Отговори
# 690
  • София
Голяма част е  невярна..Дали немците са му харесали или не, само той си знае. Че градът е бил като село - ми това също си зависи само от него. Гледаш предварително все пак как да си наредиш желанията, проучваш града... Някои гледат да е голям град с много българи и по-активен живот за младите, други  търсят обратното, трети се оказват, където им отреди успехът, дори да не е най-желаното място.  За едни не са проблем високите наеми в   големите градове, за други и това също е фактор при избора на град. И т.н.. Не на последно мястое и видът на следването - модел или регелущудиенганг. Иначе като качество на обучението мисля, че  са горе-долу равностойни нещата във всички мед. факултети.

Останалото е тотално невярно, съжалявам. Разбира се, че има оценки. При дъщеря ми са само кръгли, 1, 2,3, 4. В други унита може да има и дробни както е в други специалности, нямам идея - примерно 1.3,  2.6 и т.н.  Естествено, че можеш да работиш като лаборант и да взимаш кръв още като студент, да слагаш абокати и подобни неща - дъщеря ми го правеше в униклиниката почасово целия втори и трети курс преди да се премести в епилептологията да работи, в която е  и  към момента в 11 семестър. Ако не се бавиш, ученето е  6 години, а не 8  - живот и здраве догодина по това време ще държи последния си държавен, устния М3.  Тоест старт  2019, финал - 2025. Разбира се, че има отлагащи изпити, взимащи свободни семестри за почивка или за писане на докторска работа и т.н.. Но това са си лични решения или  наложени от обстоятелствата, ако даден изпит/и не е взет.  Стандартното време без закъснения е 12 семестъра, не 16..

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 17:19 от Просто русалка

# 691
Абе, и мен ми звучеше странно това за оценките и продължителността. Не знам дали той е подвел или слушащите са бляли, защото и това не изключвам. Имах спомен и за твоята девойка, че си споделяла ,че е работила като лаборант, но не бях сигурна.
За големината на града е разбираемо да е по-скучно особено ако са свикнали на по-активен живот тук.
Моята девойка специално и това гледа като критерий.

# 692
  • София
Дъждец, ами  тогава някои унита наистина не са подходящи, макар да предоставят отлично обучение. Примерно  Хайделберг, Тюбинген, Гийсен, Грайфсвалд, Улм, Ерланген,  Вюрцбург - по стандартите на доста хора ще са малки. Макар че много често в близост до малкия/средно големия  град има доста по-голям или много голям примерно  - Нюрнберг до Ерланген, Франкфурт до Манхайм и Хайделберг,  Кьолн до Аахен и т.н..
Назад , когато пуснах статистиката за някои унита на  сегашната сесия на М2, споеменах едно понятие  референтна група.  За всяко уни има отделна графа с  броя явили се/скъсани от нея и  друга с броя явили се/скъсани общо. Тази референтна група е  съставена  от  явяващи се навреме, без закъснение. За другаде не знам/не помня стартовата бройка през 2019, но за Аахен беше  около 200 души, сега са се явили 193-ма общо, но от тях  само 115 са  от референтната група. Тоест за останалите  близо 80 следването автоматично е ПОНЕ с един семестър удължено..За някои и с  повече и така после се стига до малко подвеждащата информация за  следване 8 години преди специализацията.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 18:02 от Просто русалка

# 693
Дъждец, доколкото разбрах той е отишъл в АК. Защо тогава е трябвало да му приравняват оценките? Едва ли някой предмет от изучаваните в специалност медицина е включен и в програмата на АК.

# 694
Бил е в АК като гост/лектор да разказва, а са му приравнявали оценките от немско медицинско уни в българско - МУ или СУ …

# 695
  • София
СЛ, какво общо може  да има АК с предмети, изучавани по време на следване "Медицина"? Момчето някога е  завършило АК, заминало е за Германия, хванало е  пандемията, отказало се е и се е върнало в  БГ. Отишло е в колежда като alumni  да сподели опит с ученици, на които им предстои кандидатстване. И в НЕГ има такива инициативи на немския отдел. Дъщеря ми е  била примерно и от двете страни на бараикадата - в ролята на слушаща отзивите на  настоящи или завършили студенти ученичка в 11-12 клас  и в тази на информираща ученици на по-късен етап студентка във 2-3 курс..

