Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 438
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 90
Преди беше по-гадно, когато се кандидатстваше само за една ЕГ.

Аз мисля, че не. А и май не беше само за една ЕГ. Но не кандидатстваха всички. Огромна част от децата продължаваха в училища без изпит. И кандидатстваха само тези, които наистина искат въпросната гимназия. В такъв случай вероятно това момиче щеше да си влезе във ФЕГ. Защото с 1,5 точки повече нейното място е заето от някое дете, което със сигурност не е искало ФЕГ, а друга, още по-високобалова гимназия и е писало и ФЕГ, за да не изпадне от класацията. И нито такова дете ще учи където е искало (примерно испанската), нито това момиче ще учи във ФЕГ, където е искало. И така всички са прецакани.

Не знам има ли статистика колко деца са влезли по първо желание. Ако има, то това е процентът деца, за които системата е сработила.
Всички останали са прецакани. И ако това са 80% (нямам представа), ексик ти и системата...

Пък аз мисля, че основната несправедливост в този случай идва от квотите. Защото на това дете не са стигнали 1,5 точки, за да може някое момче да влезе с бал с 10-20 точки под нейния.

# 91
  • София
А какво не й харесва на Ели в 35-о след една година там?Мисля че ще е полезно да споделиш

# 92
Мецане, забелязал ли си как като са празни всички  места в един ресторант и сто часа се чудиш къде да седнеш, защото имаш избор. Сега с това НВО с десетте хиляди паралелки, децата си мислят, че имат избор, но всъщност изборът им е една илюзия. Няма избор. Загубиш ли си първото, максимум второто желания, после е все едно къде си.
По мое време се избираше едно училище и се кандидатстваше, обикновено езикова, като може да имаш резервен вариант математическа, а ако и на двете не стане, в осми клас отиваш в техникум.Тоест три опита, три желания. Сега е същото, след третото желание е все тая, училищата са еднакви, различни само по местоположение. Проблемът сега е, че хората само си мислят че имат избор, което ги побърква

# 93
Е не, квоти е имало винаги...да припомня какво каза една дама в предната тема, че в АК при първите места момчетата са с по-високите балове, в средата се изравняват и чак при ниските балове момичетата обръщат тенденцията...аз това не съм го проверявал, но тя явно е. И тя каза - явно нашите съставители на тестове са по-зле от американските си колеги, а не че момчетата са по-зле от момичетата 😂...Ами какво да ви кажа 😂 всеки да си прецени 😂

Мецане, забелязал ли си как като са празни всички  места в един ресторант и сто часа се чудиш къде да седнеш, защото имаш избор. Сега с това НВО с десетте хиляди паралелки, децата си мислят, че имат избор, но всъщност изборът им е една илюзия. Няма избор. Загубиш ли си първото, максимум второто желания, после е все едно къде си.
Абсолютно, +100.
Точно това имам предвид.

# 94
Това, че квоти е имало винаги, по никакъв начин не го прави по-редно.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 14:26 от Dame

# 95
  • София
Неизбежно е момичетата да се чувстват прецакани от квотите, но и двете ми дъщери категорично не искаха да учат в училища без квоти.

# 96
  • София
Скрит текст:
Преди беше по-гадно, когато се кандидатстваше само за една ЕГ.

Аз мисля, че не. А и май не беше само за една ЕГ. Но не кандидатстваха всички. Огромна част от децата продължаваха в училища без изпит. И кандидатстваха само тези, които наистина искат въпросната гимназия. В такъв случай вероятно това момиче щеше да си влезе във ФЕГ. Защото с 1,5 точки повече нейното място е заето от някое дете, което със сигурност не е искало ФЕГ, а друга, още по-високобалова гимназия и е писало и ФЕГ, за да не изпадне от класацията. И нито такова дете ще учи където е искало (примерно испанската), нито това момиче ще учи във ФЕГ, където е искало. И така всички са прецакани.

Не знам има ли статистика колко деца са влезли по първо желание. Ако има, то това е процентът деца, за които системата е сработила.
Всички останали са прецакани. И ако това са 80% (нямам представа), ексик ти и системата...
От моята камбанария има логика в обясненията на Мецан. Когато преди 4 години звънях, за да проверя дали всички са се записали в паралелката първо желание на големия ми син, първо любезно ми обясниха, че чакат все още двама незаписали се като за единия това е било 18 желание... При втората проверка вече всички бяха записани. Да не говорим, че на следващата година смениха балообразуването и ако бяха приложили същата схема предишната година, щеше да е приет още на първо класиране. Немалко време му отне да се справи с чувството си на неудовлетвореност, но в крайна сметка мисля, че успя. Така че пожелавам на всички да намерят поне едно хубаво нещо на мястото, на което ги е разпределила "лотарията" класиране след 7 клас.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 14:21 от green_dawn

# 97
  • София
Квотите лично мен не ме засегнаха, защото изборът на наборката беше училище без квоти, но като майка на момиче няма как да не ми нагарча това. Това е 32 ро паралелките с квоти.

