Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 29 336
  • 640
  •   7
Отговори
  • София

Добре дошли в темата за частните училища!

Колкото и да сме различни, тази тема ни обединява в търсенето на най-доброто училище за нашето дете.
Нека се опитаме да бъдем максимално полезни!

Някои съкращения, използвани често от потребителите в темата:

АК - Американски колеж
ААУ - Англо-американско училище
СС - Света София
СГ - Свети Георги
ПБ - Петър Берон
ОТ - Образователни технологии
ТЕ - Томас Едисон
КО - Климент Охридски
БШ - Българско школо
Изи - Izzi Science for Kids
Уве - Увекинд
ИА- ЧЕГ Иван Апостолов
ККФ- Константин Кирил Философ

Предходните 10 теми ( от 55-та до 65-ра):

Частни училища - информативно-дискусионна тема 55
Частни училища - информативно-дискусионна тема 56
Частни училища - информативно-дискусионна тема 57
Частни училища - информативно-дискусионна тема 58
Частни училища - информативно-дискусионна тема 59
Частни училища - информативно-дискусионна тема 60
Частни училища - информативно-дискусионна тема 61
Частни училища - информативно-дискусионна тема 62
Частни училища - информативно-дискусионна тема 63
Частни училища - информативно-дискусионна тема 64
Частни училища - информативно-дискусионна тема 65

Линкове към стари теми (от 1-ва до 44-та) може да намерите в първи пост на тема 50
Линкове към теми (от 45-та до 50-та) може да намерите в първи пост на тема 51

Таблицата с таксите на различните частни училища за учебната 2023/2024 г. НЕ е актуализирана

Таксите за учебната 2022/2023 година може да намерите в скрития текст в първи пост на в темата.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1651482

# 1
Привет!Бих искала да си сверя  часовника с други родители. Детето  ми учи в частно училище. Има  ли във вашите договори клауза, според която при определен успех ученикът бива изключван? Благодаря  предварително!

# 2
Този въпрос провокация ли е?😂 Много добре  знаете в чии договори има такава клауза, обсъждано е много пъти и не важи за началните класове.
Имайте предвид, че и без клауза всяко ЧУ може просто да не ви предложи нов договор за следващата година без да дължи обяснения. И има ЧУ, които го правят, и са повече от едно-две. Договорът се сключва за 1 учебна година, поне на мен друга практика не ми е известна. След това за следващата година, като всеки договор, са необходими две страни за сключването му.

# 3
Този въпрос провокация ли е?😂 Много добре  знаете в чии договори има такава клауза, обсъждано е много пъти и не важи за началните класове.
Имайте предвид, че и без клауза всяко ЧУ може просто да не ви предложи нов договор за следващата година без да дължи обяснения. И има ЧУ, които го правят, и са повече от едно-две. Договорът се сключва за 1 учебна година, поне на мен друга практика не ми е известна. След това за следващата година, като всеки договор, са необходими две страни за сключването му.
[/quote
Мецан, никаква провокация.Просто попитах.Имаш ли какво да кажеш или не?

# 4
  • София
Не може да бъде изключван ученик от училище заради успех. Дисциплинарно за някакви изцепки - там вече се определя от Закона и Наредбите и от Правилника на самото училище.
Може просто да не се поднови договора от страна на училището при изтичането му, т.е. в края на учебната година.
Надали някое училище ще впише такава клауза за изключване за нисък успех по време на годината.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 16:31 от Magenta2022

# 5
Магента, в ЧУ не е така. Но ако имаш предвид през годината, да, права си и е така и за тях. Те са длъжни да спазват програмата и изискванията на МОН - лицензираните, но не са длъжни да бъдат социални служби и имат право да си слагат такива клаузи. Най-доброто ЧУ въпреки клаузата си изпълнява винаги годишния договор и не изключва по време на годината, ако ще само тройки да има ученикът. За следващата година е друг въпрос - никоя от страните не е правно обвързана за следващата учебна година и сключването на договор е въпрос на воля на двете страни.
Чувал съм и съм чел във фейсбук, че друго училище изключва по такава клауза и в средата на годината, но не съм убеден, не съм го видял лично, не знам дали е наистина така и не бих го обсъждал, защото това биха били спекулации и клевети.
Всички ЧУ имат клаузи и за преждевременно прекратяване на договора, но доколкото знам, тези клаузи са винаги за тежки нарушения по отношение на дисциплина и рушене на имуществото на училището и никога не са за успех. Разбира се, не съм виждал всички договори на всички училища, както предполагам и никой не ги е. Това знам аз и го знаят всички и съм сигурен, че и питащата.

