Защо мъже избират да стават гинеколози?

• 6 298
  • 168
  •   1
Отговори
# 60
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Не е точно по темата, но случвало ли ви се е да се зачудите дали да влезете да ви прегледа тъмнокож лекар?

Скоро бях на профилактика с ехограф на млечни жлези. В един от онези центрове, които имат договори със застрахователи и организират профилактични прегледи... Дето все е пълна лудница и групи от хора с куп листи в ръце търчат по тесните коридори?

Отивам аз и заставам пред кабинета. Чакам 5 минути и се подава жена от единият кабинет. Влизат обаче от групата хора. След още 5 минути - излиза друг пациент от съседен кабинет, и се подава едно младо момче - очевидно лекар, но много тъмнокож, с афро-американски черти.
За части от секундата си казах, а не... Ама как така....
После се вразумих, влязох си, прегледа ме човека. Дори ми се стори, че беше много внимателен да не ме докосва с друго, освен със сондата на ехографа. На кратко и на развален български ми обясни, че съм ок. Разпита ме за анамнеза и си заминах по живо по здраво.
Хем знам, че у нас учат много чуждестранни студенти... Но за първи път попаднах на някой, който е останал и явно е взел специалност и работи у нас.
Та не са и съвсем безпочвени притесненията на авторката на темата, може би много от нас са имали такива преживелици. Но - да живей здравият разум Stuck Out Tongue Winking Eye

# 61
Не ми се е случвало, но не бих се зачудила.

# 62
Преди повече от трийсет години родих сина си в окръжната болница във Варна. Израждаше ме лекар специализант от Палестина. В екипа имаше и друг специализант, много тъмнокож негър, който беше и единствения, дето ме успокояваше и идваше да проверява как съм, после и бебето идваше да наглежда.

# 63
CvEtEmOe, признавам си, че в първия момент малко бих се учудила, понеже си живея с представите, че чуждестранните студенти по медицина само следват в България, защото им излиза евтино, и после си заминават кой откъдето е.

Споменахте развален български - чуждестранните студенти по медицина май учат медицината тук на английски, не на български. Интересно ми е, когато са разпределени по болници да стажуват, как се разбират с обучаващите лекари? Повечето от тях са стари, не знаят английски... Нямам идея и как решават да останат тук извън следването, щом продължават да не говорят много български 🫤

# 64
  • В страната на мечтите.
Да, те следват на английски, но имат задължително курс или лекции по български език и това им влиза в кредитите, както примерно на нас физическото ни се включва в общия брой кредити. Когато излязат от университета след 5 години живот в България и разговори с колеги, те знаят доста български всъщност.

# 65
Относно темата, има доктори,които са потомствени т.е от лекарски семейства и в много случаи стават гинеколози по " наследство " ако бащата е гинеколог и синът учи това,има доста такива примери при лекарите.
Даже има цели лекарски семейства с една специалност.

# 66
И моят лекар е потомствен гинеколог. А ето един български гинеколог, който е изродил и четирите си внучета: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18060882.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 21:21 от Radilena

# 67
Аз не мисля, че темата е тъпа. И също съм си задавала този въпрос. Даже и с приятелки сме говорили за това. И между другото има доста хора (включително мъже), които са на мнение, че мъжете стават гинеколози заради някакви извратени неща. Аз лично не смятам, че това е общият случай. По-скоро си мисля, че извън желанието на някои от тях да посрещат новия живот на този свят и някакви по-лични причини от семейната история (като например той самият да е бил много чакано или рисково бебе и сега да си е поставил за мисия да помага на жени и семейства с определени проблеми), мотивацията им да изберат точно тази специалност може би се корени някъде в детството или първите им контакти с момичета. Предполагам, че вътрешно имат необходимост да общуват с жени, да са обект на внимание от женския пол, да бъдат търсени и гледани с доверие, респект и дори страхопочитание от тях. Все неща, които получават в тази професия. Може би и да се чувстват като герои в очите на жените, да усещат, че имат някаква власт над тях и техните емоции, решения, мисли. Което, като се замисли човек, си е така.
Аз лично не бих отишла при мъж гинеколог, освен ако не е някакво светило в областта на репродуктивните проблеми или онкозаболяванията. Само ако ми се наложи да търся специалист за такива неща, а съм сигурна, че няма жена, която да е толкова добра в това.
За мамолозите също. Моя приятелка дори имаше едно такова много неприятно според нея посещение и бас ловя, че не си измисля, но както и да е. Всякакви същества стават лекари.

# 68
  • Sofia
Аз не мисля, че темата е тъпа. И също съм си задавала този въпрос. Даже и с приятелки сме говорили за това. И между другото има доста хора (включително мъже), които са на мнение, че мъжете стават гинеколози заради някакви извратени неща. Аз лично не смятам, че това е общият случай. По-скоро си мисля, че извън желанието на някои от тях да посрещат новия живот на този свят и някакви по-лични причини от семейната история (като например той самият да е бил много чакано или рисково бебе и сега да си е поставил за мисия да помага на жени и семейства с определени проблеми), мотивацията им да изберат точно тази специалност може би се корени някъде в детството или първите им контакти с момичета. Предполагам, че вътрешно имат необходимост да общуват с жени, да са обект на внимание от женския пол, да бъдат търсени и гледани с доверие, респект и дори страхопочитание от тях. Все неща, които получават в тази професия. Може би и да се чувстват като герои в очите на жените, да усещат, че имат някаква власт над тях и техните емоции, решения, мисли. Което, като се замисли човек, си е така.
Аз лично не бих отишла при мъж гинеколог, освен ако не е някакво светило в областта на репродуктивните проблеми или онкозаболяванията. Само ако ми се наложи да търся специалист за такива неща, а съм сигурна, че няма жена, която да е толкова добра в това.
За мамолозите също. Моя приятелка дори имаше едно такова много неприятно според нея посещение и бас ловя, че не си измисля, но както и да е. Всякакви същества стават лекари.
Или е просто въпрос на пари!
Гинекологията дава много възможности за хубава реализация:

*  Можеш да си отвориш частен кабинет. Хем работиш за себе си, хем можеш да си надуеш цените до 200-300лв на преглед (стига да си достатъчно търсен). Тук мъжете имат по-голям хъс и влечение от жените, защото това си е буквално собствен бизнес.

* И хирург може да бъде (къде секцио, къде гинекологични операции) : едно секцио по частните клиники върви около 3000 - 4000 лв. Не казвам, че толкова взима АГ, но определено, взима солидна сума за всяко раждане с избор на екип. И тук пак, мъжете някакси имат повече наклонности към хирургията, отколкото жените.

* И не на последно място : БОНУС - не ти се налага да се занимаваш с хроничните болежки на мрънкащи пенсионери и с тежката страна на медицината.

# 69
Може и заради пари да е, разбира се.

Но все пак това си е рискова специалност. Немалко случаи на усложнения, починали родилки и бебета има. Някак трудно ми е да си представя, че няма какво друго добре платено и по-малко стресиращо да избере един мъж. А и по-креативно, например - пластичната хирургия.

Предполагам, че жените, бъдещите майки, родилките, притеснените роднини, татковци и тн също не са лесни за овладяване... може би в някои случаи и по-трудни от пенсионери и други случайни бързащи или раздразнени пациенти :Д

Иначе то всеки да си става каквото си реши и всеки да си ходи при когото си иска. Просто и за мен е странен този избор на професия при мъжете.

# 70
Не намирам нищо странно, защото говорим за лекарска професия, т.е как може да е странно,че лекар  лекува определени органи от човешката анатомия, в училищ по биология когато се изучава човешката анатомия, момчетата според тази логика не трябва да учат за женската такава и в техните учебници да има само картинки на мъжко тяло и обратно за момичетата.
Според авторката на темата да разбираме,че заболяванията на женската полова система трябва да бъдат лекувани само от жени, ако лекарят е мъж е странно.

# 71
Честно казано, колкото и добре да живееш, все пред някой лекар ще се проснеш гол на кушетката. Много религиозно ми идва жените да ходят само при жени, защото мъжете са някакви извратеняци. Ми те и дерматолозите се занимават и с венерически болести. Въобще, ако ще сочим с пръст, трябва да сочим всички лекари, защото всички пипат, щипят, боцкат те и ти вкарват разни работи.

# 72
  • Ланкър, планините Овнерог
Не се били занимавали с тежки случаи? Мхм. Питайте тези, които са специализирали Оперативна и Онко Гинекология. Те обикновено не проследяват бременности, радостната част я няма при тях.

# 73
  • Варненска клюкарка
По същия начин може да се питате защо някои стават онколози ...и не, не е защото им се гледа смърт! Гинекологията е сравнително лека специалност в сравнение с другите хирургични специалности. При съдовите, коремните, кардио и неврохирургията е много по тежко, загубите на живот са чести. А лицево-челюстните учат най-дълго -15 г. И не, докато още са студенти и през ум не им минават неща за роднини, благодарности, че са били чакани деца и прочие, просто се надяват да намерят читава специалност.
Още в първите курсове повечето студенти мечтаят за най- кървавите специалности - примерно такава е Анестезиология и реанимация, където буквално газят в кръв и други течности, а пациентите им мрат като мухи. Дават дежурства в интензивни сектори със зали пълни с интубирани пациенти. Бързо свикват с кръвта, а когато поработят в болница, особено в спешното, а повечето с хирургични специалности минават от там, даже  претръпват, иначе не биха могли да я работят тази професия, ако ще им прималява от всеки пациент или заради  роднините чакащи отвън.Това не означава че не са добри човеци, а просто прагът им на поносимосг се променя още от рано. То затова лекари стават само някои, волята им се калява още с 2 годишната подготовка с ежедневно четене за КСК а после и изпитите в университета, нататък е въпрос да успеят да се доберат до хубава специалност, а гинекологията е от тях..

# 74
  • Beyond the stars
Ох, а колко ли пък психо са патолозите?
А какъв е проблема на хирурзите - проктолози?
Един огромен процент от лекарите гледат голи тела - това им е полето на работа и действие.
В пластичната хирургия има също доста голо тяло и още повече God синдром.
Между другото при ученето на медицина в Германия има отделни часове срещу развиването на този синдром (както го описахте контрол, почит, страх и т.н) и далеч не е характерен само за гинеколози.

Общи условия

Активация на акаунт