Проблем в случая  е само, че информацията на този младеж е неточна по повечето параграфи. Не мисля, че слушащите са толкова разсеяни, че да не разберат  не едно, а  три-четири, че и повече неща - продължителността на следване до момента със специализацията, липсата на оценки на изпити,  забраната да работиш като лаборант по време на следването за разлика оттук (масово  студентите работят именно в Blutabnahme   или  в Pflege),  многото отменени изпити по време на короната.. Аз в този период все още имах 3 деца в унита. Изпити не отлагаха, понеже 99% бяха онлайн. Защо да ги отлагат? Изпитвам известни съмнения и  в частта с признаването на оценки тук. Съученичка на голямата ми дъщеря някога изкара една година в ЛМУ, взе си всички изпити и въпреки всичко си тръгна, Германия просто не се оказа нейното място. Нищо не й признаха тук, хем в  ЛМУ е Regelstudiengang, а не по-нестандартният  Modellstudiengang,  кандидатства наново с биология и химия и почна от 1 курс. Може през последните години нещо да е променено, но едва ли..

Евентуално точна, но пак пречупена през неговата си призма, би могла да е  само прценката му за германците като хора/манталитет и за  избрания град с ритъма на живот /забавленията за младите в него. Всичко останало малко или много е  еднакво навсякъде и е точно обратното на казаното от него.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 19:54 от Просто русалка

# 696
Извинявам се, съкращението обърква сигурно. Като гимназия в БГ е завършил Американския колеж. Ходил е на курсове по немски и е заминал да учи медицина в Германия.
Сега питах. Признали са му в БГ частично някои изпити. Учил е две или три години в Германия, моята не помни точно.
Поканили са го в училище да направи презентация за ученето в Германия. Преди имаше презентация и от алумни, което учи медицина в Италия. Тя е споделила пък, че ако била на сегашния акъл, щяла да набляга на немския и да учи в Германия, тъй като приятелят й е там и сравняват ученето на мед. в двете държави. Не знам колко са достоверни такива впечатления, но са интересни.
Русалке, в единия от изброените от теб градове е бил. За мен наистина са малки, но зависи човек какво търси все пак. Също има значение според мен специалността и дали ще работи усилено по време на следването. В голям град има повече възможности за доп.работа.
И да са до голям град, студентите рядко имат време, а и пари, да ходят там често.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 20:56 от Дъждец

# 697
  • София
Дъждец,  студентите в момента масово са с Дойчланд тикет, той им покрива целия транспорт в  Германия, без  ICE, разбира се. Та ценово няма проблем, а колко му е  да се метнеш на  рейса и за  30-40 мин да си в Нюрнберг от Ерланген, от Аахен в Кьолн с влака и т.н..Някои деца тук пътуват повече до училище даже, при това всеки ден. Аз познавам един такъв активен и умен младеж, обичащ купоните и пътуващ по тази причина честичко до близкия голям град за бг партита Wink Защо казвам умен,  без това да има особена  връзкас  коментираната тема  - ми явно е  добре организиран, бързо и ефективно запомнящ огромните обеми за учене и оттам разполагащ с нужното време  И за забавления. Майка му я призовавам да си го познае и да не го критикува неоснователно..Wink

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 20:30 от Просто русалка

# 698
  • Deutschland/HE
Русалка, на приятелка дъщеря и учи медицина във Вюрцбург (вече специализира там) и първите две години бяха взел/не взел изпит. Не знам дали е още така, да не би и този младеж да е бил в подобно уни и за това да са му приравнили на 3ки?
Дъждец, ти май си живяла в Германия и знаеш, че милионните градове тук са 4 (Берлин, Хамбург, Кьолн и Мюнхен).
С мъжа ми бяхме впечатлени от тишината в общежитието на дъщеря ни. Няколко пъти ходихме, по различно време и всеки път е абсолютна тишина.

