Отговори
# 570
От опит мога да кажа само за Аахен - взимат се оценките от матурите с тежест 50% от общата оценка/бал.

# 571
Здравейте, и аз съм мама на един бъдещ студент в Германия, дай боже следващата година. От сега се опитваме да кандидатстваме за общежитие за градовете в които мисли да кандидатства. Подадохме заявление за общежитието в Улм, но след това като се опитваме за подадем заявка за общежитие в Инглощад системата дава информация, че посочения имейл вече е регистриран. Платформата за регистрация изглежда идентична, но нали все пак са два различни университета, знаете ли защо се получава така?

# 572
  • София
Здравейте, и аз съм мама на един бъдещ студент в Германия, дай боже следващата година. От сега се опитваме да кандидатстваме за общежитие за градовете в които мисли да кандидатства. Подадохме заявление за общежитието в Улм, но след това като се опитваме за подадем заявка за общежитие в Инглощад системата дава информация, че посочения имейл вече е регистриран. Платформата за регистрация изглежда идентична, но нали все пак са два различни университета, знаете ли защо се получава така?
Те платформите са идентични...Ама такова съобщение е много странно. Инголщадт какво общо има с Улм, за общежитие в него се кандидатства през Studiеrendenwerk Erlangen-Nürnberg.
Не се гледа дали университетите са различни, а дали се обслужват от една централа..Инголщадт е заедно с Ерланген, Нюрнберг и Ансбах.Но не и с Улм.Освен ако има промяна, ама едва ли..

# 573
Здравейте, пожелавам успешна учебна година на всички студенти и бързо адаптиране на всички първокурсници. Девойките започнаха едната на 7.10 а другата на 14.10. Успяхме заедно да им направим местенце, където да се чустват спокойно и уютно.Много съм възхитена от организацията и посрещането на първокурсниците от колегите им от горните курсове, също и от дружеството "Петър Берон"(от българските студенти). Не оставиха децата да се чустват самотни в чужбина. Много добронамерени и готови за взаимопомощ са студентите. Надявам се и занапред да са все така ентусиазирани  желаещи да учат в Германия и готови за нови предизвикателства и приятелства моите деца. По-спокойна съм сега за тях.

# 574
Браво! Успех! В кой град са децата?
Цитат на: ninamus
link=topic=1674412.msg48690599#msg48690599 date=1728987474
Здравейте, пожелавам успешна учебна година на всички студенти и бързо адаптиране на всички първокурсници. Девойките започнаха едната на 7.10 а другата на 14.10. Успяхме заедно да им направим местенце, където да се чустват спокойно и уютно.Много съм възхитена от организацията и посрещането на първокурсниците от колегите им от горните курсове, също и от дружеството "Петър Берон"(от българските студенти). Не оставиха децата да се чустват самотни в чужбина. Много добронамерени и готови за взаимопомощ са студентите. Надявам се и занапред да са все така ентусиазирани  желаещи да учат в Германия и готови за нови предизвикателства и приятелства моите деца. По-спокойна съм сега за тях.

# 575
Браво! Успех! В кой град са децата?
Цитат на: ninamus
link=topic=1674412.msg48690599#msg48690599 date=1728987474
Едната е в Хайделберг фармация, другата Манхайм медицина. Живеят в Хайделберг в държавно общежитие, медичката пътува.

# 576
  • София
Сдружения на бг студентите има на много места в Германия. Сещам се сега на първо четене за Берлин, за Мюнхен, за Хайделберг, за Манхайм, за Кьолн..  Не приветстват само зайците, помагайки им  да се ориентират и адаптират, а организират събития по повод  Коледа, Великден, Баба Марта,  други празници, правят еднодневни  екскурзии и т.н. Човек може да им стане член срещу заплащане на  символичен членски внос.
Успех на  децата -  нови  студенти, стари пушки и завършили Simple Smile Аз трепетно си чакам след 10 дни 7-8 дневната, малко закъсняла  морска почивка ( на по-топло море от нашето поне, та няма да ми избяга къпането)  с всичките 3 накуп.  То и море да нямаше, пак щях да съм мега доволна, че вече е страхотен лукс трите да ги видя заедно на едно място.

