Отговори
# 630
Момичета,
Искам да изпратя колелото на сина ми в Карлсруе. Имате ли идея дали ще е възможно с някоя от куриерските фирми Спиди/Еконт или има други, които предлагат такъв превоз?

# 631
Момичета,
Искам да изпратя колелото на сина ми в Карлсруе. Имате ли идея дали ще е възможно с някоя от куриерските фирми Спиди/Еконт или има други, които предлагат такъв превоз?
speedy съм ползвала, като трябваше да махна педалите и образувам правилна правоъгълна форма в кашон, с определени максимални размери, Пристигна без проблеми.

# 632
Евиан, за каква цена?

# 633
  • София
Ние колелото от тук го пратихме по човек, който пътува с бус/камион за 50Е , а сега той си го изпрати в Швеция с пощенска пратка, разглобено в кашон и май доста по-евтино му излезе.

# 634
Около 45 лв, спазвайки размери на кутията, може да има актуализация на цените, но до Германия има някаква промоция до януари 2025. Без забележки пристигна.

# 635
  • Germany
Ох майчета,да питам...
Дъщеря ми има проблем с месечния си цикъл.От както е в Германия още не се е появил.
Говорим за закъснение вече от над 20 дни.Изключваме бременост.
Знам,че преместването и стресът си оказват влияние,но трябва да я види специалист.Ще се прибере в БГ чак края на Декември,не може да се чака според мен.

Как работят ЕЗОкарти?Само спешност ли покриват?
Някаква идея колко би струвал такъв преглед,ако се наложи да го плащаме..
Срещу заплащане ще я вземат навсякъде според мен. Нека се обади да пита колко би струвало. Вагиналния ехограф струва 40 Евро, сигурно и за прегледа ще й вземат още толкова.

# 636
diddle07, сина ти първа година ли е в Карлсруе? И доволен ли е?
Въпросът ми е и къд другите, които имат там студенти и познати настанени/приети първокурсници - вярно ли е че са ги настанили в най-лошите общежития (не само българчета, а всички чужденци)? Също че тези с компютърните специалности (първокурсници) били в по-стари лабортории за практиката?

# 637
Gigi, синът ми е първа година Машиностроене. Реално семестърът им започна на 23.10 и още не са имали упражнения, workshop или друго, само лекции. Преди това имаха 2 седмици ориентировъчна фаза. Той за момента е доволен и се чувства добре. Кандидатства и успя да получи стая в общежитията на HaDiKo - доволен е от условията. Прилично голяма стая, добре обзаведена обща кухня, баня пералня/сушилня на етажа. Локация в близост до KIT. Не мога да кажа как са другите общежития. Не вярвам някой специално да ги е делил на българи и други чужденци.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 15:39 от diddle07

# 638
Didle, благодаря за отговора.
Дано да има късмет инуспежщхи младежа Blush
Иначе нямах предвид, че ги делят. Даже изобщо не ги делят доколкото съм запозната. Питането ми беше конкретно за първокурстниците за всички чуждестранни студенти.

# 639
diddle07, сина ти първа година ли е в Карлсруе? И доволен ли е?
Въпросът ми е и къд другите, които имат там студенти и познати настанени/приети първокурсници - вярно ли е че са ги настанили в най-лошите общежития (не само българчета, а всички чужденци)? Също че тези с компютърните специалности (първокурсници) били в по-стари лабортории за практиката?
Gigi, дъщерите ми живеят в Хайделберг и ги настаниха заедно в 4-WG. Да общежитията са стари, но много добре поддържани, уютни, на добро място, с огромна градина между блоковете. Смея да твърдя, че е много добро място за живеене, настаниха ги заедно, за което навсякъде където сме кандидатствали, твърдяха, че няма гаранция как ще ги настанят( в зависимост от свободните места). Съобразиха се с желанието им. И според мен не ги делят от другите, зависи , за какво настаняване си кандидатствал и за кое общежитие и в зависимост от това колко места има. Така, че моят съвет е при кандидатстване огледайте добре общежитията, и добре си преценете за какво настаняване ще кандидатствате, за стая на етаж ли, за стая в WG, или единичен апартамент. Много е важно правилно да си прецените какво искате, при нас има деца българчета, които са в единична стая на етаж, има и в 2WG, така че е различно. И най- важното кандидатствайте рано.

