Размер на издръжка

• 3 722
  • 42
  •   1
Отговори
Здравейте,предстои ми развод по взаимно съгласие.С бащата на детето не можем да стигнем до общо решение ,за размера на издръжката.Той иска в съдебното решение да е написано,че ще плаща минималният размер определен за страната,като през цялото време ми се обяснява ,че щял да дава и допълнително пари ,за което аз не му вярвам.
Аз искам поне 350-400лв.
Работата която работи е доходоносна ,накрая на месеца му се събира заплата между 3000-4000лв на месец,само че го осигуряват на минималната.
От друга страна аз си смених работата ,за да мога като самотна майка да си гледам детето,защото старата ми работа беше на смени и не е беше подходяща за самотен родител.Заплатата която вземам сега е ниска и парите не стигат доникъде.
Искам да попитам какви издръжки получавате вие и колко е нормално да му искам като парична сума?

П.с.детенцето ни е на 4г.

# 1
  • София
Минималната за страната е  233,25 лв.
След като искате да включите размера в споразумението, трябва да постигнете единодушие. При липса на общо решение, може да заведеш дело.

# 2
Да не ви отчайвам, но щом крие доходи и официално работи на минимална заплата, и съдът няма да определи много по-висока издръжка. Но - ако става въпрос за чисто укриване на доходи и не се споразумеете, спокойно можеш да сигнализираш в НАП.

Ако говорим за допълнително заплащане, тип граждански договори, това вече си е деклариран доход. Ако съвсем откаже да плаща, можете да заведете изпълнително дело. Общината плаща, в случай, че бащата откаже, а съдебният изпълнител събира принудително парите - запор и т.н. Много често при такива дела съдебният изпълнител подава сигнал и при най-малкото съмнение за укриване на доходи и доста хора се оказват неприятно изненадани.

# 3
  • Буркина Фасо
какво подава съд.изпълнител и на кого?
прави  проверка за налични сметки и дърпа от тях, както и прави запор на движимо и недвижимо имущество.

# 4
Подава сигнал до НАП при съмнение за укриване на доходи.

# 5
  • Буркина Фасо
и какви са действията на НАП ?

# 6
доходите се доказват с документи.
не знам дали знаете, но когато единият родител е осъден да заплаща месечна издръжка не означава, че той трябва да покрива всички разходи на детето за месеца. другият родител също следва да осигурява това.
подаръци, допълнителни средства - това няма нищо общо с издръжката и никой не бива да се връзва на такива приказки.
според мен накрая ще получите минималната издръжка, ако не се докажат високите доходи.
сигнали до НАП и прочие - само ще си влошите взаимоотношенията, които ще се налага да ги поддържате, заради детето.

# 7
Най-добре се настройте, че оттук нататък сте сама и ще се борите сама. С 200-300 лв. или без тях, няма разлика. Не виждам как ще се разберете с баща, който не го е еня и то за собственото му дете. На ваше място не бих искала нищо, не бих взела пари, срещу това бащата по документи да изчезне от живота на детето и да не го обърква. 200 лв. са живо бягство от отговорност.  Можете да отгледате детето сама, трябва да вярвате в себе си. Детето реално няма баща, щом като него не го интересува, че сте на ръба на мизерията и иска да плаща 1/4 от минималната. Та тези 200 лв. не са дори едно влизане в хранителния магазин, нищо са. Той получава това, което получава видимо, никой нищо не може да му направи. Гледа се това, което има документално - сумата на която го осигуряват, имоти на негово име и т.н.  Той притежава това, което е на светло, другото не се брои. Не мога да повярвам какви мизерници са някои родители и как нищо не им трепва, дори когато детето им живее с недостатъчно средства.

# 8
Поискайте минималната издръжка + 50% от допълнителни разходи за скъпо лечение, спорт, школа, лагер, учебна екскурзия, зелено училище... Е ще трябва да събирате и документи за тях, за да докажете разход и да получите половината сума. Може да се договорите той също да взема болничен за детето, един месец лятото да е при него и т.н.

# 9
  • София
По закон - колкото осигурява единият родител за детето, толкова трябва и другият. Отделно са наистина подаръците, излизанията и т.н. И трябва да може да се докажат реалните нужди на детето. Идете ли на съд, трябва да извадиш всички касови бележки за реалните нужди, за които си харчила поне месец. И да не са за неща, които са екстри, а са основни за ежедневието.
Добре е да постигнете споразумение и да поддържате нормални отношения, защото детето е малко, но с годините нуждите му и разходите му ще растат, заради което е важно да можете да се разберете за увеличение на парите след време (може да го включите в споразумението срещу съответните бъдещи документи, които ще му предоставяш).
Трудно е да се получи обаче.

# 10
Мирена, вие си искайте колкото прецените и после съдът щи прецени какъв размер да присъди. Бащата на голямото ми дете така се осигуряваше на минимална заплата, при МРЗ от 600 лева тогава, аз исках 200, ами присъдиха ми 150 🙄 От мен съвет, говорете с адвоката си в случай, че все пак присъдят 1/4 от МРЗ, поне да иска да се запише, че се индексира всяка година с промяната в МРЗ. Че в моя случай е определена на твърди 150 лв. и той ще продължава да плаща по толкова до пълнолетие, говорих с него и му предложих да избира, или да го осъдя отново за увеличаване, или да й купува по нещо с разликата, избра второто и го спазва. Вторият ми съпруг е адвокат и казва, че съдът най-често взима предвид какви средства са нужни на дете на съответната възраст, без оглед на това на каква заплата е другият родител. Късмет ви желая и дано случаите на читав съдия.

# 11
Само предполагам, че доходите му трябва да са доказуеми и в случай че се осигурява на МРЗ, то не бих очаквала повече от минимална издръжка.

# 12
  • Буркина Фасо
Мирена, вие си искайте колкото прецените и после съдът щи прецени какъв размер да присъди. Бащата на голямото ми дете така се осигуряваше на минимална заплата, при МРЗ от 600 лева тогава, аз исках 200, ами присъдиха ми 150 🙄 От мен съвет, говорете с адвоката си в случай, че все пак присъдят 1/4 от МРЗ, поне да иска да се запише, че се индексира всяка година с промяната в МРЗ. Че в моя случай е определена на твърди 150 лв. и той ще продължава да плаща по толкова до пълнолетие, говорих с него и му предложих да избира, или да го осъдя отново за увеличаване, или да й купува по нещо с разликата, избра второто и го спазва. Вторият ми съпруг е адвокат и казва, че съдът най-често взима предвид какви средства са нужни на дете на съответната възраст, без оглед на това на каква заплата е другият родител. Късмет ви желая и дано случаите на читав съдия.
ами ако няма увеличение на МРЗ  с години наред ? и в същото време детето има нужда от спешна операция ?
въобще разсъждавате ли като пишете?
издръжката се определя според нуждите на детето. МРЗ определя минимума под който не може да е издръжката.
и никъде в решението не пише, че веднъж определена издръжка се дължи в същия размер до навършване на пълнолетие. такова нещо не съм чул или видял.

# 13
  • Далечният изток
... без оглед на това на каква заплата е другият родител. Късмет ви желая и дано случаите на читав съдия.

Не е така. Вземат се предвид И възможностите на родителя, който дължи издръжката.

А по повод читавия съдия, те ще се споразумяват все пак. Съдът само ще одобри споразумението.

# 14
Аз разбирам, че бащата получава и може да дава повече, но за съда той получава 933 лв., от които трябва да има и за неговите нужни - храна, подслон. Няма как да присъди повече. Минимална заплата - минимална издръжка.

Общи условия

Активация на акаунт