Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 762
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 210
Че то езикови има повече - и 157 ГИЧЕ е езикова гимназия, и 33 ЕГ е езикова гимназия... Това какви проблеми ви е решило? Joy
И 5 математически да направят, напливът за СМГ/НПМГ няма да намалее.
Не могат да направят математически, защото няма учители, те са по школите за НВО

# 211
Аз съм доволна, че онзи ден като записвах дъщеря ми в 31во НЕ/АЕ в списъка имаше 8 момчета. Не се знае дали ще се запишат и дали няма да ходят на трето класиране, но все пак има надежда да не е съвсем момичешки класа. 😉

# 212
  • София
Скрит текст:
Kвотите са измислени в интерес на държавата и обществото, не на децата.
Квотите не са в интерес на обществото. Обществото няма интерес да възпитава членовете си в неравноправие и привилегированост.
Няма валиден аргумент на този свят в подкрепа на квотите. Няма.

дрънкате си глупости. не било в интерес на обществото.... разбира се, че е в интерес на обществото.
нямало валиден аргумент... има, разбира се.

като дойде един ден до минималната квота за жени на ръководни позиции, няма да мрънкяте, нали? Stuck Out Tongue

емоциите много заслепяват разума.

# 213
Напрежението и драмите са в София. От любопитство отворих сайта на Дидева  за мин.бал на 2 класиране в страната. В областни градове,  не малки градчета, приемат в езикови и математически гимназии с бал под 300. В някои чак се чудех  дали 500 е максималния бал, защото имаше и балове 190... И повечето са без квоти. Но проблемите при такива големи разлики са други.
Темата не е само са София. Прекалява се с това хленчене за квоти.

Така е, много по-малка консуренция по демографски причини. Миналата година, дъщеря ми имаше бал за всяко училище извън София.

# 214
  • София
Че то езикови има повече - и 157 ГИЧЕ е езикова гимназия, и 33 ЕГ е езикова гимназия... Това какви проблеми ви е решило? Joy
И 5 математически да направят, напливът за СМГ/НПМГ няма да намалее.
Не могат да направят математически, защото няма учители, те са по школите за НВО
Ми, не могат. То учителският ресурс не е неизчерпаем източник. И не само за математическите. Та защо изобщо го повдигаме този въпрос?

# 215
  • На планетата земя
Леле кога за няколко часа изписахте 14 страници.
Звъннаха ми от 7-мо училище за щерката, дали не съм забравила да я запиша, защото изтичал срокът.
Казах им, че се бори за училище с друг профил, много мили пожелаха успех.

Стана ми някак мъчно....На някой звъняли ли са му?

На мен ми се обадиха също, предупредиха ме, че срока изтича в 16.00 и че рискуваме да изгубим мястото. Казах им, че най-вероятно ще го спечелим и на трето класиране, също бяха много учтиви и ни пожелаха успех.

# 216
София е голям град , расте и расте , вместо да правят толкова частни училища , да вземат да направят още няколко математически и езикови гимназии, че да отговорят на нуждите на растящия град и тогава ще се успокоят нещата.

Те сегашните елитни гимназии имат трудности да намерят достатъчно кадри. Кой ще преподава в техни новооткрити конкуренти?

# 217
  • София
Априлски душ, наистина ли вярваш, че всички учители в школите за НВО са подходящи за преподаване в  МГ? Интересен експеримент би било да се пусне миналогодишният ДЗИ ПП на всички тях - няма да ти хареса резултата..Хората сигурно са си супер като подготовка за НВО, на ниво  общообразователна подготовка нагоре също, ама  едва ли  всички са на  високо  ниво и с профилираната..А за МГ са нужни точно такива, които да са на ти И с нея.

# 218
  • София
Сега ако навлезем и в тази болезнена тема за липса на кадри, вече край!
Защото не е само липса на учители, но това е много сериозен проблем и скоро няма да се реши
Самата аз имам диплома за начален учител по френски, след практика в няколко училища в Младост, се отказах

# 219
Никой не казва, че е неизчерпаем, а че е лошо организиран, като всичко останало в татковината ни
Русалке, не казвам, че добрите са в школите, но тези школи дърпат ресурс, който естествено би трябвало да се използва от училищата

# 220
  • София
Той Мъск се жали по медиите , че не бил разбрал като подписвал за смяна на пола на детето си, още в ранна тийн възраст.... Мъск не бил информиран  и бил подведен, в резултат - "няма син вече" Cold Sweat ..........  вие тук момче - момиче. Темата е ретро, няма смисъл ...  ? и да искаме, и да не искаме.... Confused

# 221
Аз например бях наясно, че с всичко над 430 т моето момиче влиза във всяка една паралелка, която пожелае. Така се и случи - бал-ът е 441 и то защото има 5-ца по БЕЛ - просто не искаше да се бори за повече, защото знаеше, че рзликата няма да е фактор.

Ето с това много ясно обобщавате проблемът с квотите. Момчетата лежат на кълката, че няколко точки (10-20-30) няма да са фактор.

В момента в който квотите се премахнат нещата ще се урегулират от само себе си.
Момичетата лекинко ще се поотпуснат, като знаят, че конкуренцията вече се борят за 26, а не за 13 места в паралелка, момчетата ще се постегнат, защото топлото местенце вече няма да им е чак толкова лесно постижимо.