# 699
  • София
И да има такива унита, Колибри,  пак става дума  за определено време само и за определен  мед. факултет, не принципно. Още на физикума  няма как да няма оценки - един ден в  дипломата все пак се записва средноаритметична оценка от М1, М2 и М3. И това следва в такава презентация пред заинтересовани от следване на медицина  в  Германия да се  поясни. Simple SmileНо аз не съм може би мерило, де, понеже  съм малко (или много, хаха) вманиачена да знам нещата с точност как стоят и също с точност да ги представям при нужда, не ориентировъчно и/или частично за някакъв етап. Винаги  съм ги  стимулирала моите девойки да се информират цялостно и да поднасят после точна информация на другите, не някаква половинчата и подвеждаща. Преди  време помолих девойката ми да сподели по точки кое как се е случило в Швейцария с адресна регистрация, с намиране на жилище  ПРЕДИ получаването на ауфентхалтстител-а, с отварянето на банкова сметка, със здравните и т.н.. Нужна ми беше информацията, та да я споделя с попитал ме човек, който пък неведнъж на мен е помагал. Ми добре си беше структурирала отговора, който аз само копирах от чата - беше обяснила  детайлно това, което знае  със сигурност за конкретния неин случай. Но изрично беше подчертала във всяка от точките, че голяма част от  документалната комуникация с институции при нея конкретно  е била осъществена от работодателя и затова не се наема  да  твърди обобщаващо неща, с които може да подведе питащия.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 21:29 от Просто русалка

# 700
Извинявайте, тотално съм се отнесла. Чела-недочела. През цялото време си мислех, че става въпрос за АУБ, не знам защо. И че той учи там😆

# 701
  • на Мелмак
Чета ви и попивам всичко, благодаря ви!
Дъщерята иска да учи в Германия, по-специално в Берлин. Архитектура или инженерна специалност. Гледала е и други градове, аз гледам и други държави като Австрия и Швейцария. Дано се получат нещата при нас. Може да попитам нещо, въпреки многото инфо.

# 702
  • На планетата Земя
etty775, успех в кандидатстването. Тя кой клас е сега?

Ние (тоест детето Satisfied ) сме добре. Друго си е вече втората година, по-спокойно, изработена стратегия кое/как/кога. Остава й една междинна и една финална критика и си е дошло времето да си идва. Бяхме й на гости точно в най-големия цюрихски сняг на 21.11. Разходи ни, обиколихме коледни базарчета, разходихме се из стария град, прекарахме доволно време заедно като за натоварената й програма.

# 703
  • София
Mileto, супер. Heart Гледам във Фейса и една друга майка в момента щастливо пърха около  "швейцарката" си. Simple Smile Моята в последната седмица/десетина дни буквално през ден-два е в Цюрих. Един път по работа, втори път на фирмено парти, трети път на среща с младежа, с когото твоята девойка  също се познава Wink,  четвърти, за да поразходи гостите си от Нюрнберг, след три дни и до летището - ама , уви, не с полет за насам, а към Вашингтон. Но нищо, де, ще  дойде и тук.

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 11:10 от Просто русалка

# 704
  • на Мелмак
Милето, 11 клас е, в 73-то в София. Пробни изпити имаше за ДСД, много добре се е справила. Сега ѝ е на дневен ред шофьорски курс, който скоро ще започне и някакви тоци по профила ѝ физика. Там намерих учител. Та майка ѝ чете тук, за да знае Joy Преди малко видях за увеличение на таксите в ЕТХ Цюрих, но преводача ми ме обърка повече Grinning
Чувствам се като голяма бяла птица Wink

Общи условия

Активация на акаунт