Отговори
# 720
Здравейте, мамчета! Предстои ни кандидатстване следващата година и поради тази причина подаваме отсега документи за общежитията. Та въпросът ми е следния: Кога горе-долу ще разберем дали сме приети в конкретния университет? Питам във връзка с изискването за посочване на начална дата на наемането на стая. Да не стане така, че да ни намерят стая, а пък все още да нямаме потвърждение от университета. (Пиша на повечето места 1 август, уж по-рано за по-голям шанс). Интересуваме се главно от Карлсруе и Аахен.

# 721
  • На планетата Земя
Не знам за каква специалност кандидатствате, но ако не е медицина, за Аахен получихме ДА на 20.7.
1.8.си е съвсем ок като запис.

# 722
  • тук-там
А какво значение има датата на приема? Важно е началото на учебната година. Аз бих писала 1.10.

# 723
  • София
А какво значение има датата на приема? Важно е началото на учебната година. Аз бих писала 1.10.

На немците принципно не можеш да им  хванеш нишката. Smile Затова, ако си склонен да платиш един-два  "излишни" наема, имаш понякога по-голям шанс. 1-ви август чак ми се струва рано, понеже  студентът няма да има още  цуласунг дори, какво остава да се е записал.. Но 01.09 е повече от логично за мен да се посочи като дата за нанасяне, понеже  тогава има масово освобождаване на стаи от завършили. И най-вероятно  приоротетно ще дадат стая на  този от двама  приети, който е посочил  по-ранната дата. За тях това е един наем повече. Това е едната причина.  В Аахен, за където е и  въпросът ( за Карлсруе не знам дали е така), има  подготвителни курсове с цел преговор  по разни предмети преди старта на 1 курс.  Ми те започват през септември някъде, докато годината е със старт след началото на октомври. Тоест ако решиш да посещаваш 1 или 2 от тях, то ще трябва да си търсиш вариант за  настаняване  за това време. Какъв по-добър от общежитието...И третата причина не е за пренебрегване. Отиваш, дори и да нямаш курсове, примерно седмица или десетина дни преди старта. На спокойствие се нанасяш, докупуваш нужното, ориентираш се  в обстановката около себе си, даже успяваш да се регистрираш адресно  и да си отвориш банкова сметка. И вече, една идея по-спокоен, почваш с ученето.

Никой, разбира се, не гарантира, че посочването на по-ранна дата непременно ще  ти помогне, но си заслужава  "разхода".

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 09:10 от Просто русалка

# 724
Подкрепям горното мнение на Русалка. Моят син беше писал дата на нанасяне от 01.10., но имаше подготвителен курс от 01.09. и един месец беше на Airbnb в селце близо до Ахен. Според мен пишете 01.09. няма да сгрешите, шансовете са по-големи. Като знам колко е трудно с общежитията, ако има възможност и 01.08 бих писала.

# 725
  • На планетата Земя
И ние пишехме така по-ранни дати с цел изпреварване на други кандидати и време за дообзавеждане, ако се налага.

# 726
  • където и да е,само да не съм сама
Подкрепям за по-ранна дата за настаняване /Аахен/.
Дъщеря ми беше писала 1.09., отиде ок.15-ти, изкара си спокойно седмицата за чуждестранни студенти и от 1.10. започнаха лекциите.

# 727
Препоръчвам настаняването да е от 01.09. За Аахен не забравяйте да потвърждавате всеки месец и си правете скрийншот, че сте го направили, защото се случват гафове. Проучете и общежитието във Vaals. За Карлсруе още е рано за кандидатстване (мисля, че е възможно от април), там съветвам да не пропускате да пишете HaDiKo в желанията си.

# 728
А някакви съвети за общежитията в Манхайм можете ли да дадете? Там мисля, че стартират най-рано от 01.09. Ако правилно разбирам изискванията за подаване на заявления за общежитие, срокът е скъсен на 4-ри месеца предварително, до скоро беше 6 месеца. Препоръка за частни общежития там?

# 729
Teodor28 мога да споделя нашия опит с кандидастване в специалност с free admission - за всички унита пусна документи в края на м. юни, за Аахен получи потвърждение около 15 дни след подаването. Карлсруе успя да ни докара до тиха лудост Simple Smile - изпратиха писмото с подтвърждение чак на 20 август.
Ако общежитието няма изрично изискване да се предостави студенски номер, моят съвет е за настаняване поне от м. септември. Почти всички университете предлагат предварителни курсове и е много полезно да бъдат посещавани. Това дава възможност на децата по-спокойно да навлязат в бита и обстановката, да общуват на езика и да свикват с местния диалект. Мисля, че това прави преходът по-лесен.
Допълвам за HaDiKo - в случай, че ви поканят на интервю, изискването е да сте записан студент и да можете да предоставите студетски номер. Иначе там се правят интервюта, мисля, всеки месец и при одобрение, договорът е в сила от 1во число на следващия месец.
Успех!

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 17:10 от diddle07

# 730
  • София
Пускам малко по-рано новата тема, че утре пътувам  Simple Smile
Нова тема

# 731
Здравейте,

Синът ми се интересува от магистратура по компютърни науки в Германия, може и нещо, свързано с ΑΙ. На английски /не знае немски. Може ли да ми препоръчате най-добрите университети за тази специалност? Благодаря!

# 732
  • София
TUM, KIT, RWTH, TU Berlin, TU Stuttgart,  TU Darmstadt...
Вижте  какво предлагат на английски за master.

# 733
  • София
Здравейте, моля за помощ за личен лекар в Карлсруе, работата е спешна.

В темата имаше информация къде да се пише (пратих я на майката преди време), но за съжаление се удря на камък - трябва ми за приятелче, пострадало при инцидент, закърпено е в спешното, но за конците са го пратили към личен, ако не успее да намери ще трябва да се прибира България. Пише мейли и отказват да го приемат за пациент.

Благодаря предварително за помощта

# 734
Да отиде на място. Понякога не смеят да отказват така както по телефона. Да потърси в по-отдалечен квартал. Важното е да се закачи някъде. Личните лекари може да се сменят по всяко време, та нищо не губи.
Ако има немска здравна застраховка да пише на здравната каса.
Има приложение dictolib.de изненадващо понякога има свободни часове за нови пациенти.
Да пише на Kassenärztliche Vereinigung.
Друго не се сещам. Чист късмет ще е някой от Каплсруе да прочете темата и да знае, че някой лекар записва нови пациенти.

Общи условия

Активация на акаунт