Дори и с актуалното разпределение на силите съотношението на децата с точки над 170 е 44:56. Дори и да отчетем, че ТУЕС, СМГ и математическите паралелки на НПМГ дърпат повече момчета, отколкото момичета, за топ езиковите гимназии съотношението ще е може би 2:1. Тоест предостатъчно момчета ще си се класират и там. Кой пък е казал, че трябва да са буквално по равно. Това ще реши и друг проблем - женските класове в най-високобаловите ЕГ, които са без квоти. Елитните гимназии вече няма да дърпат момчета, а да избутват момичета към втори ешалон и съответно ще се получи много по-балансирано разпределение на половете.
И най-вече - ще се получи много по-справедливо разпределение.

jam, изобщо не си права. Не смятам, че трябва да има квоти за жени, намирам го за голяма глупост. Кадрите трябва да се избират по достойнство.

А ако говорим за безумните квоти назад във времето, то имаше и места, запазени за активни борци против фашизма.

# 222
като дойде един ден до минималната квота за жени на ръководни позиции, няма да мрънкяте, нали? Stuck Out Tongue
емоциите много заслепяват разума.
Да бе, квотите са като да се вземе в някой филм задължително един чернокож, един ЛГДБ (или както там се пише Stuck Out Tongue Winking EyeLaughing) и подобни простотии. Опорочиха Дисни, детските филмчета и какво ли не. Абсурдна работа. Ей същото ми е.
Ако имаш данни, бал, талант... печелиш - взимат те, ако не - не заемай мястото на друг, очевидно по-достоен!

Даме, все едно си в моята глава Grinning

# 223
Аз например бях наясно, че с всичко над 430 т моето момиче влиза във всяка една паралелка, която пожелае. Така се и случи - бал-ът е 441 и то защото има 5-ца по БЕЛ - просто не искаше да се бори за повече, защото знаеше, че рзликата няма да е фактор.

Ето с това много ясно обобщавате проблемът с квотите. Момчетата лежат на кълката, че няколко точки (10-20-30) няма да са фактор.

В момента в който квотите се премахнат нещата ще се урегулират от само себе си.
Момичетата лекинко ще се поотпуснат, като знаят, че конкуренцията вече се борят за 26, а не за 13 места в паралелка, момчетата ще се постегнат, защото топлото местенце вече няма да им е чак толкова лесно постижимо.

Дори и с актуалното разпределение на силите съотношението на децата с точки над 170 е 44:56. Дори и да отчетем, че ТУЕС, СМГ и математическите паралелки на НПМГ дърпат повече момчета, отколкото момичета, за топ езиковите гимназии съотношението ще е може би 2:1. Тоест предостатъчно момчета ще си се класират и там. Кой пък е казал, че трябва да са буквално по равно. Това ще реши и друг проблем - женските класове в най-високобаловите ЕГ, които са без квоти. Елитните гимназии вече няма да дърпат момчета, а да избутват момичета към втори ешалон и съответно ще се получи много по-балансирано разпределение на половете.
И най-вече - ще се получи много по-справедливо разпределение.

jam, изобщо не си права. Не смятам, че трябва да има квоти за жени, намирам го за голяма глупост. Кадрите трябва да се избират по достойнство.

А ако говорим за безумните квоти назад във времето, то имаше и места, запазени за активни борци против фашизма.
Много ми хареса този коментар. Това, според мен, изчерпва темата

# 224
Едни и същи теми се въртят май през седмица-две... Simple Smile  Налисе коментираха вече мат паралелките  извън СМГ и НПМГ... И сега ги има, но заради не толкова хомогенната среда по парагарафа знания/справяне с  мат не могат да издрапат нагоре. Заради липсата на подходящи за целта учители - също. Подобно е положението и  с  ЕГ -  от години има втора испанска, ама няма изгледи да достигне 164 ГПИЕ. Представям си пък , ако има и трета.. Проблеми с преподаватели по немски има  и в 91 НЕГ, и в 73-то, и в 35-то.. Като направят още една немска гимназия, кой ще преподава немски на ниво в нея?
Ми тогава да не правят училища , то сгради и без това бол, да стане държавна политика образованието и училелската професия престижна със заплати по 7000 8000лв и ще се станат нещата. Но чакайте малко забравих къде се намирам още правителство нямаме.
Просто си говорим тук и си разсъждаваме.
Grinning

Ами сори, ама според мен всичко е грешно😂 Първо, сгради няма бол. Затова почти всички държавни училища са на смени и даже гимназии като 1 АЕГ и Испанската са в една сграда с други основни училища. Второ, образованието в последните години е държавна политика и заплатите на учителите чувствително се увеличиха. Интересът към професията също.
И правителство имаме, макар и служебно...
И последно, говорим си, ама някои се заяждат😂😂😂

Доп. Dame, Рали нямаше предвид квотите, а че в "провинцията" балът е значително по-нисък. Затова не са се притеснявали, а не заради квотите. Не може да се прави аналогия. Освен това Рали е писала, че има дъщеря.
Толкова са Ви заслепили емоциите, че дори Ви пречат да четете... тезите Ви са абсурдни. Мисля, че и тонът Ви в темата също. Не към мен...а по принцип.

Априлски душ, и ти толкова четеш...и на теб да кажа - тезите Ви за квотите са абсурдни.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 17:52 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт