Размер на издръжка

• 4 181
  • 42
  •   1
Отговори
# 15
Мирена, вие си искайте колкото прецените и после съдът щи прецени какъв размер да присъди. Бащата на голямото ми дете така се осигуряваше на минимална заплата, при МРЗ от 600 лева тогава, аз исках 200, ами присъдиха ми 150 🙄 От мен съвет, говорете с адвоката си в случай, че все пак присъдят 1/4 от МРЗ, поне да иска да се запише, че се индексира всяка година с промяната в МРЗ. Че в моя случай е определена на твърди 150 лв. и той ще продължава да плаща по толкова до пълнолетие, говорих с него и му предложих да избира, или да го осъдя отново за увеличаване, или да й купува по нещо с разликата, избра второто и го спазва. Вторият ми съпруг е адвокат и казва, че съдът най-често взима предвид какви средства са нужни на дете на съответната възраст, без оглед на това на каква заплата е другият родител. Късмет ви желая и дано случаите на читав съдия.
ами ако няма увеличение на МРЗ  с години наред ? и в същото време детето има нужда от спешна операция ?
въобще разсъждавате ли като пишете?
издръжката се определя според нуждите на детето. МРЗ определя минимума под който не може да е издръжката.
и никъде в решението не пише, че веднъж определена издръжка се дължи в същия размер до навършване на пълнолетие. такова нещо не съм чул или видял.

Кажете, моля, как е формулирано във вашето решение и във всички останали, които сте виждал и чувал. Защото в моето е определен размер на издръжка, която ми се дължи всеки месец, всичко останало е на добра воля от страна на бащата. То е ясно, че при нужда и ако има възможност, ще помогне, но това не го пише в съдебното решение. Дала съм съвет за какво да внимава авторката. Като цяло сте прави, че се гледа доходът, ако взима милиони няма да присъдят 200 лева и обратното, но жената в случая иска 350-400 лева, не е нещо уау бомбастично. По тази логика безработните не трябва да дават, защото доходът им е 0, ами не е така, дължат си, детето си има нужди и не го касае бащата работи ли и за колко и какви са личните му разходи. Все пак, бих посъветвала авторката да не се доверява на обещания и да си търси колкото смята за справедливо.Той нали има добра воля да дава повече, нека тогава е записано повече в споразумението, все пак говорим за 100-150 лв над минималната издръжка. В първия си пост бързах да си излея моя опит и пропуснах да напиша, че съпругът ми има дете от предишна връзка и плаща 1200 лв. издръжка, която сам е определил, ето друг ориентир на авторката относно актуалния размер на издръжките 😊 Също така е поемал допълнителни разходи за лечение, но по своя воля, те не са вписани никъде в решението за издръжка. Права сте, Аида, че ще се споразумяват, забравих го покрай коментарите какво би се присъдило. При това положение няма никакво значение на какъв доход се осигурява бащата, може да се води на 933, но да се споразумеят за 1000 издръжка, какво го интересува съда от къде ще ги взима 🤷‍♀️

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 20:11 от Ven4e444

# 16
Никъде не пише, но е практика да се стигне до определена сума, а след години да се налага водене на ново дело, за да се повиши. Гледам практика на разведени познати, и майки, и бащи. Пък най-добре споразумение и да се разберат без съдебни спорове. Но на устни обещания няма как да се разчита.

И какво значи "ако има нужда от спешна операция"?

Съдът или родителят някак ще преценява, че в бъдеще детето може да има нужда от спешна операция, която НЗОК няма да покрие и затова ще определи голяма издръжка? А ако няма нужда, да остане с минимална издръжка?

При родител без никакви доходи и имущество държавата плаща минималната издръжка.

Ето един много подробен коментар от съдия в СРС:

https://www.challengingthelaw.com/semeino-i-nasledstveno-pravo/o … razhkata-na-dete/

# 17
В случаите, в които държавата изплаща издръжка след това си ги търси чрез съдебен изпълнител 🙂 Но това е добро решение, детето трябва да получава издръжка по един или друг начин.

# 18
Когато заговорихме за развод беше готов и жилището да ни остави и 400 лв издръжка да изплаща ,защото може да си го позволи.Но има друга жена в живота му, още преди изобщо да заговорим за развод.Виждам вмомента ,че много добре е обработен от нея.
Започна да се отмята за почти всичко което си говорихме да напишем в споразумението.
Не вярвам на празни обещания.

# 19
  • Далечният изток
Ами тогава няма споразумение. Отивате по исков ред и там вече каквото реши съдът.

# 20
Когато заговорихме за развод беше готов и жилището да ни остави и 400 лв издръжка да изплаща ,защото може да си го позволи.Но има друга жена в живота му, още преди изобщо да заговорим за развод.Виждам вмомента ,че много добре е обработен от нея.
Започна да се отмята за почти всичко което си говорихме да напишем в споразумението.
Не вярвам на празни обещания.
[/quote

Аз давам мнение като дете на разведени родители, заради друга жена. Бях тогава 5ти клас и много добре помня какво се случи. Баща ми е лекар и имаше високи доходи. И той обеща да плаща за мен и сестра ми по 1000 лв на месец, колко още обещания също дава. Накрая плащаше едва 400 лв за двете и то със закъснение, вдигаше скандали на мама, като му напомняше, че закъснява и я обвиняваше, че харчи парите за себе си Grin - къде ние толкова много пари сме харчели, да ни стегне малко.
После, като станах студент, едва едва ми изпращаше по 200-300 лв - криейки се от змията, а когато тя разбереше, че ни е давал пари, се вдигаха скандали и ни се държеше сметка защо хорчим толкова много пари. Излишно е да казвам, че парите на баща ми отиваха за екскурзии, фризьор, козметик, дрешки и т.н. на фльорцата.

Та, идеята ми е - мъжете са глупави първобитни създания, лесно манипулируеми. Баща ми беше съпруг и баща за пример, толкова много ни "обичаше" , "обичаше" мама и накрая му направиха 5 св.... и си заряза семейството, вкл.и финансово. На всичкото отгоре се и пропи, но това е друга тема. Мама ни изгледа сами, работи на две места, паралелно изкара специализация (и тя е лекар), за да има по-високи доходи и да ни осигури добро бъдеще. В същото време никога не е казала лоша дума срещу баща ми. Днес живее щастливо прекрасен и динамичен живот с мъж, който я заслужава, здрава е и спокойна. Аз простих на баща ми за всичко, което е причинил на мен, но няма да мога да му простя за това, което причини на мама и малката ми сестра.
Съжалявам за дългия пост, но - съветът ми е - щом има фльорца, отпишете го като баща. Няма да плаща висока издръжка. Но вие сте жена, а ние можем да се справим с всичко - ще се справите и накрая ще бъдете щастлива, наблюдавайки какво сте изградила и какво прекрасно дете сте отгледала. Както и ще бъдете с мъж, който е достоен за вас. Пожелавам успех! Heart

# 21
Здравейте,предстои ми развод по взаимно съгласие.С бащата на детето не можем да стигнем до общо решение ,за размера на издръжката.Той иска в съдебното решение да е написано,че ще плаща минималният размер определен за страната,като през цялото време ми се обяснява ,че щял да дава и допълнително пари ,за което аз не му вярвам.
Аз искам поне 350-400лв.
Работата която работи е доходоносна ,накрая на месеца му се събира заплата между 3000-4000лв на месец,само че го осигуряват на минималната.
От друга страна аз си смених работата ,за да мога като самотна майка да си гледам детето,защото старата ми работа беше на смени и не е беше подходяща за самотен родител.Заплатата която вземам сега е ниска и парите не стигат доникъде.
Искам да попитам какви издръжки получавате вие и колко е нормално да му искам като парична сума?

П.с.детенцето ни е на 4г.

Същото подписах и аз в съдебното споразумение; вече 6 години не сме заедно и издръжката за двете деца е 400 лева, на фона на неговия доход от 3500. Не се съгласявай

# 22
  • Далечният изток
Ама то това споразумение не е вечно. Може да искате увеличение.

# 23
  • Буркина Фасо
то и дохода не е вечен в такъв размер. може и да намалее.

# 24
Мъжете,като се разведат с жената се развеждат и с децата си.Особено като има друга жена.Не вярвайте на обещания,каквото се запише в съдебното решение -това ще е.
Щом официално го осигуряват на минимална заплата-минимална издръжка.

# 25
А като се иска за 1 година назад и бащата няма налична сумата, как се изплаща?
Има ли значение за размера на исканата издръжка дали детето е навършило 14 години?

# 26
  • Далечният изток
1. По същия начин, както се изплаща и издръжката занапред. Ако не се плати доброволно, се търси принудително.
2. Имат значение конкретните  нужди на детето, а не възрастта му.

# 27
А като се иска за 1 година назад и бащата няма налична сумата, как се изплаща?
Има ли значение за размера на исканата издръжка дали детето е навършило 14 години?
Ние са разбрахме да ми ги плати разсрочено. Така 12 месеца плащаше двойна сума - каквото дължи за месеца + 1/12 от издръжката за година назад. Иначе Аида е отговорила, същото знам и аз.

# 28
Благодаря ви, момичета. Голямото дете е почти на 17 и ако ги разсрочи дали изобщо ще ги плати... Разходи децата имат много, но от бащата повече от минималната издръжка надали ще спечеля, защото просто ги няма средствата.

# 29
Консултирах се с млад адвокат, много навит, че според възрастта на децата може да се иска 700 и 500лв за всяко, защото съдът рядко отпуска желаната сума и да я представим завишена. Каза също, че в София такова дело може да отнеме година, а ако е в малкия град на бащата -3-4 месеца? Как ви звучи? За споразумение не разчитам, защото бащата на инат ще откаже и тепърва от справка от НАП ще се разбере на какви доходи се осигурява.

Общи условия

Активация на акаунт