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 16:47 от Просто русалка

# 577
Успех на първокурсниците, а и на всички млади хора в Германия. Аз имам друго питане. Искам да поръчам торта или нещо друго сладко лакомство и да бъде доставено до адрес. Имам си рожденик, който става на кръгло двадесет и искам да го изненадам.

# 578
  • София
Успех на първокурсниците, а и на всички млади хора в Германия. Аз имам друго питане. Искам да поръчам торта или нещо друго сладко лакомство и да бъде доставено до адрес. Имам си рожденик, който става на кръгло двадесет и искам да го изненадам.
Примерно тук:
Доставят до адреси в  цяла Германия.
https://www.tortenprima.de/de/torten/423_torten.html

А може и в  търсачката конкретно да напишеш Torten online bestellen Köln и да разгледаш  къде има  и доставка до адрес.  В първия случай се вижда като човек цъкне на някоя торта (както аз направих днес), че същата може да бъде доставена най-рано утре (тоест на следващия ден). Иначе предполагам, че няма никакъв проблем датата да е и  малко по-отдалечена във времето.

Аз имам опит по-скоро в обратна посока в ролята на  получател, почти винаги на рождения ми ден  девойките не са тук, та получавам торта като подарък от трите Heart

# 579
Благодаря, ще разгледам.

# 580
  • столицата
Попадала съм и на съобщения във фейсбук за българи, които изработват торти. Бихте могли да поразпитате в някоя бг група на града.

# 581
Много благодаря. Хубава вечер на всички ни.

# 582
  • София
Зачетох се сутринта в един форум, в който студенти споделят мнение за държавания изпит М2 на 07.10,08.10 и 09.10. Масово са недоволни и са им потънали гемиите. Очакват доста по-ниска успеваемост (лична) от  тестовата преди изпита ( предполагам става дума за правени стари изпити или поне на някакви изпитни симулации по формата). Обясняват, че е  било много странно и разпредленеито по брой въпроси - изключително много от дерматология, генетика и неврорадиология. И понеже коментират и оценяването и евентуалните граници за преминване, а написаното ми  звучеше малко като на хинди, реших да се образовам за какво става дума. Прочетох от-до  разпоредби разни и май ми светна за какво говорят. Та в скрит текст ( за да не обременявам  онези, за които това не представлява интерес) ще споделя наученото, че да е в полза и на други.
Скрит текст:
Въпросите са 320 сборно за  трите дни, за всеки верен отговор се присъжда 1 точка, тоест максималният брой точки е  320. Класическото условие да минеш  е да имаш минимум 60% от  тези 320 точки. Това означава, че
 минаваш  със 192 точки или повече. Оценяването е по следната схема:
90% (288 точки и нагоре) -1.0
80%-89% (256- 287 точки) - 2.0
70%-79%( 224-255 точки) -3.0
60%-69%((192-223 точки) -4.0
Неслучайно  казах класическото условие. Каквото и да става,  заветните 192 точки като долен праг ти гарантират издържането на изпита.

Назад в годините обаче е имало явно случаи, в които немалък % от явилите се не са  стигали този въпросен  долен праг. Тогава сигурно са допълнили регламента с цел отчитане И на сложността на изпита. Въведена е така наречената клауза Gleitklausel. Как преценяват обаче, че изпитът наистина е бил по-труден, че да приведат в действие въпросната клауза? Тук идват онези непонятни за мен преди десетина  дни 78% и понятието референтна група. Референтанта група се  сформира от всичките явили се  като моята девойка директно след края на 10 семестър ( за Физикума важи същото, но веднага след 4 семестър, изключение е  Аахен с отделния  негов Базис), тоест без никакво закъснение, отлагане, повторно явяване на М2 до момента.  Изчисляват средноаритметичния резултат от изпита на  всички членове на референтната група и ако повече от 22 % от тях са се справили с резултат в точки, който е по-нисък от  изчисления среден,  задействат клаузата. С колко ще свалят долната граница в такъв случай решават явно според резултатите. Видях за случаи във времето с  долна граница 57% и 58%.