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 13:24 от ninamus

# 640
  • София
Малко (или пък много Wink )  почват да ме дразнят тези, които разпращат въпросните писма с  резултатите от държавния М2. Преди няколко дни още видях на съответния сайт, че качиха  елиминирани въпроси,  отговори на всичките 320 въпроса от трите дни, скала, минимален праг за минаване, статистики по унита, брой явили се, брой скъсани като абсолютно число и като процент от явилите се, брой явили се от референтната група (явяващи се за 1 път без никакво забавяне  директно след  10 семестър), брой скъсани като абсолютно число и като процент от явилите се .. И аз, решила, че съм открила Америка Joy, подхвърлих за откритието си на девойката. А се оказа, че тя не само че знае преди мен, ами и  си е  сверила отговорите вече, установила е, че го е взела успешно и  само чака въпросното писмо, за да ме  зарадва официално. Понападна ме,  че съм й развалила изненадата, ровейки толкова много тук и там. Ми така де,  ровя, ама нали после не си стискам изровеното и го споделям тук..Измъкнах се тоест от нападката с обяснението, че съм полезна и на други..Laughing

Статистиката иначе е интересна, има  някои унита с повечко скъсани, други с  по-малко.  Има и такива без. Но  средният резултат на всички явили се ( от всички мед. факултети в Германия) е по-нисък от  тези доста години назад, оттам и долният праг за минаване е  също  най-нисък. Предполагам това означава, че като цяло изпитът  е бил по-труден. Или пък е  съдържал доста повече въпроси от дялове, които  друг път  са били слабо застъпени като брой въпроси и съответно сега са  били подценени от доста хора  при подготовката.
Кратка извадка за унитата, в които има "наши" деца.

Аахен -  193 явили се, 2  скъсани
Бохум -  201 явили се, 6 скъсани
Дюселдорф - 196 явили се,11 скъсани
Хале  - 152 явили се, 3 скъсани
Манхайм - 131 явили се, 2 скъсани
Мюнхен, ЛМУ-218 явили се, 5 скъсани
Мюнхен, ТУ - 137 явили се, 2 скъсани
Улм - 175 явили се, 3 скъсани

Дано не съм пропуснала университет, в който има форумски деца.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 14:56 от Просто русалка

# 641
  • столицата
Русалке, нямам дете в Германия, учещо медицина, но винаги са ми били интересни статистиките, които споделяш.

# 642
Ами, неофициално - Честито! Чакаме и официално да споделиш.

# 643
  • София
Русалче, браво на детето!!

# 644
  • София
Ами, неофициално - Честито! Чакаме и официално да споделиш.
Joy  Като гледам това офицалното може да се окаже  СЛЕД старта на практическата  година идния понеделник, 18.11. Но на децата след този летен тормоз едва ли им е толкова голяма драма кога точно ще стане (ако  си знаят след сверяване, че минават).

По-скоро друго нещо ми се стори интересно.   Практическата година си е  част от следването, те  си учат, просто вече изцяло в  болнична среда с пациенти, след нея  тепърва следва  третият държавен, устният.  Студентите в 3 терциала (по 4 месеца всеки) работят  целодневно 5 дни в  седмицата и ако не ме лъже паметта, преди са им "плащали" за това символично по  200 - 200 и няколко евро на месец. Предполагам, че въпросните средства са се отпускали най-вече за хранене в мензата. Бях чела, че  е имало много оплаквания - най-вече  заради различните суми по места.  Сега, без да знам колко точно е сумата ( и дали е вече унифицирана  за страната), знам, че поне за  Униклиник Аахен  е май увеличена. Отделно има някаква пари специално  за храна. Стига да не съм разбрала нещо грешно, това е супер, понеже доста студенти ( и германци, и други) отдавна работят почасово и сега с  тази  плътна седмична заетост няма да смогват с досегашните си  работни  ангажименти.  Тези суми се отличават по провинция/град/болница, в която се прави въпросният терциал.Или поне преди са се  отличавали.  За чужбина пък съвсем не знам кой, какво и дали им плаща, ако карат там някой терциал. За Швейцария само знам, че също плащат, бях гледала и  бях  се опитала да зарибя девойката - неуспешно. Сумата там е  по-голяма спрямо тeзи в Германия, да, но при този стандарт на живот едва ли би стигала за наем, транспорт, храна....

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 19:58 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт