Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 442
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 105
Скрит текст:
Преди беше по-гадно, когато се кандидатстваше само за една ЕГ.

Аз мисля, че не. А и май не беше само за една ЕГ. Но не кандидатстваха всички. Огромна част от децата продължаваха в училища без изпит. И кандидатстваха само тези, които наистина искат въпросната гимназия. В такъв случай вероятно това момиче щеше да си влезе във ФЕГ. Защото с 1,5 точки повече нейното място е заето от някое дете, което със сигурност не е искало ФЕГ, а друга, още по-високобалова гимназия и е писало и ФЕГ, за да не изпадне от класацията. И нито такова дете ще учи където е искало (примерно испанската), нито това момиче ще учи във ФЕГ, където е искало. И така всички са прецакани.

Не знам има ли статистика колко деца са влезли по първо желание. Ако има, то това е процентът деца, за които системата е сработила.
Всички останали са прецакани. И ако това са 80% (нямам представа), ексик ти и системата...

Пък аз мисля, че основната несправедливост в този случай идва от квотите. Защото на това дете не са стигнали 1,5 точки, за да може някое момче да влезе с бал с 10-20 точки под нейния.
Ох, да, нашата драма. При нас са влезли момчета с 28 ScreamScreamScream двадесет и осем точки ПОД нейните. А, нашите, всички желания са с квоти. И в други 2 паралелки влиза с минималния бал, но на момчетата. RageRageRage

# 106
Kвотите са измислени в интерес на държавата и обществото, не на децата. Вярно, момичетата се чувстват прецакани, но ако се пренебрегне фактът, че момчетата са по-бавно развиващи се в някаква степен и се махнат квотите, ще има много женски класове, което обаче после ще има лош ефект в дългосрочен план. Казвам го, защото облагодетелстваните момчета в 8 клас, влезли с квота, съвсем не бяха на опашката и в 12 клас. Даже бяха водещите фигури в класовете изпреварили повечето момичета. И каква щеше да е ползата за обществото, ако тези момчета с потенциал бяха запратени в слаби гимназии или техникуми за да станат средни техници? А вратите в университетите бяха отворени само за момичета, доста от които после развиват други интереси? Няма абсолютна и универсална справедливост и не може да се угоди на всеки. Това важи и за новата система, която за мен е по-справедлива. По мое време можеше да се кандидатства само в една ЕГ. И пак не се кандидатстваше в най-желаната, а в най-реалистичната, защото ако избера АЕГ и не ме приемат ще отида в обикновена гимназия. Тоест аргументът, че преди се е кандидатствало само там, където е най-силно желанието,  не е верен. Тогава кандидатстването беше всичко или нищо. Докато сега един отличник може да подреди смело желанията си от най-желано, през реалистично, та до подсигуряващо. И ще отиде там, където успее, но няма да е капо, както преди. Да кажем искам най-много НЕГ, но и АЕГ ми харесва, а и във ФЕГ няма да е зле. И така ще вляза може би не в най-любимото, но все пак в добро и желано училище. За мен това е справедливо, но е нормално за неуспелите да не е така. Няма как да са доволни всички, но с новата система поне се поощряват отличниците.

# 107
Това, че квоти е имало винаги, по никакъв начин не го прави по-редно.
Изобщо не съм съгласен. Освен това не навсякъде има квоти, например в математическите няма.

# 108
След 7 клас ЕГ(една само) и отделно МГ.
След 8 т.нар. техникум пак един само.
Оставането в ЕСПУ не беше чак такава драма, защото ножицата в нивото не беше толкова широка.

Да, сега е добре с големия избор, но тия неизбежни лутания, вървящи с него, водят общо до много по-голяма неудовлетвореност май.
Ей това е най-големият проблем на сегашната система за мен. По наше време в езикова кандидатстваха тези, които искат определен език, в МГ - тези които искат математика, с изпит се влизаше и в икономическия, и в някакъв момент в строителния, но там можеше да се влезе и след 8 клас само по диплома. И около 70-80% от децата изобщо не кандидатстваха, а си продължаваха в най-близкото училище или отиваха в професионално такова по избор. Но нямаше такива огромни разлики от училище до училище. Сега сред уж големият избор от езици, профили и професии, изборът в крайна сметка е сведен до това, за което ти стигне балът.

