Отговори
# 705
  • На планетата Земя
etty75, всички сме се чувствали по този начин, спокойно. С много сърцата помощ тук и изключително много четене по сайтовете на университетите всичко си идва по местата. Минали сме с дъщерята по архитектурния кандидатстудентски път, така че ще помагаме с каквото можем.

За ЕТХ таксите съм ти отговорила в темата. Ако реши да кандидатства там, вече може да си пусне документите(системата е отворена от 1 декември), крайният срок е 31.03.2025. До края на март трябва да предостави и сертификата за език. Друго на този етап няма да е нужно. Като е готова дипломата, пуска я, както и академична справка за предметите, както и уверение, че е приета същата специалност тук в България. Това ще й спести входящ изпит и при одобрение ще може да започне на 15.9.2025. Ако реши да не се явява тук за архитектура, може да се яви на входящ изпит там зимата на 2026та и да стартира септември 2026та.

За Берлин, Аахен, Мюнхен, Виена също ще помагаме, ако имате нужда.

# 706
Etty, кога са правили пробни изпити за DSD ?  Сина е в същото училище и нещо е пропуснал да спомене, случайно или не ще се разбере😆
И моят син иска инженерна специалност в Германия , на мен май повече ме влече Швейцария и Австрия. Учителката по немски им казала ,че 90% от децата набор 2004 записали в Германия са се отказали и върнали-доколко е вярно не знам.

# 707
  • На планетата Земя
............ Учителката по немски им казала ,че 90% от децата набор 2004 записали в Германия са се отказали и върнали-доколко е вярно не знам..........

Това пък изказване е съвсем безпочвено. Защо го е казала, с каква идея? И не е вярно. Кои са тези 90% набор 2004, каква извадка? Нейния клас? Училище? София? Провинция? Мога да твърдя, че от съучениците на дъщеря ми (от класа всички без двамата заминаха), само едно дете е паузирало следването и може би ще смени специалността. Никой не се е върнал.

# 708
  • на Мелмак
Милето, благодаря ти, много мило Hug
Тя е 11 клас, още една година има, но гледа, избира, град, вайб, този пубертет няма ли вече да премине. Цюрих ѝ хареса, но не бил нейния, като бяхме там на екскурзия. Оммм.
red_violet, ами миналия месец беше, тук ни говореше, разказваше на любимия ѝ немски за определено време. Ние се правехме, че разбираме нещо Joy Тя каза, че е по формата на ДСД, като пробен. Може сина ти да не го е отчел Simple Smile
Сигурно ще засегна щекотлива тема, но като ви чета не усещам проблеми. Много познати ни казват за проблема с емигрантите в Германия, по-точно в Берлин. Дано догодина избере най-доброто за нея.

# 709
  • София
Учителката по немски им казала ,че 90% от децата набор 2004 записали в Германия са се отказали и върнали-доколко е вярно не знам.
Тогава оставащите  10 % според тази учителка следва да са децата (набор 2024) на списващи в темата родители.. Wink Сред тях няма ни едно отказало се.

Такива изхвърляния/обобщения  не са в полза на никого.  Винаги има връщащи се, това е нормално. На едни не им харесва и  не се адаптират, на втори им е трудно и закъсват с изпити,  трети имат други проблеми - семейни, здравословни...Но никой не може така с лека ръка да каже какъв процент са - кой има цялостен поглед над  всички унита в Германия, над всички специалности, над броя стартирали там първокурсници, над  причините за избор някой  от тях да се върне в даден по-късен момент..Несериозно е такова изказване, с нулева стойност в посока информиране на  бъдещи студенти..

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 09:35 от Просто русалка

# 710
Моята дъщеря също е 2004 набор и учи в Германия. Няма познати от  наборите-студенти там, които да са прекъснали и да са се върнали в България, напротив -  справят се доста успешно децата. Не съм попадала и на статистика колко деца от набор 2004 са записали да учат в Германия, така че тези 90% са ми някак измислени.