# 6
  • София
Редактирах се, Мецане - и добавих "заради нисък успех по време на годината". Като изтече договора в края на годината - ясно е, че може всичко.

# 7
  • София
Е, виждали сме в договора на едно училище клауза за прекратяване с едномесечно предизвестие без причина. Joy Но за друго такова не съм чувала. Има клаузи за неподновяване на договора през следващата година заради нисък успех и/или предсрочно прекратяване през годината поради тежки дисциплинарни нарушения.

# 8
  • София
За случая с едномесечното едностранно прекратяване без причина на договор от училище, лицензирано от МОН, мога само да кажа - неграмотни и нагли хора се срещат навсякъде, затова най-добре да си четем договорите преди да ги подписваме.

# 9
  • София
МОН не лицензира частните училища, а само ги регистрира. Разликата е съществена. При регистрационния режим само се проверява формалното наличие на определени условия - по документи. Представя се и образеца на договора за обучение, но и неговата проверка е формална. Иначе доколко такава клауза е действителна, може да се дискутира.

# 10
  • София
В конкретния случай само училището ли е можело да прекрати договора без причина с едномесечно предизвестие или и другата страна? Не съм запозната. А и не се ли нарушават правата на детето за достъп до основно образование, ако договорът се прекрати от училището насред учебната година баз причина.

# 11
  • София
И другата страна има такова право, но това няма никакво значение. Това не е договор за наем. Joy

# 12
МОН не лицензира частните училища, а само ги регистрира. Разликата е съществена. При регистрационния режим само се проверява формалното наличие на определени условия - по документи. Представя се и образеца на договора за обучение, но и неговата проверка е формална. Иначе доколко такава клауза е действителна, може да се дискутира.

Боже, Санака, това не го знаех ( всъщност можеш да ми отговориш, че може да те наричам само Санака, без обожествяването😂).
Наистина мислех, че МОН дава лиценз. Разликата е в правото за преценката на целесъобразност, но все пак има разлика...

Лицензионен режим - компетентният административен орган има право да издаде или откаже да издаде лиценз за извършване на определена стопанска дейност, като провери законосъобразността на искането и в рамките на закона направи проверка по целесъобразност.

Режим на регистрация - компетентният административен орган регистрира определена стопанска дейност, ако кандидатът е представил всички посочени в закона документи, които удостоверяват, че са спазени всички приложими законови изисквания.

При лицензионен режим се извършват проверка по целесъобразност и проверка за законосъобразност на искането за извършване на определена стопанска дейност, при регистрационен режим се проверява единствено законосъобразността на искането. Това означава, че в случаите на лицензионен режим може да има отказ за издаване на лиценз дори ако стопанската дейност е съобразена с изискванията на закона, при регистрация не може да има отказ, ако са представени писмени доказателства, че посочените в закона изисквания са спазени.

А прекратяването на договора, Магента, не означава лишаване от право на образование. Детето може да продължи образованието си в друго училище, в ДУ ...
Както липсата на пари не оправдава длъжника и не е форсмажор. Той може да намери пари от другаде ( например от банките, те са пълни с пари). Това е правото братче 😂 как ще ги връща, никого не интересува 😂😂😂😂

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 18:34 от Татко Мецан

# 13
  • София
Мецане, нали с това едностранно прекратяване на договора без причина насред учебната година детето не може да учи вече в съответното училище по вина на училището. Все едно директор на ДУ да си нарочи някое дете и да му каже отивай в друго училище след един месец - тук не те щем. Има законови разпоредби, с които в този случай договорът влиза в конфликт. Друг е въпросът защо родителите са подписали такъв договор.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 18:36 от Magenta2022

# 14
Ами не, то може да продължи другаде. Никъде в законите и в Конституцията няма фиксирано право да се учи в конкретно училище. Има много училища.

Общи условия

Активация на акаунт