Напускане 3 месеца предизвестие

• 2 309
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • София

Изключително ви благодаря. Ако реша нещо да използвам - това ще е. Имам дете на 5 г. и не съм използвала трета година майчинство. Но ако използвам този вид неплатен отпуск - детето не трябва да посещава градина нали или как трябва да е?
Условието е детето да не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Детските градини не са заведения от този тип т.е. няма проблем да си посещава.
ММного благодаря. Благодаря, че има хора като вас - отзивчиви.
Просто от любопитство - кои детски заведения са на пълна държавна издръжка? Просто искам да съм сигурна като пусна този вид отпуск. Нямат право да ми откажат на този вид отпуск, нали, просто трябва да е 10 дни подадена по-рано, така ли?

# 16
ММного благодаря. Благодаря, че има хора като вас - отзивчиви.
Просто от любопитство - кои детски заведения са на пълна държавна издръжка? Просто искам да съм сигурна като пусна този вид отпуск. Нямат право да ми откажат на този вид отпуск, нали, просто трябва да е 10 дни подадена по-рано, така ли?
Центрове за настаняване от семеен тип например. Заведения с осигурена храна, облекло, жилище/нощувки/постоянно пребиваване, за сметка на държавния/общинските бюджети, без заплащане на такса.

Да, едностранно подавате заявление за ползване 10 работни дни по-рано.

# 17
  • София
Здравейте, отново.
Една позната, като и споделих за това с неплатен отпеск за дете до 8г., ми каза да проверя дали срокът на предизвестие не се удължава с времето в отпуск/болничен (както е например шестмесечния изпитателен срок). Ако е така, и работодателят реши да играе мръсно, ще се наложи да си ги работя тези 3 месеца и след отпуска.
Знаете ли дали е така, къде да проверя или просто си пускам неплатения отпуск без да повлиява на срока на предиместие?

# 18
  • Далечният изток
Всякакъв вид отпуск или болничен не удължава срока на предизвестието. Само имай предвид, че предизвестието се брои в календарни дни, а отпускът – в работни.

# 19
А опцията тя да си плати предизвестието?

# 20
Тази опция винаги е налице, но 3 заплати вероятно не са малко пари за авторката.

Аз бих я посъветвал да си отработи предизвестието, без да се преработва особено. За мен това време никога не е било проблем - гледам напред към следващата позиция и вече (почти) нищо не ме дразни в старата.

От неплатен отпуск в такава ситуация няма никакъв смисъл - ако работодателят е склонен да разреши такъв, то ще е склонен и да прекрати ТП веднага по взаимно съгласие.

# 21
  • Далечният изток
В крайна сметка нали бил подписал по взаимно съгласие. Или?

# 22
Тази опция винаги е налице, но 3 заплати вероятно не са малко пари за авторката.

Аз бих я посъветвал да си отработи предизвестието, без да се преработва особено. За мен това време никога не е било проблем - гледам напред към следващата позиция и вече (почти) нищо не ме дразни в старата.

От неплатен отпуск в такава ситуация няма никакъв смисъл - ако работодателят е склонен да разреши такъв, то ще е склонен и да прекрати ТП веднага по взаимно съгласие.

Идеята на неплатения отпуск е авторката да не плаща на работодателя неустойка за неспазено предизвестие. Отпускът за гледане на дете до 8 г. се заявява и не е необходимо работодателят да го разрешава.

# 23

Понякога положението е такова, че наистина не искаш да останеш и ден повече. Обаче неустойки, и то в размер на 3 брутни заплати също никой не иска да плаща.
Отпускът за гледане на дете не е необходимо да бъде разрешен, в презумпцията, в която работодателя не би разрешил платен (ако се полага) или неплатен на общо основание поради необходимост от предаване на длъжността на нов кадър. Този отпуск (за дете) се заявява едностранно и работодателят няма избор. В случая авторката на темата "прецаква" работодателя - хем си спазва срока и нищо не му дължи, хем го поставя в ситуация спешно да търси заместник и кой да го обучава и въвежда в позицията. Кофти, но щом така е решила - да постъпи както намери за добре.

Винаги съм казвала, че закона пази приоритетно служителя и доста пренебрегва работодателя що се отнася до некоректни/неморални практики и некоректни служители. Малко са основанията, в които защитата е за работодателя, едно от тях е изпитателния срок.

В крайна сметка нали бил подписал по взаимно съгласие. Или?
Според мен е "подписал" самия факт на приемането на документа. Често служителите не правят разлика между основните прекратителни основания и техните срокове.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 22:47 от HoneyBee33

# 24
Този отпуск (за дете) се заявява едностранно и работодателят няма избор.

В такъв случай това наистина е така, но не променя съществено цялата ситуация, тъй като подобно заявление вероятно ще побутне работодателя към прекратяване по взаимно съгласие, ако дотогава не е бил съгласен.

# 25
  • София
Тук тава въпрос малко и засамите отношения. Работодателят ми не е бил изцяло коректен, затова се двуомя и аз как да постъпя. Прецекаме, защото от 6 месеца очаквах служебна кола и все си намираше оправдание да не ми я даде. Прецакал ме е защото разбрах, че аз, която поставям и проверявам задачи, взимам по-малко заплата, от тази, която дойде преди 2 месеца и никога не е работила в тази сфера и нищо не знае.Единственото, което ме спира, е след време като си търся работа и видят къде съм работила и питат работодателя ми за мнение, той да не ме оплюе. Фирмата ни е голяма и в този бранш се познават. Аз все още не съм намерила нова работа, не съм и търсила - просто напускам заради отношение.

# 26
  • Melmak
Звучиш като ощипана невеста. Първа работа ли ти е?

Явно си в голяма фирма, ще те разочаровам - практика е на новите служители да се дават конкурентни заплати, иначе нямада дойдат да работят. На старите масово не се вдига заплащането.

Не е прецедент да си по-опитна и да взимаш по-малко или колкото нов служител, че и да го обучаваш. Но това трябва да го коментираш с ръководителя си - искаш увеличение, защото правиш еди си какво.

Служебната кола нужна ли е за изпълнение на служебните ти задължения? С каква кола работиш? Ако се налага да ходиш някъде за нещо в работно време - примерно при клиент или на обект, с какво ходиш?

# 27
Най-добрия вариант в такъв случай - записвате университет редовна форма, без значение каква специалност и се освобождавате по един член/не помня кой/ без абсолютно никакви проблеми. Лично тествано.

# 28
  • София
Звучиш като ощипана невеста. Първа работа ли ти е?

Явно си в голяма фирма, ще те разочаровам - практика е на новите служители да се дават конкурентни заплати, иначе нямада дойдат да работят. На старите масово не се вдига заплащането.

Не е прецедент да си по-опитна и да взимаш по-малко или колкото нов служител, че и да го обучаваш. Но това трябва да го коментираш с ръководителя си - искаш увеличение, защото правиш еди си какво.

Служебната кола нужна ли е за изпълнение на служебните ти задължения? С каква кола работиш? Ако се налага да ходиш някъде за нещо в работно време - примерно при клиент или на обект, с какво ходиш?

Позна - първа и единствена работа - 10 г.
Слежебна кола - завода е далече, пътувам по 50 км на ден в двете посоки. На колеги, просто така им бяха дадени - нямали и им дали, като бонус, да не им вдигат заплатите.

# 29
  • Melmak
Ясно, сигурно си около 30, макар с 10 г опит, си работила на едно единствено място.

Ще те разочаровам, че увеличението на заплатата не е задължително. Разбирам, че пътуваш, но сигурно си знаела това още в началото, че ще се налага.

Някои явно са мрънкали за увеличение, дали са им тези коли колкото да им затворят устата.

Ако искаш увеличение на заплатата, трябва да поговориш с шефовете си и да обсъдите такава възможност. Никой няма да се сети самосиндикално да каже “ейй, това момиче колко хубаво работи, дай да й вдигнем заплатата.”

На ново място ще ти дадат повече, но не значи, че ще ти увеличават заплатата като ти дадат повече за това, че обучаваш нови колеги примерно.

Общи условия

Активация на акаунт