Относно квотите - тези балове, които се цитират, са направо нищо. В нашия град миналата година имаше паралелка в езиковата с разлика от 103 точки между последното прието момиче и момче!
Ами знам, че нормативно това няма как да се уреди, но е редно да има някакъв таван на разликата между последните приети. Или поне за второ класиране да няма квоти.

# 109
  • Варна
Черна станция е много прав/а. Момчетата се развиват по бавно. Ако нямаше квоти, сега щеше да има единици лекари и дентални специалисти мъже. Сега как ви звучи това като го чуете?Мисленето, мозъкът, развитието на момчетата е по - различно и едни 30 точки бал надолу не ги прави по - неуки, по - зле и прочие. Наваксват с годините по - различен начин.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 14:48 от ivka_smile

# 110
Kвотите са измислени в интерес на държавата и обществото, не на децата. Вярно, момичетата се чувстват прецакани, но ако се пренебрегне фактът, че момчетата са по-бавно развиващи се в някаква степен и се махнат квотите, ще има много женски класове, което обаче после ще има лош ефект в дългосрочен план. Казвам го, защото облагодетелстваните момчета в 8 клас, влезли с квота, съвсем не бяха на опашката и в 12 клас. Даже бяха водещите фигури в класовете изпреварили повечето момичета. И каква щеше да е ползата за обществото, ако тези момчета с потенциал бяха запратени в слаби гимназии или техникуми за да станат средни техници? А вратите в университетите бяха отворени само за момичета, доста от които после развиват други интереси? Няма абсолютна и универсална справедливост и не може да се угоди на всеки. Това важи и за новата система, която за мен е по-справедлива. По мое време можеше да се кандидатства само в една ЕГ. И пак не се кандидатстваше в най-желаната, а в най-реалистичната, защото ако избера АЕГ и не ме приемат ще отида в обикновена гимназия. Тоест аргументът, че преди се е кандидатствало само там, където е най-силно желанието,  не е верен. Тогава кандидатстването беше всичко или нищо. Докато сега един отличник може да подреди смело желанията си от най-желано, през реалистично, та до подсигуряващо. И ще отиде там, където успее, но няма да е капо, както преди. Да кажем искам най-много НЕГ, но и АЕГ ми харесва, а и във ФЕГ няма да е зле. И така ще вляза може би не в най-любимото, но все пак в добро и желано училище. За мен това е справедливо, но е нормално за неуспелите да не е така. Няма как да са доволни всички, но с новата система поне се поощряват отличниците.
Ако приемем писанието ти, то трябва да има квоти и в СМГ, а няма, защо? Държавата няма интерес?
Квотите в България не се налагат от държавата, а от училищата

# 111
Това за квотите е дъвкано. В България квотите ощетяват момичетата, където има повече кандидати момичета, има квоти, където има повече кандидати момчета, няма квоти. Дъвкали сме го. За мен лично, е добре да има квоти навсякъде в средните училища, даже и в университетите, за да бъде добра средата. Женските класове са също толкова лоши, колкото и мъжките класове, даже мъжките са по-зле в някои отношения.  Голямото ми дете беше в СМГ до седми клас и намрази това училище, защото единственото нещо, което правеха момчетата в нейния клас, а те бяха 90 процента, беше да си го мерят кой е по най велик, умен, талантлив и пр., а и да обясняват на момичетата как жените не стават за математика.  Ужасна, тегава, гадна атмосфера. Голямо блестене беше, няма що, направо училището ще свети денонощно, ако цялата енергия, вложена в мерене кои е по-велик, се трансформира в електричество.  След седми клас отиде в езикова гимназия с квоти и беше съвсем добре. Там атмосферата не беше така конкурентна, доста по- приятелска.
И да ви кажа, за това мерене, не са виновни момчетата, а техните майчета. Измежду тях е пълно с побъркани родителки, които вярват, че са снесли златното яйце, единствено и неповторимо, и направо откачат и побъркват и децата си.

Страхотен пост, свалям ти шапка!

И изключително полезен и информативен.

