Седмокласна 24.07-31.07 - ТРЕТО класиране - късмет на смелите!

• 75 756
  • 1 335
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Vivi_23, въпрос на ценностна система и възпитание. Моите деца не носят скъпи дрехи и нямат проблем с това. Единственият път, когато малката плака от щастие за получен подарък, беше за самолетен билет за Париж. Тази година се разплака като отидохме на пистата и чу звука от моторите. И в същото време искрено се смя когато неин съученик, след като видя колата ми й се подигра, че сме бедни. Така че е въпрос на възприятие на света и приоритети.
Права сте , но средата е много важна, в случая при нас е много масово такова поведение и се радвам, че отиваме на ново място.
Пък дано там вече е по друго.

# 301
  • София, в момента в любимото ми село Железница
И в същото време искрено се смя когато неин съученик, след като видя колата ми й се подигра, че сме бедни. Така че е въпрос на възприятие на света и приоритети.
Ети, а момчето не плака ли, че иска като твоя мотор Simple Smile

# 302
  • Варна
Имате ли опит от минали години по кое време обявяват свободните места за 3-то класиране?

# 303
  • София
Свободните места за трето класиране за София ще излязат тук:
https://ruo-sofia-grad.com/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b8- … 0%bb%d0%b0%d1%81/

По принцип в частните е малко по различно .. има го момента...отглеждаме ги и се мълчи защото се плаща, колкото и да е читаво училището. Всяко едно частно си пази интереса и компромиси се правят, независимо, че се бият в гърдите, че всичко е подбор.
Не, не във всяко частно е така.

В наборните теми малко неща са оф топик. И точно те са най-интересните и забавни за четене. Най-яките седмокласни теми бяха на набор 2004. Пълни с оф топик от горе до долу. Joy И много, много смях.

# 304
Черна станция, твоето дете е било в СМГ доста отдавна. Аз нямам съмнение, че всичко, което казваш, е вярно и тогава е било така. Сега вече не е така. Отдавна, лека-полека, неусетно почти, нещата се променят и променят всяка следваща година...И за 10-15 години се натрупват качествени изменения. Сега е така, както го описах аз. За съжаление.

# 305
  • София

Но тук коментираме квотите по пол за състезания в пубертетна възраст. Медицински факт е по-късното начало на пубертета при мъжкия пол и по-късното развитие на способностите при момчетата - както умствени, така и физически. Затова си се състезават в отделна писта момчетата.

При университетското образование държавата има интерес да не допуска феминизирането на определени професии. Да, момичетата може да заемат 100% от местата в медицинския университет, ако нямаше квоти, защото такъв ни е форматът на изпита - зубрачески - но едва ли биха се справили по-добре от мъжете по-късно като сърдечни и неврохирурзи, например.

Ето това е предразсъдък в чист вид и то защитаван от жена... момчетата се развиват по-бавно обаче после са по-добри.

ти по-добре ли можеш да вдигаш тежести от един мъж? Simple Smile

# 306
jam, по едно време вдигах повече от моя на тяга. Въпрос на тренинг, хем е по-голям от мен.

# 307
Пак глупости, зубрачески бил изпита за медицина, а какъв да е, да им дават кокошки ли да колят?  И като бил зубрачески и момчетата не можели да влязат, егати глупостите пишете. А после пък медицина как се учи, като трябва да си назубрят тухлите, там мъже явно не виреят, от къде ви идват тези идеи не знам
 За архитектура също няма момчета, прехвърлят места към момичетата, а там изпита е по математика и рисуване, това как се зубри не ми е ясно. Просто сега повечето момчета искат да стават програмисти, защото мислят, че там са големите пари и нямат интерес към медицина и архитектура. Само преди петнадесет години беше различно.
Сега пък и щанги да дигаме, сигурно от късния час ще да е това изтрещяване

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 00:18 от Априлски душ

# 308
Мецане, така е. И да ти кажа по наше време нямаше такава истерия по математическите гимназии. Сега е направо ужас, стана като болест. Тогава най- добрите мои колеги бяха наистина от мг, те си бяха и от инженерни семейства и това им беше в кръвта.

Абсолютно е болест, това винаги съм казвал. Особено за СМГ! Сега истерията, особено в 4 клас, е невероятна. Което доведе до това, че, както съм писал в друга тема, осмокласник от математическа гимназия по наше време нямаше да може да реши повечето задачи, които сега се дават на състезанията в 4 клас за прием в СМГ. Някои от тях и мен ме затрудняват доста! Това е абсолютно ненормално. Абсолютно. Децата се побъркват. В 4 клас ходят на по две школи, решават поне по 2 часа на ден задачи, деца на 10-11 години! А после в 5 клас във фамозното СМГ какви задачи решават - ако ги видите, ще получите удар. Търчат като ненормални след часовете, за да заемат предните места в киносалона, където им е школата по математика. Която уж не е задължителна, но не ходиш ли, си аутсайдер. А се бият за места, защото от по-задните редове нито се вижда, нито чува. Английският е 0. БЕЛ е зле, ходят на курсове, та се късат, затова имат високи резултати на НВО 7. Освен това там всички учат като побъркани. Това е абсолютно откачена работа за мен. Истинските откачалки са родителите, които натискат децата си там. Децата са жертви. 80% от тях.
В МГ в "провинцията" не е така, но СМГ е ужас.

Ако някой има време и нерви е хубаво да отиде в деня на така важния изпит( за след 4 клас) пред СМГ и да гледа какво се случва и какви родители има…
 С мъжа ми изпратихме детето на въпросния изпит ( вече ще е 8ми клас) , за да се научи да не си тръгва  по- рано, а да седи и проверява до край.  

Беше и ковид, но към края..Понеже детето искаше друга Мат. гимназия, се опитахме с мъжа ми да разведрим обстановката, да бърборим глупости докато се редим на “опашката” за влизане, която беше наистина огромна . показване коя е била класната ми стая, от къде съм си купувала баничка ( в СМГ учих от 6 клас до края).. и виждаме един народ от родители, баби и двдоци..чичи и лелинки почти до Сточна гара..🤦🤦..

Хилиме се и през цялото време опитвам леко да напомням, че трябва да седи до край, защото нали това ни е целта( на предишните пробни в желаната негова гимназия си тръгваше на 30тата мин на втория модул, без да провери, без нищо ) и че този изпит няма значение, а за него е упражнение и тренировка..
Та..чакаме.. чакаме с мъжа ми
Нашето дете не излиза. Но пък излизат едни малки и сладки деца, на които родителите  им ги пресрещат и :” колко реши.. защо не ги??”.. шамари. рев.. Решавай тук да те видя как си я решила.. Онова плаче.. чудо беше. Не бяха нито едно, нито две такива!! Крещящи родители. Жалкото е, че  е един голям важен изпит. И друг път мисля, че съм писала, но явно заради това, че на моето не му беше важно и изкара завиден резултат, а за желаното бяхме на косъм(, защото от притеснение оплеска вскякакви “лесни” задачи)

Родителите сме ужасни

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 10:06 от Илейн_112

# 309
Записвам се в новата тема преди да сте я изписали!
Ще следя с интерес какво се случва с трето-четвърто класиране предвид по-високите балове тази година, че след 3г ще ме чака същото (сега поне дъщерята изкара висок бал и ми спести нервите с по нататъшни класирания).
Има деца с висок бал 450+ не класирани заради не добре подредени желания, познавам две (едното чакаше за частно училище, но таксите са също фактор в избора). Има също така и бивши смг-ей чета, на които не им е стигнал балът за смг и са в пчмг, но също могат да решат да се пуснат на трето предвид таксите, които ще трябва да плащат 5г.
Да не говорим пък за случаите, в които родителите изобщо не са разбрали как става реденето на желанията и се оказва, че не са приети в желана паралелка въпреки, че имат бал.
Изобщо класирането след 7ми клас се оказа цяла наука.
А стана ли ясно децата от допълнителната матура как ще участват в класирането?

# 310
Встрани от темата, винаги ли е имало приемни изпити за СМГ след 4 клас? На една колежка и двете и деца учиха там, не съм забелязала травмиране и изтерясване, и тя не беше с болни амбиции. За преди доста години говоря.

# 311
Встрани от темата, винаги ли е имало приемни изпити за СМГ след 4 клас? На една колежка и двете и деца учиха там, не съм забелязала травмиране и изтерясване, и тя не беше с болни амбиции. За преди доста години говоря.
Да, винаги е имало. Просто има деца единици, за които не е нужно да се натоварва родителя.. Дори са канени/ желани в такива гимназии:), Но пък от там започва спора, който не сте видяла, а именно елементарния изпит по математика след 7клас  и реално кой колко ще изкара по БЕЛ( на никой не му пука ако ще гений да е детето по мат)

# 312
Като чета разни мнения тук, чак ми иде да питам синковеца дали не е в някакво друго смг. Какви амбиции, какви истерии, ужаси. Ми нищо подобно- училище като училище, деца като всички други. Виж разни странности при родителите се срещат, но и в предишното училище (квартално) беше пълно с такива, убедени, че тяхното отроче е поне център на света. Натоварване има, но в съвсем нормални граници и хич не е задължително. Да, няма да имаш 6ца, защото си знаеш името без грешка, но пък никой не те натиска да си супер мега отличник. Училището дава много, а всеки взима според своите си приоротети, сили и амбиции или пък не. За гимназията говоря, за прогимназията нямам поглед.

# 313
  • В Страната на чудесата
И в прогимназията не е по-различно. Прекрасни деца - умни и любознателни, щастливи да учат сред други деца като тях самите. Толкова са "изтормозени", че над 97 % от тях желаят да си останат в училището и след 7 клас. С блестящи постижения в националните кръгове на повечето олимпиади - това сигурно също е защото са "жертви" на своите свръхамбициозни родители. Освен това в ежедневието често са неразличаеми от останалите свои връстници - а.к.а. разтресени от хормоните келеши.

Не знам как не се усещате колко отвратително и просташко е непрестанното плюене по посока на най-високобаловата гимназия в страната. Дали не е време да смирите еготата и да замълчите?

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 12:11 от Алисса

# 314
Има разлика в СМГ между прогимназия и гимназия. В гимназията вече изборът е на децата, а преди това на много от родителите.
И да, труден е изпита за четвърти клас и има голяма разлика в трудността до 2016 и след това, като последните години рязко скочи. Аз лично се затруднявах да реша първия модул за един час последните години, като тези преди 2016 ги правех за 40 минути.
После с НВО след седми клас влизането е на база много по- лесни задачи от тези за 4 клас.
 А на втория модул, моята като кандидатстваше след 4 клас, имаше една супер тарикатска задача, ако я дадат на НВО ще стане галимация.
Математиците направо за подбив ни взеха, възрастни хора седим и плюнчим състезателни задачи за четвърти клас, има такива, които часове ги мъдрих, имат и трикчета и заучени модели, да се чудя и мая сега за какво  ни е било нужно това. Това за мен не е математика, а някакъв вид спорт, но явно няма как да ги отсеят многото кандидати
 И е вярно, че се реве на изпита, реве се и то яко. И на вас да ви дадат за един час да решите 20 гадни тарикатски задачи и вие ще ревете.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 02:09 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт