Напускане 3 месеца предизвестие

• 2 312
  • 40
  •   1
Отговори
  • София
Здравей, надявам се на вашата помощ. На 22.07 си пуснах предизвестие за напускане. 21.10 ще ми е последен работен ден. Предизвестието ми е 3 месеца, но сигурно разбирате, че щом съм стигнала до напускане, не искам много да стоя в офиса. Имам 3 дни останала платена отпуска. Ще е проблем ли ако си пусна от неплатена отпуска, имат ли право да ми откажат? Колко дни е неплатената отпуска? Болничен не искам да пускам за да не злепоставя нещо личната лекарка.

# 1
  • Далечният изток
А защо не подадохте молба по взаимно съгласие?

По време на предизвестието може да се ползва платен и неплатен отпуск. Дали работодателят ще разреши, няма как да знам... Има право да откаже.

# 2
  • София
Молбата си е по взаимно съгласие, шефът ми я разписа. Но просто имам сключен договор за 3месечно предизвестие при напускане.

# 3
  • Далечният изток
При взаимно съгласие трудовият договор се прекратява без предизвестие.

# 4
Е явно шефът не е съгласен без предизвестие, затова не е предложил сам без такова. Все пак пробвайте, обяснете причините. Иначе освен болничен няма друг вариант.

# 5
  • Melmak
Като сте си подписвала договора сте била наясно какво е предизвестието. Също така сте могла да опитате да договорите взаимно съгласие, както каза Аида.

Може да си пуснете неплатен отпуск, но може и работодателя да не ви разреши. Като цяло предизвестието е времето, в което служителя да си предаде работата на колегата, който поема. Логично е работодателя да не иска да спира този процес като пусне теб в неплатена.

# 6
То това не е по предложение на шефа, а на работника. И съответно шефът се съгласява/отказва. Шефът как да предположи, че работникът иска да си тръгне по-рано?

# 7
  • Далечният изток
Затова в молбата по взаимно съгласие пише, че иска трудовият договор да бъде прекратен от днес/утре.

# 8
Аз вариант болничен не виждам. Какъв ще е този болничен от ЛЛ /издаден еднолично/ за 3 месеца?
Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 календарни дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 календарни дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.

# 9
Обикновено в молбите за напускане пише "моля да бъда освободен по взаимно съгласие ... считано от дата ... в случай, че молбата ми не бъде удовлетворена настоящото да се счита за предизвестие съгласно трудовия ми договор..." или сходен текст, със или без цитирани членове 325 и 326 от КТ.
Щом е станало ясно, че преди края на предизвестието няма да ви пуснат, няма много какво да направите. Имате 3 дни платен отпуск (всъщност и него могат да откажат да ви пуснат да ползвате, в този случай ще ви го изплатят като обезщетение с последната заплата), а неплатения отпуск със зачитане на трудов стаж е 30 дни и дори да ви го разрешат, няма да ви стигне за срока на цялото предизвестие.

Ако имате дете между 2 и 8 годишна възраст можете да ползвате неплатен отпуск на основание чл. 167а от КТ, който нямат право да ви откажат (стига да не сте ползвали "трета година майчинство"). Този отпуск е в размер до 6 месеца и се заявява най-малко 10 дни преди началото на ползването му.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 13:04 от HoneyBee33

# 10
  • София
Ясно ми е, че няма как да съм болничен 3 месеца. На месец знам, че имаш право на 14 дни. Просто не мога плътни 3 месеца да издържа. Затова, че съм подписала това спроазумение за 3 месеца преди - това беше преди 8 години. Нещата много са се променили от тогава.
Някой ми написа, че няма право да ми откаже неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. Знаете ли за такъв вариант?

# 11
Ясно ми е, че няма как да съм болничен 3 месеца. На месец знам, че имаш право на 14 дни.
Не на месец 14 дни, а на година 40 дни.

Някой ми написа, че няма право да ми откаже неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. Знаете ли за такъв вариант?
Не четете май. Точно в горния пост го написах. Прочетете чл. 167а от Кодекса на труда.
Ако имате дете между 2 и 8 години и НЕ сте ползвали т.нар. трета година майчинство, можете да ползвате неплатен отпуск на това основание за срока на предизвестието. Този отпуск се заявява минимум 10 дни предварително и максималната му продължителност е 6 месеца т.е. ще ви стигне до края на предизвестието.

# 12
  • Melmak
Прочетете хубаво написаното от honey bee, добре е обяснила.

За болничните не са по 2 седмици на месец, а максималния брой дни, които лл може да даде е 14 наведнъж. След това ако искате още, трябва да минавате комисия и там номерата трудно минават. Тези 14 дни от лл не са на месец! Може да имате 40 дни болничен общо за календарна година без да минавате комисия, това са болничните от лл.

# 13
  • София
Ясно ми е, че няма как да съм болничен 3 месеца. На месец знам, че имаш право на 14 дни.
Не на месец 14 дни, а на година 40 дни.

Не четете май. Точно в горния пост го написах. Прочетете чл. 167а от Кодекса на труда.
Ако имате дете между 2 и 8 години и НЕ сте ползвали т.нар. трета година майчинство, можете да ползвате неплатен отпуск на това основание за срока на предизвестието. Този отпуск се заявява минимум 10 дни предварително и максималната му продължителност е 6 месеца т.е. ще ви стигне до края на предизвестието.
Относно 14 дни болниче на месец, грешно се изразих - да максимем на месец може 14, а за годината са 45.

Изключително ви благодаря. Ако реша нещо да използвам - това ще е. Имам дете на 5 г. и не съм използвала трета година майчинство. Но ако използвам този вид неплатен отпуск - детето не трябва да посещава градина нали или как трябва да е?

# 14
Но ако използвам този вид неплатен отпуск - детето не трябва да посещава градина нали или как трябва да е?
Условието е детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Детските градини не са заведения от този тип т.е. няма проблем да си посещава.

Относно 14 дни болниче на месец, грешно се изразих - да максимем на месец може 14, а за годината са 45.
Може в един месец повече от 14, но с прекъсване. На година сумарно са не повече от 40.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 15:25 от HoneyBee33

Общи условия

Активация на акаунт