+1000

# 112
Скрит текст:
Kвотите са измислени в интерес на държавата и обществото, не на децата. Вярно, момичетата се чувстват прецакани, но ако се пренебрегне фактът, че момчетата са по-бавно развиващи се в някаква степен и се махнат квотите, ще има много женски класове, което обаче после ще има лош ефект в дългосрочен план. Казвам го, защото облагодетелстваните момчета в 8 клас, влезли с квота, съвсем не бяха на опашката и в 12 клас. Даже бяха водещите фигури в класовете изпреварили повечето момичета. И каква щеше да е ползата за обществото, ако тези момчета с потенциал бяха запратени в слаби гимназии или техникуми за да станат средни техници? А вратите в университетите бяха отворени само за момичета, доста от които после развиват други интереси? Няма абсолютна и универсална справедливост и не може да се угоди на всеки. Това важи и за новата система, която за мен е по-справедлива. По мое време можеше да се кандидатства само в една ЕГ. И пак не се кандидатстваше в най-желаната, а в най-реалистичната, защото ако избера АЕГ и не ме приемат ще отида в обикновена гимназия. Тоест аргументът, че преди се е кандидатствало само там, където е най-силно желанието,  не е верен. Тогава кандидатстването беше всичко или нищо. Докато сега един отличник може да подреди смело желанията си от най-желано, през реалистично, та до подсигуряващо. И ще отиде там, където успее, но няма да е капо, както преди. Да кажем искам най-много НЕГ, но и АЕГ ми харесва, а и във ФЕГ няма да е зле. И така ще вляза може би не в най-любимото, но все пак в добро и желано училище. За мен това е справедливо, но е нормално за неуспелите да не е така. Няма как да са доволни всички, но с новата система поне се поощряват отличниците.

Квотите не са в интерес на обществото. Обществото няма интерес да възпитава членовете си в неравноправие и привилегированост.
Момичетата СА прецакани от квотите, не е само чувство.
Момчетата щели да бъдат запратени в слаби гимназии? Наистина? Слаби? И ще провалим потенциала им? Забравяте, че във въпросните "слаби" гимназии са запратени всъщност момичета, които са се правили по-добре от тях на НВО. Какво е станало с техния потенциал според вашата теория?
Няма валиден аргумент на този свят в подкрепа на квотите. Няма.
И спрете с тази мантра с по-бавното развитие на момчетата. С този манталитет точно се отглеждат мамини синчета.

# 113
Скрит текст:
Скрит текст:

Аз мисля, че не. А и май не беше само за една ЕГ. Но не кандидатстваха всички. Огромна част от децата продължаваха в училища без изпит. И кандидатстваха само тези, които наистина искат въпросната гимназия. В такъв случай вероятно това момиче щеше да си влезе във ФЕГ. Защото с 1,5 точки повече нейното място е заето от някое дете, което със сигурност не е искало ФЕГ, а друга, още по-високобалова гимназия и е писало и ФЕГ, за да не изпадне от класацията. И нито такова дете ще учи където е искало (примерно испанската), нито това момиче ще учи във ФЕГ, където е искало. И така всички са прецакани.

Не знам има ли статистика колко деца са влезли по първо желание. Ако има, то това е процентът деца, за които системата е сработила.
Всички останали са прецакани. И ако това са 80% (нямам представа), ексик ти и системата...

Пък аз мисля, че основната несправедливост в този случай идва от квотите. Защото на това дете не са стигнали 1,5 точки, за да може някое момче да влезе с бал с 10-20 точки под нейния.
Ох, да, нашата драма. При нас са влезли момчета с 28 ScreamScreamScream двадесет и осем точки ПОД нейните. А, нашите, всички желания са с квоти. И в други 2 паралелки влиза с минималния бал, но на момчетата. RageRageRage
Всъщност искам да поясня, че моята дъщеря НЕ успя да влезе в тази паралелка, поради горната причина, че имаше квоти и са влезли момчета с 28 точки ПОД нейните. За нея се чудя дали да се боря на трето класиране. А, тя за малко не стигна до минималния за момиетата... И, това не е честното.
Всичките й желания са с квоти. С добре висок бал е, но нямаше желания за паралелки без квоти и аз уважих, че това иска да учи. Иначе със сигурност влизаше в някои от тук споменаваните хубави учлища и паралелки, но в други профили, които за нея щяха да са компромис, който не иска да направи...

# 114
Ако обърнете внимание училищата без квоти са с много по-високи БАЛове. Това е и начина едно училише да мине напред в класацията. Приема повече момичета, които са по-старателни и по-амбициозни, накрая тези училища показват и по-високи резултати след 12 клас.
Правилният подход е детето да може да избере какво да учи. В момента в София трябва да си топ математик и състезател за да учиш в СМГ или НПМГ, ако детето не е каква му е алтернативата. Тогава се избира най-малкото зло и се записва в ЕГ….

