Предизвестие януари - как стои въпросът с отпуските

• 1 146
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Казус 1, използвал е целият си отпуск и на новото място вече няма право на такъв.

Това зависи от новия работодател, повечето не са толкова дребнави и не се възползват от тази възможност.

Преди години беше така - с бележка се прехвърляха отпуски. От едно известно време - балансите трябва да се "занулят" и човек започва на чисто.
Това, което аз съм виждала е следното: грубо, при одобрението на отпуск се препоръчва да се одобряват до 2 дена на месец. Това е препоръка, а не задължение, има случаи на хора, които са привърженици на зимните спортове и често си вземат големите отпуски зимата.
Ако човек си е използвал целия отпуск до март и напусне, в общия случай има механизми за споразумения, но най-често работодателят пие една студена вода.

При новия работодател човекът има право на дни за годината - например започва юни - половината от отпуска.

С това съм се сблъсквала аз. Но не съм нито юрист, нито ХР, споделям личен опит. Моля да се провери с по-компетентен.

# 16
Като цяло коментираме случай при който е ползвана повече отпуска от полагащото се.
От 30 години съм в бранша, никога не съм чувала за практика  "прехвърляне" на отпуск, защото съществува чл. 224 от КТ. И ИТ сглобява, ако не е спазен. Другото си е чиста проба нарушение.
Размера на платени отпуск, който се разрешава не се определя по "препоръка", а при спазване КТ - бр.договорени дни за година / 12 за всеки завършен прлслужен месец. Който иска да отиде януари 10 дни на ски получава 2 дни платен и 8 дни неплатен. Ако не му харесва - съкращава ваканцията.
Когато се спазват законите пунктуално няма сърдит и/или прецакани страни в трудовото право отношение.
Както и подобни на описаните от потребителката практики, препоръки и пожелания.

# 17
Това с прехвърлянето на полагаемия отпуск от единия работодателя към следващия отпадна преди години.
Към момента на напускане се изчислява полагаемия платен отпуск, пропорционално на отработеното време, и неползваната част се изплаща като обезщетение.
При новия работодател имаш право също на платен отпуск пропорционално на отработеното време.
Казус 1/ Първия работодател пие една студена вода, за това че е позволил на работника още в началото на годината да си използва целия полагаем отпуск. При новия работодател работника има право на платен отпуск пропорционално на отработеното време.
Казус 2/ Към момента на напускане се изчислява полагаемия платен отпуск, приспадат се ползваните дни и ако има неползвани, му се изплащат като обезщетение. При новия работодател постъпва при новите условия 20р.д. за цялата година и му се полагат по 1.6дни отпуск на отработен месец.

# 18
Защо да пие студена вода в първия случай, не може ли предизвестието да мине (каквато част от него се падне) като неплатен отпуск и така да се изравни? Или да се възстанови сумата на работодателя? Имах подобен казус при напускане миналата година, но за предстоящ отпуск, и в крайна сметка след изчисления се оказа, че имам право на още 1 ден до напускането, а аз бях заявила 3. Сменихме молбите на 1+2 дни неплатен и се изравнихме, както е коректно.
Честно казано, никога не би ми хрумнало като ходя на ски да си пускам неплатен отпуск, защото било януари и ми се полагали 2 дни, а аз искам 7 примерно.

# 19
Законово няма как работодателя да удържи сумата на ползвания в повече платен отпуск. Например лицето ползва 10 дни платен отпуск за текущата година през януари, а подава предизвестие за напускане през февруари. При нас например не може да си ползваш предварително отпуската. Ползваш само тази част, която си изработил, а за останалите дни си пускаш неплатен отпуск. Но има фирми, в които може и в този случай при евентуално напускане, фирмата няма как да се компенсира

# 20
Преди повече от 10 години работех в фирма, в която работното време беше съобразено с учебната година. Случи се през януари и февруари да има дълга грипна ваканция съответно през тези месеци имах 1 или 2 дни платен отпуск и останалото неплатен.

# 21
Защо да пие студена вода в първия случай, не може ли предизвестието да мине (каквато част от него се падне) като неплатен отпуск и така да се изравни? Или да се възстанови сумата на работодателя? Имах подобен казус при напускане миналата година, но за предстоящ отпуск, и в крайна сметка след изчисления се оказа, че имам право на още 1 ден до напускането, а аз бях заявила 3. Сменихме молбите на 1+2 дни неплатен и се изравнихме, както е коректно.
Честно казано, никога не би ми хрумнало като ходя на ски да си пускам неплатен отпуск, защото било януари и ми се полагали 2 дни, а аз искам 7 примерно.
Естествено, че няма да ви хрумне. Нали не вадите парите от джоба си. Задължение на работодателя е да ви информира до къде ви се простират правата. И съответно да не ви разпише за 7 платени дни като ви се полагат само два. "Пускането" не е едностранен процес.  Последната дума е на работодателя. Съобразно закона и производствената възможност. Може дори изобщо да ви бъде отказан всякакъв отпуск. (най-често не се стига до там).

# 22
Не знам защо веднага с този назидателен тон. Естествено, че е двустранен процес, работодателят е преценил и ме е пуснал. Всъщност винаги досега за 15 години са ме пускали в отпуск, без да ми правят бакалски сметки. Жалко, че не е предвидена възможност за обратна компенсация към работодателя в такива ситуации.
П.П. А, да, не ги вадя парите от джоба си - аз съм от тези, които ги изкарват.

# 23
  • There I was on a July morning
В много от фирмите не са толкова пунктуални с отпуските. Не съм сменяла много местоработи, но 2 пъти съм започвала към края на м. май и са ме пускали платен отпуск през юли или август по няколко дни, без да съм ги изработила на 100% предварително.

# 24
Това с прехвърлянето на полагаемия отпуск от единия работодателя към следващия отпадна преди години.
Към момента на напускане се изчислява полагаемия платен отпуск, пропорционално на отработеното време, и неползваната част се изплаща като обезщетение.
При новия работодател имаш право също на платен отпуск пропорционално на отработеното време.
Казус 1/ Първия работодател пие една студена вода, за това че е позволил на работника още в началото на годината да си използва целия полагаем отпуск. При новия работодател работника има право на платен отпуск пропорционално на отработеното време.
Казус 2/ Към момента на напускане се изчислява полагаемия платен отпуск, приспадат се ползваните дни и ако има неползвани, му се изплащат като обезщетение. При новия работодател постъпва при новите условия 20р.д. за цялата година и му се полагат по 1.6дни отпуск на отработен месец.
Тъкмо щях да пиша същата информация, защото всички останали мнения, освен Вашето, са глупости и не отговарят на истината. Юрист съм, за протокола. Благодаря за правилно предоставената информация Simple Smile

# 25
Наредба за работното време, почивките и отпуските
Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работник и служител с придобито право на отпуск премине на работа в друго предприятие, за календарната година на постъпването той ползува платен годишен отпуск пропорционално на прослужените месеци в това предприятие.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато след ползуване на платения годишен отпуск в пълен размер трудовото правоотношение се прекрати в същата календарна година, работникът и служителят не дължат обезщетение на предприятието за частта от отпуската, за която не са отработили съответното време. До края на същата календарна година работникът и служителят нямат право да ползуват платен годишен отпуск освен ако за новата работа се предвижда отпуск в по-голям размер.

Горецитираната норма все още не е отменена.
Най-малкото внася нюанс на неточност в решението на казус 2, така компетентно подкрепено от "юрист, за протокола".

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 17:45 от dariVale

Общи условия

Активация на акаунт