Отговори
# 660
Русалка, и ние с мъжът ми така - откакто децата ги няма се грижим за една малка космата топка която плени сърцата ни, особено неговото. Навсякъде е с нас, и децата не спират да се чудят как така се сдобихме с куче  след като винаги сме били против. Истината е че то ни намери, не ние него...
Моето германче си идва на 21-ви, брат му сега в събота. Място не мога да си намеря от вълнение .

# 661
Русалка какво правим питаш- броим дните до пристигането на децата 😉. Правим списъци с покупки и готвим менюта - да поглезим гостенчетата. Иначе децата си действат по задачите съвестно и за сега всичко е наред.

# 662
Така-така, ние ги чакаме тук, а Русалката пак на път. “Новите” не сме никак активни още се ослушваме…

# 663
  • София
Така-така, ние ги чакаме тук, а Русалката пак на път. “Новите” не сме никак активни още се ослушваме…
Ми не ме  свърта, трибуквието иска път да види.. Мен след прибиране от едно ме топли междувременно идеята за друго пътуване, все  броя месеци/седмици/дни до такъв  момент.Laughing И даже вече съм си подсигурила основния повод за следващото през март 2025...Laughing

Какво се ослушвате новите, споделяйте  отзиви на децата за град, уни, специалност,  адаптация, завързани познанства/приятелства.. И това е много важно в по-дългосрочен план - все повече теми виждам във форума, пуснати от хора с престой  10-15 години навън със следване и работа там, които не се чувстват на мястото си, не са си намерили среда и  стоят там само заради заплащането.. Иначе моите май не скучаят много. Едната беше от работата на вариете преди два дни с всички колеги, прати снимки и клипчета с акробати, ножохвъргачи, певица, вентролог,с манджарето естествено  и т.н.. Другата е днес  пък на кабаре в Цюрих,  също от работата. В последния момент търча да си купува някаква дреха за дрескода, понеже до последно чакаше електротехник, че й гръмнал котлонът на вградената печка. Ще й свалят сега няколко кожи швейцарците точно преди пътуването, но..А третата  тъкмо ми обясняваше, че  най-вероятно пак ще заложи на  ръчно изработени подаръци, ама после се оказа, че от униклиниката са превели на работещите студенти някакъв коледен бонус, пропорционален на  изработените часове, та каза, че като неочакавано позабогатяла ще остави ръчния труд..Joy Иначе аз  точно на него се кефя, подаръците са персонални, с вложен смисъл/намек/закачка. Миналата година беше направила на сестрите си супер симпатични  ключодържатели с фигурка от  вълна, получени чрез плъстене/иглонабиване (фелтинг май се зове техниката).  Всеки път като пътувам към Германия  се разписвам в тукашен магазин за специални за целта игли. Явно се чупят.Или пък ги губи, понеже за разлика от другите две  е доста разхвърляна - като майка си. Stuck Out Tongue Closed Eyes

ПП GD ( или някой друг), знаете ли хотел/мотел по пътя към Германия през Сърбия/Унгария/Австрия, който със сигурност да пуска и домашни любимци? Малката рошава топка нали ще е пълноправен член на отбора пътуващи...   И да е нейде в  Унгария ще е най-добре предвид натрупаната умора у едната, понеже  другата от двете жени и половина в купето има книжка, ама  повече за украса и едва ли ще смени сестра си. Скоро  документът й за украса ще е и швейцарски, по закон трябва да си предаде книжката  там и да вземе тяхна. А един ден, ако и когато си затръгва  от страната, ще й върнат нашата.

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 22:44 от Просто русалка

# 664
  • София
Русалка, при последното си пътуване, малкият ми син отседна в този Motel Schlafgut В Австрия е, веднага след границата. Нямам представа дали допускат домашни любимци, но можеш да им звъннеш. Бяха го настанили сам в стая за четирима. Пътува с мотора, та и за него намериха място. Цените са им много добри.
Скрит текст:

# 665
Aз няма да съм ти полезна, знаеш, ние взимаме разстоянието на ведъж и нямам идея от хотели по пътя.  Мисълта за бирата в хладилника на Митко ми е такава мотивация, че и по светло сме акустирали.  Предстои ни пътуване края на февруари за да му помогнем с преместването. Главата ми не побира - договорът със старото е до 28,02, а ключовете за новото ще получи на 01,03. Хубу, ама 28,02 е петък, а 01,03 е събота... демек ще има ключове понеделник. Какво следва да правим ние тримата уикенда, умът ми не побира...как ще събираме багаж, къде ще го съхраняваме. Как ще изпразним стаята му наведнъж... ако не се договори с наемодателката в сегашното общежитие за възможност да остане и уикенда, не виждам как ще се справим, още повече че ние искаме да го освежим след като изнесем багажа, а това означава още дни...

# 666
  • София
Благодаря на включилите се тук и на лични/в Месинджър Simple Smile
Г. Д, ако я питам момата и тя ще каже, че не ще да преспива никъде.  Ама не става, понеже кара само тя, няма кой да я смени. 
Новото място на Митко пак ли е  общежитие?  Ако да,  трудно ще дадат по-рано да внасяте багаж. Но дъщеря ми септември нали се нанесе в самостоятелен  тавански апартамент в семейна къща и говори с немодателите, младо немско семейство с  3 деца, да остави  поетапно два-три дни преди началото на договора багажа. Хората се съгласиха веднага,  правихме курсове след работа и пренесохме всичко. Проблемът беше същият - спането в междинните  два дни. Ние го решихме лесно обаче, понеже нямахме багаж за съхранение (дори зимните гуми й прибраха хората в мазето), отпрашихме след преместването на нещата до Аахен да видим сестра й - спахме една нощ в хотел там, че да не й се пречкаме за ученето за държавния, после прекрахме деня с нея,  а втората нощ  ни завари на пътя, понеже си тръгнахме от Аахен след 1, 30 часа през нощта заради среща на крак  с една потребителка и детето й Heart. После по някаква причина бяха  блокирани и с активно присъсътвие на  полиция изходите за минаване през Кьолн, та си удължихме и пътя.  За да не сме нахални да се  натресем още в първите минути от договора,  закусихме навън и след това официално си влезе тя като наемател във владение. Дано в сегашното общежитие му позволят на Митко да преспите ден-два след края на договора.. Но се съмнявам, честно казано. Sad

На моята девойка  договорът й свършваше два-три дни след датата, която й определиха за изнасяне (с  идване на хусмайстера на място). Избра друга опция - с оставяне на ключа в пощенската му кутия, така спечели май един ден. Но е  кофти избор, понеже те това чакат, за да начислят някакви измислени приспадания от кауциона. Тя буквално беше излизала стаята, пра покривалото на матрака, ми прозорците, а и принципно си е много подредена/пазеща/чиста, та  не очакваше да са толкова проклети. За късмет бяхме още долу, говореше си с  приятели до колата,  когато явно  хаусмайстерът беше минал на оглед с  взетия от пощата ключ и беше пуснал след това мейл  към нея и Щудиренденверк, че било леко замърсено и ще й удържат за почистване  100  евро, май даже и малко повече бяха. Пощуря, веднага го намери и се качиха заедно, мръднал бил гардероба (супер тежък) и отдолу имало прах.. Избърса го тя с една мокра салфетка за секунди и това беше за техните 100+ евро проблемът. Уж  сторнира протокола за почистване господинът, ама дали е  така, не се знае, понеже още не си е получила кауциона, а вече  стават 4 месеца.. Изплащат го май в рамките на 6 - откачена работа...

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 11:39 от Просто русалка

# 667
Пак е общежитие, Русалка, частно, с частни имоти вътре, но управлявано от една организация. В договора ясно е написано че дават ключовете в първия работен, ако се пада уикенд началото. Там няма да можем да пробием, ама дано съдържателката на старото склони да ни остави ключа да го боядисаме и излъскаме.  Аз и тук имам неясноти  - очаква се да е в перфектно състояние, но това до датата на издаване няма как да стане, освен ако не си е намерил ново място седмица по рано. А той не е . Буквално договорите му са един след друг -  в единия ден напуска, в другия се нанася.

# 668
Немците отстъпки и компромиси не правят и все в техен интерес са нещата … да се изкажа и аз от много краткия си опит.  Така или иначе трябва да се настаните да спите някъде между двата договора през уикенда, та единственият ви шанс според мен за пребоядисване е, ако се изнесе по-рано и я свършите тази работа + почистването. Дали си заслужава, обаче, като се има предвид, че те винаги си намират основания да удържат от депозита, колкото и да е почистено и освежено.

# 669
  • София
Немците отстъпки и компромиси не правят и все в техен интерес са нещата … да се изкажа и аз от много краткия си опит.  Така или иначе трябва да се настаните да спите някъде между двата договора през уикенда, та единственият ви шанс според мен за пребоядисване е, ако се изнесе по-рано и я свършите тази работа + почистването. Дали си заслужава, обаче, като се има предвид, че те винаги си намират основания да удържат от депозита, колкото и да е почистено и освежено.