# 115
...... Ако нямаше квоти, сега щеше да има единици лекари мъже. Сега как ви звучи това като го чуете?.......
                Само не споменавай лекарите  Yum защото още след първо класиране в СУ 11 бройки за мъже се трансформираха за жени. Няма кандидати мъже. Yum

# 116
Това с по-бавноразвиващите се момчета ми едно от любимите. Не, няма такова нещо, просто светът в който живеем все още е мъжки. Видиш ли как дръпвали в добрите гимназии....ми ще дръпнат, нали са попаднали в добра среда. Защо ли няма квоти в МГ?

Татко Мецан, аз си сравнявам с мен и сега. Много исках да уча в 1АЕГ в София. Това беше общото ни желание с най-добрата ми приятелка от училище. Не посмяхме и двете да кандидатстваме там, явихме се на изпит за 9 ФЕГ. Резервният ни вариант беше СМГ, но ни приеха във ФЕГ. Та затова си мисля, че ако тогава можехме да ги подредим по желание, щеше да ни е по-добре.

# 117
Скрит текст:
Kвотите са измислени в интерес на държавата и обществото, не на децата. Вярно, момичетата се чувстват прецакани, но ако се пренебрегне фактът, че момчетата са по-бавно развиващи се в някаква степен и се махнат квотите, ще има много женски класове, което обаче после ще има лош ефект в дългосрочен план. Казвам го, защото облагодетелстваните момчета в 8 клас, влезли с квота, съвсем не бяха на опашката и в 12 клас. Даже бяха водещите фигури в класовете изпреварили повечето момичета. И каква щеше да е ползата за обществото, ако тези момчета с потенциал бяха запратени в слаби гимназии или техникуми за да станат средни техници? А вратите в университетите бяха отворени само за момичета, доста от които после развиват други интереси? Няма абсолютна и универсална справедливост и не може да се угоди на всеки. Това важи и за новата система, която за мен е по-справедлива. По мое време можеше да се кандидатства само в една ЕГ. И пак не се кандидатстваше в най-желаната, а в най-реалистичната, защото ако избера АЕГ и не ме приемат ще отида в обикновена гимназия. Тоест аргументът, че преди се е кандидатствало само там, където е най-силно желанието,  не е верен. Тогава кандидатстването беше всичко или нищо. Докато сега един отличник може да подреди смело желанията си от най-желано, през реалистично, та до подсигуряващо. И ще отиде там, където успее, но няма да е капо, както преди. Да кажем искам най-много НЕГ, но и АЕГ ми харесва, а и във ФЕГ няма да е зле. И така ще вляза може би не в най-любимото, но все пак в добро и желано училище. За мен това е справедливо, но е нормално за неуспелите да не е така. Няма как да са доволни всички, но с новата система поне се поощряват отличниците.
Ако приемем писанието ти, то трябва да има квоти и в СМГ, а няма, защо? Държавата няма интерес?
Квотите в България не се налагат от държавата, а от училищата

Няма квоти, защото в СМГ момчетата нямат нужда от специална закрила. Това е нишово училище, за което има достатъчен брой развили се момчета за да влязат без квоти. Да не говорим, че момчешките мозъци са по-добри в математиката и пак общественият интерес е по-надарените да получат шанс да се развият. Подобно е и в още няколко училища, както чувам.
Ами то ако само момичета влязат в ЕГ и станат интелектуалки, а момчетата прости бачкатори, после за кого ще се омъжите, бре джанъм? Simple Smile

# 118
  • Варна
Това с по - бавното развитие е факт от биологията и медицината, а дали ви се нрави или не, няма значение. Факт е.

# 119
...... Ако нямаше квоти, сега щеше да има единици лекари мъже. Сега как ви звучи това като го чуете?.......
               Само не споменавай лекарите  Yum защото още след първо класиране в СУ 11 бройки за мъже се трансформираха за жени. Няма кандидати мъже. Yum
Същото и за архитектура.
Медицински факт, че момчетата се развивали по- бавно,е и? Дайте да вържем момичетата, за да ги чакат. Нещо не ви разбирам. Ако има квоти, няма значение кой как се развива. Но да има квоти навсякъде, не избирателно

Общи условия

Активация на акаунт