# 711
  • На планетата Земя
Много измислени! Ние сме си така българите, просто си представям диалога. Знае човечето за един върнал се студент. Обаче в разговор: поголовно децата се връщат! Очите изцъклени, ръцете ръкомахат, физиономия за едни такива неописуеми съдбовни промени, брадичката се поклаща един вид - знам ги аз тез работи, да си беха седели тука, а те не - у Гермаааанията. Убре , дебре! Иху! Smile

# 712
Познавайки сина може и той да е преувеличил малко информацията за напусналите студенти, Той има желание да учи в Германия , но още не е започнал да прочува универститети . Не се е ориентирал и каква инженерна специалност иска, което според мен е отправната точка. Но има още малко време надявам се .

# 713
  • тук-там
............ Учителката по немски им казала ,че 90% от децата набор 2004 записали в Германия са се отказали и върнали-доколко е вярно не знам..........

Това пък изказване е съвсем безпочвено. Защо го е казала, с каква идея? И не е вярно. Кои са тези 90% набор 2004, каква извадка? Нейния клас? Училище? София? Провинция? Мога да твърдя, че от съучениците на дъщеря ми (от класа всички без двамата заминаха), само едно дете е паузирало следването и може би ще смени специалността. Никой не се е върнал.
+ 1 за другият лайстунг клас на 2004 набор. Повече от 90% в немскоговорящите държави и само едно върнало се дете в Бг. Записало е друга специалност.

# 714
Децата, които отиват да учат в Германия, далеч не се изчерпват с лайстунг класовете. Освен София има и провинция. Явно е, че тази учителка нещо е преувеличила нещата или се е изразила образно. Нищо лошо няма в това да се върнат по една или друга причина, не е срамно.

# 715
Реално гледано, децата от София са малка част от заминаващите - Плевен, Добрич, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград - това са градовете от които са децата около моя син. И да, част от тях се връщат. В интерес на истината, синът ми към този момент е единствения извън БГ от класа си. В началото почти целия клас без медицината се запътиха навън, после почнаха един по един да се отказват и да се връщат ( и пандемията помогна много),  към тоя момент е само той.  Така че сумарно може  и десетина процента да оцеляват в казармата наречена "обучение в Германия"

# 716
Аз предполагам, че тази учителка е имала предвид ученици от конкретното училище (73-то в случая), или пък познати деца … как ще има поглед върху всички, учещи в Германия?

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 22:54 от saffron

# 717
Набор 2004 от 73-то е синът ми. От едната група профил биология/химия (има още една група за тях не знам) 2-ма медицина и 1 - фармация са си в Германия, знам за момче математика от друг клас -също е там. От класа имат трима в Австрия. Чух за дете от друг клас в Австрия, който обмисляше да се върне.

# 718
  • София
Естествено, че децата не са само от София. И  естествено, че има връщащи се по разни причини. Но определено не оцеляват едни нищо и никакви 10 % от цялото, без значение какви са причините на върналите се. И без значение дали  ги гледаме  нещата на ниво училище, град в  БГ, от който идват студентите,  избран университет в Германия, специалност, провинция...
И преди съм писала, най-голямо струпване на българи сред  студентите около децата ми във времето имаше/има в Аахен. Само в медицината и стоматологията има десетина деца от НЕГ, 1-2 май от 73-то, деца от Бургас, от Силистра. В техническите специалности са и повече предвид  ориентацията на унито. За техническите обаче не знам каква е статистиката, понеже голяма част вече са завършили и може другаде по света да работят или да  карат магистратура. Но  тези от медицинските специалности са до един там и 5 години по-късно, просто са го докарали до различни етапи от следването. Тоест 100 % от стартиралите са там.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 19:28 от Просто русалка

# 719
  • Добрич
Тази година в Кремс има доста студенти от България. Още на първата среща в университета са им казали, че се е заформила българска общност. Специалността на дъщеря ми е три групи и в нейната ( към 30 човека) са 5-ма българи, две момчета и три момичета.

Щерката си пише с една девойка, учаща на 200 км от Кремс и там нямало българи. В събота и неделя момичето и беше на гости.

Общи условия

Активация на акаунт