Е, не е  задължително. Хаусмайстерът  в първото общжитие на голямата ми девойка изрично й беше казал какво ще гледа, какво тя да почисти, че да си вземе всичко без грам удръжки. И точно така стана. Отделно плащаха в края на изтекла година някакаъв бонус за редовно  превеждан наем.  В частното пък  хаусмайстерът дори не се беше заял, че  е лепила на  дразнещо черно-червения гардероб и същото като цветове бюро самозалепващо се фолио в червената част. Също й върнаха всичко. Наскоро на девойката в Аахен й се с чупи ключа за стаята, викнаха хора веднага да отворят по нощите, не са й взели пари. Доколкото е  разбрала и от кауциона няма да удържат, когато си тръгва, понеже не  загубен, а счупен. Според мен този конкретно се заяде,  понеже във ВГ-то на девойката винаги имаше проблеми - я  с  потекъл кран в общата баня, я  с неколкократно  запушена обща тоалетна  и т.н и все тя  комуникираше с него  (без да е виновна). Индийците не си мърдаха пръста, германците - също. Пишат мейли немците  на Щудиренденверк да се оплакват, ама да се мръднат до кабинета му - не. А индийците  отиват при свои приятели по етажите да ползват тяхна баня /тоалетна и не им пука..Тя беше модератор на групата за тяхното ВГ, не я е напуснала просто и още й излизат съобщенията, та се хили на  неспособността им да се оправят с пореден проблем..

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 13:22 от Просто русалка

# 670
Ами дано да има късмет момчето на GD! Русалке, освен да кажеш кое е това общежитие с бонуса за платен навреме наем … чета и не вярвам на 🥹.

# 671
  • София
Онова, което предполагам, че  сте искали най-много, Max Kade... Wink Със самостоятелните апартаментчета със собствена баня и тоалетна с моноблок и душкабина, с кухненски бокс, някои и с балкон. То освен, че е към Щудиренденверк, се поддържа и от една фондация,  чието име носи (има го  не само в града на твоя младеж). Субсидиите от фондацията правят възможен наем в размер на този в другите общежития. Когато им връщаха пари в края на годината - това беше  обяснениято, били уж редовни платци. И на мен ми се стори невероятно, понеже   си длъжен така или иначе да го плащаш навреме пустия наем, иначе има наказателни лихви. Предположих тогава (предвид разликата във върнатите суми в годините), че по-скоро иде реч за изравнителни сметки за тока. Заложена е била някаква база, явно висока, и са връщали. Но и това да ебило, пак е  супер, Другаде не връщат. Имам предвид в общежития на Щудиренденверк, не по принцип. Иначе си връщат при надвнасяне, ако си със свой договор с  доставчик на електроенергия. Дъщеря ми  сега при преместването си не можа да прецени  какво да заложи като база за сам човек на  близо  40 квадрата и сключи договор с EON  за 70 евро месечно. Явно се е изсилила (хем готви често вечер след работа или през уикенда , пере със собствена пералня, пуска прахосмукачка, не се сеща да гаси лампи, купила си е и  духалка, че на тавански етаж с тия огромни капандури било понякога студено въпреки парното). Не знам какви са й отчетните периоди - явно не е на година предвид това, че е  там  едва четвърти месец, но е получила гутшайн за надвнесеното.. И е доволна. Има опция май да смени базата, но каза, че няма да я пипа.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 19:23 от Просто русалка

# 672
  • София
Русалче,  ние като ходихме на гости в Аахен, отседнахме в едно селце-Krumnnussɓaum, в Австрия. Сега го потърсих и попаднах на едно съседно място, където приемат домашни любимци.https://www.booking.com/hotel/at/restaurant-moser.bg.html.

Иначе и аз си чакам  "шведа"Grinning  От май не съм го виждала Cry.Не е  много по темата,  но е по-доволен от обучението в Швеция, в сравнение с Германия. Много е ангажирано и непрекъснато, има много проекти, семинари и изпити по време на полу-семестъра, а не само през сесията, но му допада повече, за сега  Ще видим по-натам Sunglasses

# 673
  • София
Благодаря,  Лиани.  Набелязах си всички предложени варианти и ще ги оставя те да си изберат къде да е. Simple Smile
Супер е, че на младежа му харесва в Швеция.

# 674
  • столицата
Във фейсбук групата "Помощ при кандидатстване в Германия/Австрия" има обявена овобождаваща се квартира в Кьолн.

Общи условия

Активация на акаунт