Евнтуални отклонения в долния праг може да има и по друг параграф обаче - елиминирани въпроси. Кога елиминират въпроси? Ако се докаже, че даден въпрос няма верен отговор сред петте предложени, въпросният бива елиминиран. Ако се докаже, че даден въпрос има повече от един верен отговор ( примерно  А и D), също бива елиминиран. Какво се случава тогава?

Нека са елиминирали по горния критерий 3 въпроса (едва ли често се случва, но за онагледяване нека приемем, че е така).  Тогава от всичките 320 въпроса изваждаме елиминираните 3 и оценяваните въпроси  стават  вече 317. Тогава долният праг се фиксира при  60% от 317 = 190, 2 точки. Тук е  много важно да се отбележи, че всякакви закръглявания се правят към горното цяло число. не като в математиката, където 190, 2 е приблизително равно на 190 в цяло число. Тоест в случая ще се минава със 191 точки, да, но със 190 не, понеже те са (макар и с безумно малко) под  регламентираните 60 % успеваемост. Но и тук има закачка/капан, ако елиминиарните въпроси са от втория тип -  тоест с два верни отговора. Ако явяващ се на изпита  е посочил един от тези два отговора, му се присъжда точката, да, но атоматично му се увеличава и броят оценявани въпроси. И тук идва клопката, в която заблуждаващо попадат някои студенти.  Изчислили са си, че примерно не им стигат две точки за минаване след елиминацията на въпроси, но пък са отговорили вярно на  3 от елиминираните от вид 2. И скачат до небето от радост, че минават на косъм. Да, ама невинаги. Ще се опитам да илюстриарам с два примера разликата.
Нека са елиминирани цели 10 въпроса от  тип 2 (това е напълно имагинерен случай, ама  само заради сметките нека за момент се залъжем, че  е възможен и такъв сценарий) Joy
От 320 вадим  10 елиминирани и оценяваните въпроси сатват принципно 310.
60% от 310 = 186 точки. Това става прагът за минаване.
Нека аз съм случай 1. Имам от исканите 186 като минимум  183 точки и на пръв поглед не минавам, понеже 183 < 186. Но пък са ми зачели цели 5 въпроса (от елиминираните)  по  критерия за Nachteilausgleich.
Оценените ми въпроси  стават 310 +5= 315 и  60% от тях са  189 точки. А аз имам редовни  183 и още 5 от елиминирани въпроси, тоест 188.  Уви, и след втори поглед не минавам,  понеже 188<189...
Нека дружаката ми е случай 2. Има от исканите 186 като минимум  185 точки и на пръв поглед не минава, понеже 185 < 186. Но пък са й зачели 3 въпроса (от елиминираните) по  критерия за Nachteilausgleich.
Оценените й въпроси  стават 310 +3= 313 и  60% от тях са  187, 8, тоест 188 точки. Тя има редовни  185 и още 3 от елиминирани въпроси, тоест 188. Тя минава Simple Smile

С две думи - немска му работа...Ни да ги закачиш, че не отчитат сложност на изпита и не напасват спрямо нея скала и оценяване, ни да кажеш, че не си признават евентуалното наличие на сгрешени въпроси и не реагират адекватно, ни наивно да допуснеш, че ще се минат да са  ларж  със закръгляване  при някакви миниатюрни частички от процента, които те делят от минаването...LaughingLaughing

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 12:49 от Просто русалка

# 583
Благодаря за темата , ще е много полезна на всички които тепърва ще ни предстои да се сблъскаме с немската образователна действителност Simple Smile

@просто русалка  - какъв е този изпит М2 - извиняавам се но едва от скоро почнах да търся инфо.

Някой има ли повече информация за обучението и процедурите в Австрия - в момента детето е 11 клас с немски  и ходи и допълнително в Гьоте - C 2 сертификата има ли валидност и върше ли работа за всички университети.

# 584
  • столицата
Русалке, нямам нищо общо с обучението по медицина, но всеки път ми е интересно да чета детайлните ти обяснение. Математикът в мен се радва и живва.

Общи условия

Активация на акаунт