Отговори
# 645
  • На планетата Земя
Русалке, една неофициална честитка и от мен! Голям си конспиратор, ей!

# 646
Поздравления за теб и за детенце, Русалка!

# 647
Русалка, честито! Браво на детето! Умна и амбициозна. Много успехи да има занапред и да е щастлива!

# 648
  • София
Русалке, една неофициална честитка и от мен! Голям си конспиратор, ей!
По-силно е от мен Joy Перифраза на  "Знанието е богатство" - > "Информираността също е богатство"Laughing Laughing

# 649
  • София
Да споделя как се развиха при нас нещата с генекологичния преглед на девойката.

След като писах на почти всички практики в Аахен,а на част от тях девойката беше звъняла по телефона само двама отговориха,че работят с ЕЗО карта и прегледът ще бъде покрит от застрахователя.
Успяха да вместят девойката за преглед вчера.
Направили са и изседвания на кръв,урина както и ехографски преглед.
Слава богу всичко е наред и както е казала докторката всичко е в "главата".
Ще отиде на втори преглед след две седмици за уточнване дали ще приема таблетки някакви според резултатите от изследванията.Много добро отношение и внимание Simple Smile.

Ако нямаше тази карта прегледът щеше да струва 150-200 евро.Тогава щяхме да мислим вариант за прибиране в БГ.

# 650
  • На планетата Земя
Madame Flame, чудесно развитие на нещата! Най-важното е, че няма нищо тревожно. А и сега ще имате изпитан лекарски адрес, да не се налага, но си е спокойствие. (което ме подсеща отново - MTZ, не съм те забравила .... онази помощ .... Green HeartGreen HeartGreen Heart )

Русалче, не спирам да повтарям - информацията е богатство, сила, оръжие ... какъвто е конкретният случай. Hands Punch Hands Thumbsup

# 651
Здравейте, някой да знае за този данък ТВ и радио 18 евро на месец, дали и студентите го плащат?

# 652
Плащат го и още как. От няколко години мрънкам на сина ми да му закараме телевизор, но той все дава отбой. Напролет се мести в ново общежитие, и хич няма и да го питам - товарим и монтираме Simple Smile.  Мисля , че ако са във WG,  плащат сумата споделено.

# 653
Благодаря за бързия отговор!
Тюх, нито ТВ нито радио ще ползва, ама като трябва ще се плаща🙃

# 654
  • София
Благодаря за бързия отговор!
Тюх, нито ТВ нито радио ще ползва, ама като трябва ще се плаща🙃
Te сигурно 90%  от студентите нямат телевизор, ама плащат Wink Едва сега в  Швейцария голямата ми дъщеря има и отиде от едната в другата крайност : от никакъв  в  Германия към много голям в Базел, с някаква аудиосистема на Сони,  заради която при силна музика примерно басовете (или баси, не знам кое е правилно) се чуват много ясно. Вероятно това е  целта, аз съм техн. инвалид и като такъв се радвах само на  домашното кино, докато й гостувах. Дано не я изгонят само заради шум, макар упорито да твърди, че нищо не се чувало извън апартамента и че никой не се е оплакал вече месеци наред. Joy  Пък те ако имали поводи, не чакали...Получи официално позволение и за кученце да отглежда, та  вероятно наистина не ги е  издразнила. Чух го на клипче как лае (още е в развъдника),  но сигурно защото е  още кутренце, та  звукът е   ту  като от папагал, ту като от жаба...Laughing Лошото е, че сестра й се изкушаваше за същото по отношение на телевизия като е  вече в самостоятелен апаратамент, но нея я  възпрях някак, понеже  живее  в семейна къща и на долния етаж са наемодателите - немци с  3 малки деца.  Та ще си купи само телевизор без някаквите там специални колони и сие.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 11:47 от Просто русалка

# 655
Rundfunkbeitrag се плаща. Има някои изключения, когато студентите могат да се освободят. Подробна информация тук https://www.rundfunkbeitrag.de/buergerinnen_und_buerger/informat … de/index_ger.html
Ако живеят във WG или пък в жилище, където вече някой плаща се посочва партидата на плащащият и биват освободени, а таксата може да си я поделят. Може да е включена в Nebenkosten. Например: собственика живее и плаща и дава една стая под наем. Скоро след регистрацията в стаята се получава писмо, изплаща се отговор “някой друг вече плаща за това жилище”. Двамата си делят таксата. Повечето неща може да се уредят онлайн на горния линк без да е нужно да се изпращат писма по пощата или мейли.

Последна редакция: пт, 15 ное 2024, 20:14 от Di Soleil

# 656
  • София
Половин месец никой  не е писал в темата, срамота..Laughing Я да се активирате и да  кажете какво правят новите/старите студенти,  работещите, кога ще си идват насам.
Аз на  19.12 летя  до Баден-Баден и ще се върна  насам  с едната  девойка с колата. Другата ще си дойде за  съвсем малко, за да не си хаби правото на свободни дни от практическата година. Третата и тя за малко ще дойде, че  непосредствено преди това ще си е  "изхабила" отпуската с  близо 20-дневен предстоящ престой в САЩ. Та две ще си тръгнат с кола на 03.01 или 04.01 и една със самолет преди това. Тоест пак важи предложението ми за багаж (може и пътник/ци) оттам и натам, но вече  само около Манхайм (или по пътя от/до него), тъй като няма да стигаме този път до Аахен и Швейцария. В обратната посока към Германия  ще са трима (по-скоро двама и  малко) - двете девойки и  кученцето на голямата, което в близките дни очаквам да доставят на мен и което ще гледам с кеф до нейното идване. Вдетинила съм сe през последните години, преди (когато девойките бяха още в училище) не  давах дума да се издума за куче, понеже си знаех, че ако поддам, после аз ще се грижа за него от-до. Но сега съм страшно ентусиазирана - поръчах    й (девойка е) за Коледа (на "децата" още нищо, хаха) нагръдник, каишка, пелени с цел придобиване на  хигиенни навици,  пуловерче, четка за ресане, купички, якенце, кучешки лакомства, играчка..Joy Детска радост, шарени бонбони. Като свикна с това кутре, а тя си го  вземе, може и да сменя плочата и да се  поогледам за софийска  четиринога дружка...

# 657
  • тук-там
Еее, добре дошла в отбора, Русалче! Хайде, че преди 3 седмици се родиха бебета на Нъки, само че са на о-в Сардиния. Едно ще превозим някак, още не сме измислили как.

# 658
Моето ще си дойде на 19-ти, на 3-ти си заминава. Бори абтестати и антестати (разбрах, че имало разлика 😜).
Аз, обаче имам седмокласничка, та фокусът ми е насочен в друга посока.

# 659
И моето си идва на 14 декември и си тръгва на 5 януари. Вече можем да се похвалим и с подписан договор с университета, от януари ще работи като ХВ към един от маркетинговите центрове, което пък ще и се зачита за практика за следващия семестър.

Общи условия

Активация на акаунт