Предизвестие януари - как стои въпросът с отпуските

• 1 139
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте, дами!

Съжалявам, ако не е мястото за този въпрос, но нямам възможност да се консултирам с адвокат по трудово право, а HR не ми съдействат.

Днес подадох предизвестие, което започва да тече от утре и е с едномесечен срок. Полага ли ми се отпуск за 2025 г. или при тези условия - не? Т.е. ще бъдат ли изплатени дни и ако да, колко? По трудов договор имам 22.

Благодаря предварително за отговорите!

# 1
Да, за отработеното време. Реално няма и два пълни дена.

# 2
Около 2 пълни дена е според мен, даже може и да е 2 и нещо. Зависи точно как се смяташе като 1 месец и Х дена, че не съм сигурна.
Най-общо изработените месеци се делят на 12 и се умножават по полагаемия годишен отпуск. В случая ще има изработени за годината около 1 месец и 6 дена. 6 дена са около 1/5 от месеца или 0.2. Така става 1.2 изработени / 12 * 22 = 2.2 дни дължим отпуск. Ако не бъркам се закръгля до най-близкото т.е. 2 дни.  Дори да зачитат изработен точно 1 месец, пак резултатът за мен трябва да е същият. Стойността на 1 ден в лева пък май се смяташе според предходния месец и броя работни дни в него.

# 3
  • Melmak
1-2 дена ще имаш отпуск за тази година. Ако имаш неизползван отпуск от минали години трябва да го използваш, или да го изплатят.

# 4
Около 2 пълни дена е според мен, даже може и да е 2 и нещо. Зависи точно как се смяташе като 1 месец и Х дена, че не съм сигурна.
Най-общо изработените месеци се делят на 12 и се умножават по полагаемия годишен отпуск. В случая ще има изработени за годината около 1 месец и 6 дена. 6 дена са около 1/5 от месеца или 0.2. Така става 1.2 изработени / 12 * 22 = 2.2 дни дължим отпуск. Ако не бъркам се закръгля до най-близкото т.е. 2 дни.  Дори да зачитат изработен точно 1 месец, пак резултатът за мен трябва да е същият. Стойността на 1 ден в лева пък май се смяташе според предходния месец и броя работни дни в него.

Два дена са, какато и да ги смятаме.

Аз ги смятам 22/12 =1.83 д.за всеки отработен месец, във вашия случай ще бъдат 2 дни.

# 5
Два дни ще имаш право.
Никой не дава отпуска 1.8 или 2.2 дни...

# 6
Благодаря Ви, дами, за бързите и ясни рязяснения! Златни сте!

Ще си позволя още два въпроса, но при различен случай. Признавам, че при четенето на наредбите не успях да се ориентирам. Друг казус (няма общо с първия случай):

Човек Х. има право на 26 дена годишен отпуск и използва целия или по-голяма част от него в рамките на 3 месеца (до март) с позволението на работодателя, разбира се. Това не е проблем в предприятие У., където не е нужно да разпределя във времето. Напуска и след месец започва нова работа при нов работодател - отново на трудов дпговор при осемчасов работен ден.
Има ли право на отпуск до края на календарната година, или в такава ситуация вече няма?

Казус 2: Човек Х. има право на 26 дена отпуск. Използва 6 от тях преди напускането и му остават 20. Отива на ново място, където по закон му се полагат 20. Та... приспадат ли му тези 6 при горепосочените обстоятелства?

Надявам се да съм формулирала достатъчно ясно въпросите.
Простете, опитвам се да разбера по-точно системата с правото на платен отпуск. Благодаря предварително!

# 7
Казус 1, използвал е целият си отпуск и на новото място вече няма право на такъв.
Казус две, използвал е 6 от полагащите му се 26 дена, на новото място ще има право на останалите 20.

# 8
Казус 2: ще му изплатят пропорционално на месеците, които е изработил на новото място. Ако на новото място му се полагат 20 и започне месец април, ще му дадат 15 дни.

# 9
https://www.anagami.bg/blog/otpusk-pri-smyana-na-rabotodatel/

Казус 2 При напускане работодателя трябва да плати обезщетение за неползван отпуск съобразно договорения годишен бр.дни и отработени те месеци. С това сметките за 26 дни год. отпуск до момента на напускането се равняват.
Започвате при новия работодател на 20 дни год.отпуск, пропорционално на отработено то време, както е обяснено в предходния пост.
Новия работодател има право да изиска информация за ползвания отпуск от началото на годината и договорения размер, за да изчисли дали сте получили повече дни. Както има право да приспадне горницата над полагащото се от отпуска в своето предприятие.

# 10
Казус 1, използвал е целият си отпуск и на новото място вече няма право на такъв.

Това зависи от новия работодател, повечето не са толкова дребнави и не се възползват от тази възможност.

# 11

Това зависи от новия работодател, повечето не са толкова дребнави и не се възползват от тази възможност.
Повечето не се сещат да проверят колко е ползвал на предходното място.
"Дребнави", колко да са Дребнави да плащат работника да си стои в къщи.

# 12
А колко отпуск е използван и колко остава не се ли отразява в документите при напускане/ съкращаване?

# 13
А колко отпуск е използван и колко остава не се ли отразява в документите при напускане/ съкращаване?
Не. Отразява се само ако има обезщетение за не ползван отпуск. В заповедта за напускане. Която по принцип не се предоставя на новия работодател. При поискване от лицето предходния работодател издава служебна бележка за положението с отпуските.

# 14
Повечето не се сещат да проверят колко е ползвал на предходното място.
"Дребнави", колко да са Дребнави да плащат работника да си стои в къщи.

Повечето все пак имат (или следва да имат) разписан ред за наемане на нови хора, съответно не им се налага да се сещат, а просто следват процедурата.

А ако новият служител не е ползвал повече отпуск при предходния работодател, така или иначе ще трябва да му отпуснат полагащия се.

Общи условия

Активация на акаунт