Частни училища -информативно - дискусионна тема- 66

• 42 232
  • 775
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ами не знам. Може ли от всяко едно основно училище (щото законът не прави разлика между частни и държавни, нали) да те изгонят просто ей така без причина насред учебната година? Зарежи конституцията - не сме опрели до нея в този случай 😊

# 16
Във всеки случай опираме до нея, понеже е основополагаща. Всеки има конституционно право на образование до 16, ама няма определено конкретно училище.

# 17
  • София
Първо опираме до Закона. След това, ако законът противоречи на Конституцията, опираме до нея. А всъщност преди закона първо опираме до съответния подзаконов акт.
Частни, общински, държавни у-ща - разликата е  според вида на финансирането.

# 18
И в закон няма фиксирано право някой да учи в конкретно училище. Ако го изключат, той може да учи в друго училище.

# 19
  • София
Е нали де факто говорим за акта на изключване на дете (без причина)  от съответното училище. Той не може да е произвол на управляващия училището.

# 20
Ако е произвол, това е частен случай и потърпевшият има право да си търси правата с всички законови средства. В общия случай не е произвол, а се основава на подзаконов акт като например правилника на училището...в правото недей се бъзика с мен, че имам знания... Санака може да ме направи смешен, разбира се, ако съм писал глупости, ама да видим. Все ми се струва, че не съм писал глупости... разбира се, нюанси, които ми убягват, сигурно има. Правото ми беше любимата дисциплина в икономическия университет...

# 21
  • София
И надявам се, че хората си търсят правата, ако има нужда.
Не се бъзикам с теб, Мецане, обсъждаме си,😊

Ако е произвол, това е частен случай и потърпевшият има право да си търси правата с всички законови средства. В общия случай не е произвол, а се основава на подзаконов акт като например правилника на училището...в правото недей се бъзика с мен, че имам знания... Санака може да ме направи смешен, разбира се, ако съм писал глупости, ама да видим. Все ми се струва, че не съм писал глупости... разбира се, нюанси, които ми убягват, сигурно има. Правото ми беше любимата дисциплина в икономическия университет...

# 22
  • София
Мецане, бъркаш само, че правилникът на училището е подзаконов нормативен акт. Не е.
Законът по принцип се прилага за всички, но разликата е, че в ДУ правоотношенията се уреждат изцяло от закона, а в ЧУ се уреждат от договора и някои разпоредби на закона са неприложими.
Иначе за конкретната разпоредба, личното ми мнение е, че е нищожна. Но това го обсъждахме подробно, когато избухна скандалът около тази клауза и честно казано, не ми се обсъжда пак. Simple Smile

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 20:08 от sanaka

# 23
Знаех си аз, че правилникът не е, ама...😂

# 24
  • в страната на чудесата
Никое училище, нито чу, нито ду, не може да изключи ей така ученик щото примерно майка му не им харесва… има си ред и той е еднакъв за всички - забележка, преместване в др клас, преместване в друго училище…
За успех не говоря.

# 25
Не съм сигурна, че което и да е ЧУ спазва последователността и правилата валидни за ДУ. Преместване в друг клас, а ако такъв няма и има само една паралелка? ЧУ няма как да премести ученик в друго ЧУ, нито пък в ДУ. Клаузите при моето дете са просто да не се поднови договора, ако не се справя, нарушава дисциплината и прочие. С едномесечно предизвестие от страна на училището е само в случай на някакви груби и тежки нарушения на вътрешния ред и правила и подобни. Предполага се, че преди да се стигне до тази мярка, училището е сигнализирало на родителите за проблемите и не е постигнат никакъв напредък. Все пак се получава обратна връзка редовно, едва ли на някой ще му дойде изневиделица в средата на учебната година, че има някакви сериозни проблеми.

# 26
  • София
Училището не премества в друго училище, то само налага санкцията, РУО премества. Далеч по-хитро е да наложат санкция "преместване в самостоятелна форма на обучение" - не го изключват, но го отстраняват от целия учебен процес и ще идва само да го изпитват два пъти годишно. Сами ще избягат. Joy Но всъщност, нищо от това няма практическо значение що се отнася до ЧУ. И това е така, защото каквото и да е обжалване на прекратяването на договора /дали заповед за налагане на санкция пред административен съд, ако има такава, дали неправомерно прекратяване на договора въз основа на нищожна договорна клауза или др. по реда на гражданското производство/ няма да доведе до връщане на детето в училище. Защото докато приключи делото, учебната година със сигурност ще е приключила и неправомерно прекратеният договор вече ще е прекратен поради изтичане на срока. А никой не може да принуди училището да сключи нов договор за следващата година. Единствено могат да се претендират някакви вреди, но трябва да се докажат по основание и размер. Та няма смисъл да си чешем клавиатурите на тази тема. Joy Просто наистина трябва да се четат договорите преди да се подпишат, защото наличието на подобни клаузи, като прекратяване с предизвестие, говори много за морала и добросъвестността на ръководството. Червена лампа са, поне за мен.

# 27
Съгласна съм, че най-вероятно тази клауза е рискова за родителите, но училището следва своите интереси, а донякъде и се застрахова, че има механизми да реагира и контролира различни ситуации, като например деца (въпреки щателната цедка на входа), които се оказват в последствие проблемни ученици. Нямам предвид например, че изкарват тройки по математика, а напр. деца със сериозни проблеми в поведението. Много от нас са се ориентирали към ЧУ не само заради добрата подготовка (на теория), а и заради средата, в която ще са децата - без агресия, хулигани, булинг и т.н. - институция, която не толерира подобно поведение. Апропо, родителите също могат да прекратят договора с предизвестие.

# 28
  • София
И какво като родителите също могат? Това нищо не променя. Насрещните престации по този договор са с коренно различно естество и тази привидна "реципрочност" е просто смешна.
Като искат да се застраховат от проблемни деца, се слага клауза за прекратяване на договора при сериозни или системни дисциплинарни нарушения. Това е механизмът. А не да могат да изхвърлят дете по всяко време по свое усмотрение, защото примерно майка му задава въпроси.

Последна редакция: пн, 23 дек 2024, 22:32 от sanaka

# 29
Е, аз това съм написала - че училището има право да прекрати договора при нарушения на дисциплината и прочие.

Общи условия

Активация на акаунт