Минимален бал      
Общо   Мъже   Жени

418.5   418.5   449.5
418            418   442.5
409            409   439.5
405.5   405.5   423

# 98
Това за квотите е дъвкано. В България квотите ощетяват момичетата, където има повече кандидати момичета, има квоти, където има повече кандидати момчета, няма квоти. Дъвкали сме го. За мен лично, е добре да има квоти навсякъде в средните училища, даже и в университетите, за да бъде добра средата. Женските класове са също толкова лоши, колкото и мъжките класове, даже мъжките са по-зле в някои отношения.  Голямото ми дете беше в СМГ до седми клас и намрази това училище, защото единственото нещо, което правеха момчетата в нейния клас, а те бяха 90 процента, беше да си го мерят кой е по най велик, умен, талантлив и пр., а и да обясняват на момичетата как жените не стават за математика.  Ужасна, тегава, гадна атмосфера. Голямо блестене беше, няма що, направо училището ще свети денонощно, ако цялата енергия, вложена в мерене кои е по-велик, се трансформира в електричество.  След седми клас отиде в езикова гимназия с квоти и беше съвсем добре. Там атмосферата не беше така конкурентна, доста по- приятелска.
И да ви кажа, за това мерене, не са виновни момчетата, а техните майчета. Измежду тях е пълно с побъркани родителки, които вярват, че са снесли златното яйце, единствено и неповторимо, и направо откачат и побъркват и децата си.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 14:24 от Априлски душ

# 99
  • Варна
Във Варна няма квоти, примерно. И пак не е леко положението.

# 100
Системата за прием е сбъркана от момента , в който някой реши , че ще използва резултатите от НВО за прием. НВО беше замислено САМО за оценка на успеваемостта на  у-щата. Намери се обаче "мъдрец- новатор" и обърна всичко с краката нагоре. ЕСПУ и техникумите се превърнаха в какви ли не измишльотини и не можеш да продължиш в това , в което си учил без НВО. Създаде се паниката и порочната практика на масови частните уроци за да можеш да продължиш в собственото си у-ще  и при това дори да нямаш амбиции за езикова или математическа гимназия трябва да се бориш за място. Всяка година тази борба ескалира и става все по-травмираща и за деца и за родители. Щеш не щеш завърташ се в  безумните класации и безбройните класирания. Лично мнение - по-добрият вариант е , който иска езикова гимназия и матемтическа си се явява на изпити ,  а другите остават там където са учили до 7 клас. Сега се "въвеждат" безумни паралелки , за които съм сигурна ,че у-щата нямат подготвени учители-специалисти  и ....отново децата са опитни зайчета.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 14:43 от Didia

# 101
Неизбежно е момичетата да се чувстват прецакани от квотите, но и двете ми дъщери категорично не искаха да учат в училища без квоти.

Такъв “лукс” могат да си позволят на 100% само децата с много висок бал. Колкото по-надолу, толкова повече компромиси, вкл. дали училището да е с или без квоти.

# 102
  • София
Аз си мисля, че е добре да има квоти и по-равномерно разпределение. Но понеже положението с нво е омазано лекичко, както обясни Дидиа по-горе... и става интересно.

# 103
До деца е, не е до пол. Аз съм учила в училище с квоти. Имахме една токсична интригантка със силен нарцисизъм, която 5 години плетеше интриги, цепеше класа на фракции и всяваше смут. Нямаше никакво значение, че сме по равно.

Квотите са дискриминационна несправедливост, която трябва да остане в миналото. Те са изключително зловредни не само при кандидатстването (защото ощетяват момичета в приема за гимназии) а по принцип в живота, защото дават привилегии на едни групи хора за сметка на други. Хората трябва да се съревновават помежду си само със способностите си.

# 104
Системата за прием е сбъркана от момента , в който някой реши , че ще използва резултатите от НВО за прием. НВО беше замислено САМО за оценка на успеваемостта на  у-щата. Намери се обаче "мъдрец- новатор" и обърна всичко с краката нагоре. ЕСПУ и техникумите се превърнаха в какви ли не измишльотини и не можеш да продължиш в това , в което си учил без НВО. Създаде се паниката и порочната практика на масови частните уроци за да можеш да продължиш в собственото си у-ще  и при това дори да нямаш амбиции за езикова или математическа гимназия трябва да се бориш за място. Всяка година тази борба ескалира и става все по-травмираща и за деца и за родители. Щеш не щеш завърташ се в  безумните класации и безбройните класирния. Лично мнение - по-добрия вариант е , който иска езикова гимназия и матемтическа си се явява на изпити ,  а другите остават там където са учили до 7 клас. Сега се "въвеждат" безумни паралелки , за които съм сигурна ,че у-щата нямат подготвени учители-специлисти  и ....отново децата са опитни зайчета.

100% подкрепям всичко написано! Безумно е дете, без амбиции за елитно чуилище, да бъде подложено на този тормоз, за да успее да остане в училището, в което учи или да се пребори за кварталното. В последно време има обикновени квартални училища, които бяха излъскани имиджово и тази година са с бал до небесата.

Общи условия

Активация на акаунт