Отговори
# 255
totony ние имаме ЕЗОК - тя по -скоро изтича в края на 10м и ще я преиздаваме. Дъщеря ми е подала съществуващата ЕЗОК към баварската здравна каса и даже и отговориха, че ще потвърдят на унито. От унито обаче върнаха отговор, че е пропуснала да напише немския си адрес на бланката за записване. Странни са- кой чужденец първокурсник през август има немски адрес?😃 Както и да е- дадохме адрес на близък човек в Германия и очакваме вече да получим мейл, за да платим семестриалната такса.

# 256
Здравейте и при нас нещата се случиха като при walantana, но още не сме ги платили здравните осигуровки, ще ги платим на куп. Бележките от университета, ще ги носят в НАП тия дни. За ваксинационния картон го извадихме предварително, защото знаехме предварително, че искат доказателство за морбили ваксина. Пратихме го, но казаха, че не е достатъчно и трябва да попълним бланка на немски и да е подпечатана от личния лекар и да я пратим до 30 август.

# 257
Здравейте и аз вече съм една мама като вас, дъщеря ми ще учи в Берлин в HTW. Сега кандидатства в частно общежитие и от там й искат документи за доходи. Какво трябва да изпратим? Много ще съм благодарна да ме насочите и къде да търсим квартира.

# 258
  • Варна
Здравейте, прекрасна тема, която чета с интерес, засега само чета, но имам въпрос. Вашите деца около кой клас се ориентираха за университет, в който да учат? Изобщо кога се ориентираха за висше образование в чужбина?

# 259
Дъщеря ми е подала съществуващата ЕЗОК към баварската здравна каса и даже и отговориха, че ще потвърдят на унито.
Знаете ли след колко време отговориха от АОК Bayern ? Aз пуснах по погрешка до друга провинция и на същия ден ми отговориха, че не е за тях и трябва да пиша на bayern с пожелание за успех в следването ( с две думи бързи и любезни хората). Писах веднага на АОК Bayern и трети ден няма отговор… Може ли адреса на АОК Bayern, моля -да не би пък да съм го объркала … Благодаря!

# 260
saffron дъщеря ми е писала на 30.07 и са и отговорили на 01.08. Адреса на който е писала е: muc2.beratung@service.by.aok.de

# 261
Благодаря. Освен и тук да пиша; аз пуснах на мейла, койтo miss беше пратила за Ааchen, само че замених провинцията с bayern. Ще изчакам до понеделник. Не мога да прикача документите (enrolment request, л.к., диплома, платежното за таксата) - явно трябва да има изпратен електронно документ от АОК преди да те пусне системата да пращаш сканираните документи.  Вече се изнервих яко, а още не е започнала сагата за общежитие (и там писах и напомних ЛЮБЕЗНО, както Русалката ни препоръчва, ама ми отговориха, че “когато имат новини, ще пишат”. Направо ми прозвуча като “Моля, не ни безпокойте…”.

# 262
Здравейте, прекрасна тема, която чета с интерес, засега само чета, но имам въпрос. Вашите деца около кой клас се ориентираха за университет, в който да учат? Изобщо кога се ориентираха за висше образование в чужбина?
В 11. клас.

# 263
Моето дете записа гимназия с идеята да следва в Германия/Австрия. В годините Австрия отпадна. След това премина през няколко желани специалности. Набеляза четири университета (в три от тях специалността беше една и съща), които са на предни места по ранкинг в тази област. Посети в 12-ти клас четирите града с университетите и така взе решение как да ги подреди. Получи прием по първо желание.
Аз лично препоръчвам поне няколко месеца преди кандидатстването да се отиде на място, особено ако детето не е ходило преди това в Германия. За мен е и от значение да се чувства добре в конкретния град, така и аз ще съм по-спокойна. Ритъмът на живот и средата например в Мюнхен са едни, а в Тюбинген съвсем различни.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 22:13 от tanitkata

# 264
  • тук-там
Още с отиването в НЕГ, идеята беше да учи в немскоговоряща държава. В 10-ти клас реши какво иска да учи.

# 265
Не за всяка специалност има възможност да си избира град… може би за компютърните, инженерните и математика -да; за медицина и фармация те ти предлагат и в повечето случаи не си в позицията да избираш (ако не си с топ диплома и резултат от изпита им), та това с предварителния туризъм не е меродавно. А и дали ще ти пасне един град по време на краткосрочен престой е едно, а да живееш там - друго. То и за държавата се отнася…

# 266
Да разкажа накратко и нашите неволи с медицинското обслужване в Мюнхен.
2019 г. болки в стомаха; посещение на спешно отделение в болница с ЕЗОК; назначено лечение; подобрение;
2021 г. по времето на ковид; посещение в същото спешно с оплакване, че не може да вдишва в пълен обем от една седмица; с ЕЗОК; коментар, че не е спешно състояние – да се търси личен лекар, който и до сега не си е избрал. Оцеляване в сесията криво – ляво с напътствия от личния лекар от България и връщане в България за една седмица след приключване на сесията; за тази седмица - направени всички възможни изследвания, включително ЯМР, два пъти преглед при пулмолог и обратно за Мюнхен с антибиотик; бавно подобрение;
2024 г. - здравна застраховка в Сименс; температура 39, изопринозин, витамин С, чай, обичайните илачи; след 2 седмици – температура 38, сополи, зачервено гърло, отпадналост. Посещение на лекар – час за кръвни изследвания, насрочен за след 6 дни; посещение на друг лекар – вземане на кръв за изследвания, които ще са готови след 6  дни; влошаване на състоянието; антибиотик Зинат за 5 дни (оспорван, дали да се сложи в багажа); подобрение, констатирано от лекар след 8 дни.
И синът ми е за бой, че не си избра добър личен лекар там, но и вие да знаете – зареждайте лекарства от тук на макс, и антибиотик задължително.
Там имало всичко, ми се казва. Ти, човече, като ти е лошо, дали е най-подходящият момент да обикаляш аптеки?!

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 09:14 от bebenka

# 267
  • столицата
Съвсем не е най-подходящият. Моето ми каза, че нямало сила да си изкара куфара изпод леглото, за да си извади термометъра и да си премери температурата. Какво остава да търси тепърва лекарства. Всичко, което съм се сетила като необходимо, съм изпратила. По-добре да ги има и изхвърли поради изтекъл срок отколкото да се наложи и да ги няма.
Между другото, и  моето дете неглижира избора на ЛЛ. Сега ме подсети пак да помърморя по темата.
ДОПЪЛВАМ СЕ Във фейсбук групата Помощ при кандидатстване в Германия/Австрия има обява за стая в Аахен

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 23:06 от galimar

# 268
# 269
Все още при нас няма отговор от Университета относно класирането.
Търсим и квартира в Гархинг....но без резултат....Много се надявам да се даде възможност за общежитие....
Внимавайте със сайтовете за недвижими имоти.На мъжа ми са му хакнали картата и до скоро не е обърнал внимание като е капарирал едно жилище. Продължавали да му теглят пари....Обадил се, където трябва, спрели му картата....сега предстои развитие....
Някой,ако се интересува за наемане на жилище в Гархинг, Мюнхен,да се обади.

Общи условия

Активация на акаунт