция на време и липса на контузии/добра форма. Желанието и капацитета изглежда са налични.

Нищо не пречи на тези два горни параграфа/две твърдения да съществуват и да са верни едновременно. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт