Трябва ли кумовете да имат граждански брак

• 2 892
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Традицията казва, че младото семейство се сродява с кумовете. Те са вече част от семейството. Абсолютно ми е странно да каже някой, че няма нито едно приятелско семейство, което да бъде избрано за кумове. Толкова никой да не ви е близък?

Като избирахме кумове беше важно да са семейство, да са ни близки и да имаме сходни възгледи. Мъжът е приятел на мм от детските години, с брат му мм е учил от 1 клас. Неговата жена (кумата) е прекрасен човек, заедно като двойка си подхождат много. Дори мм не е настоявал да изберем тях, защото мъжът му е приятел или нещо такова. Толкова ги обичаме, че като започнахме да говорим за сватба аз повдигнах въпроса те да са кумове.
Толкова се зарадваха като ги поканихме.

Бях кума на моя приятелка, а кум беше приятел на мъжа й. Боже мили, ужас пълен. Кумът по-нисък от мен, но аз не знаех. И отивам с токчета на сватбата… влизаме в гражданското младоженците и кумовете зад тях, аз стърча с 15 см над кума.

Не се познаваме, не се усещаме какво да правим.. мега нелепо. Това беше преди много години, но ако сега ме поканят за кума без мм ще откажа.

# 16
Към esmee

Опит в щастлив, хармоничен семеен живот. Бракът иска поддържане и усилие, за да е траен и успешен.

Добрите модели за туширане на конфликти, добрите съвети в случай на криза. Много семейства минават през сходни фази и стигат до сходни изводи.

Това е форум и споделяме мнения.
Няма как мнението ми да е валидно и да съвпада със абсолютно всички. Не е лична нападка към някой.
За всекиму неговото.
Просто такава е традицията на кумуването.

Както и много хора не знаят, че кръстникът е духовен "родител", наставник на кръщелника и че трябва наред с моралните учения, да го води на църква... Примерно. Прави ли се? Не. Но от там тръгва. Това е била първоначалната идея.
Simple Smile

# 17
В миналото е имало смисъл да са семейство кумовете, по-големи на години заради опита и възможността да съветват младите. Ставали са кръстници на децата, канели са се на Коледа и др. религиозни празници.
Днес вече животът се е променил много. Хората са едно на 20 г и съвсем различно на 30, 40... Не винаги се запазва приятелството между 2 семейства на базата на кумството. 4 души се променят днес много бързо защото и животът е напълно различен от някога. Не оцеляват много приятелства с кумовете, факт е.
Затова според мен е чудесен избор на авторката да си вземат приятели за кумове.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 14:16 от Valerie R

# 18
Хубав избор е, особено ако приятелите нямат партньори.

Леко е странно,ако теб да те поканят за кума, а съпруга ти и децата ти на друга маса. Или пък изобщо да не поканят партньора на кумата кума.

Но пък хора всякакви и си права, че гаранции няма. Важното е младоженците да имат дълъг и щастлив брак и хубава сватба.

# 19
  • София
При гражданския брак няма кумове. Изискват се единствено двама свидетели,които може да са напълно случайни хора и дори да не се познават с двойката или помежду си.
Няма изискване за пол, раса, гражданско състояние и т.н. Единствено е важно да са пълнолетни и да не са поставени под запрещение.
Вече в църковната и в народната традиции е различно.

# 20
Точно, при гражданския брак има само свидетели, които просто полагат подписите си. Не са наставници, кръстници или каквото и да е друго.

# 21
Тогава свидетелите кумове ли са? Или са просто свидетели?

Има ли реално кумове при граждански брак или само при църковен?

# 22
  • София
Има. По разни сайтове на общини съм виждала формулировката "свидетели (кумове)". А и това няма значение, след като авторката изрично спомена в първи пост, че няма да има църковен брак. При гражданския брак единствената роля на кумовете е да бъдат свидетели - нищо друго.

# 23
  • София
По закон при ГБ има само свидетели, но избраните според традицията кумове имат право да бъдат И свидетели.

# 24
  • Пловдив
И обикновено са. Това е причината да пише "свидетели (кумове)", не че законът им придава особено качество и смисъл, за разлика от традицията, църковна или народна.

# 25
  • SF
Толкова никой да не ви е близък?

Като избирахме кумове беше важно да са семейство, да са ни близки и да имаме сходни възгледи. Мъжът е приятел на мм от детските години, с брат му мм е учил от 1 клас. Неговата жена (кумата) е прекрасен човек, заедно като двойка си подхождат много. Дори мм не е настоявал да изберем тях, защото мъжът му е приятел или нещо такова.

Ще се учудиш ли колко много хора не пазят такива близки запознанства от първи клас или въпросният съученик не е с толкова симпатична жена и т.н. житейски вариации.
Зависи на каква възраст са хората, когато сключват брак.
Най-най-близкото приятелско семейство, което да се превърне във водачи на младите, след година може да се разпадне по различни причини - нова любов, стари ядове, деца от бившите, кредити...

# 26
  • Melmak
Не е нужно човек да избере приятелско семейство, което познава от цял живот.

Въпросът е да е добро семейство, да са читави хора, да са ти на сърце. Много е трудно явно в днешно време хората да са близки и да уважават цяло семейство. Не да гледат на жената като на усойница или да мислят после кой как ще се разведе. То и за младоженците няма гаранция, че ще се разведат или ще останат заедно.

Като избират кумове, които не са двойка, дори не се познават, после като излязат да празнуват с кумовете си представям.. някакви хора, нямащи нищо общо..

# 27
Традицията казва, че младото семейство се сродява с кумовете. Те са вече част от семейството. Абсолютно ми е странно да каже някой, че няма нито едно приятелско семейство, което да бъде избрано за кумове. Толкова никой да не ви е близък?

Като избирахме кумове беше важно да са семейство, да са ни близки и да имаме сходни възгледи. Мъжът е приятел на мм от детските години, с брат му мм е учил от 1 клас. Неговата жена (кумата) е прекрасен човек, заедно като двойка си подхождат много. Дори мм не е настоявал да изберем тях, защото мъжът му е приятел или нещо такова. Толкова ги обичаме, че като започнахме да говорим за сватба аз повдигнах въпроса те да са кумове.
Толкова се зарадваха като ги поканихме.

Бях кума на моя приятелка, а кум беше приятел на мъжа й. Боже мили, ужас пълен. Кумът по-нисък от мен, но аз не знаех. И отивам с токчета на сватбата… влизаме в гражданското младоженците и кумовете зад тях, аз стърча с 15 см над кума.

Не се познаваме, не се усещаме какво да правим.. мега нелепо. Това беше преди много години, но ако сега ме поканят за кума без мм ще откажа.
Всъщност да имаш късмета в обкръжението ти да е налице такова приятелско семейство далеч не е толкова лесно, колкото може би е било преди години. Давам пример с нас, като не смятам, че сме единичен случай: с годеника ми и близките ни приятели сме във възрастов диапазон между 25/32, намирам ни за относително млади 🤣, но повечето от приятелите ни все още са необвързани, а от близките, които са уж сериозно обвързани, поради ред фактори, които естествено са субективни, не намираме подходящ пример за семейство, даже напротив, под въпрос е дали биха били все още заедно, като дойде време за сватбата ни. Поради това, за нас няма друга подходяща опция освен това да поканим моята най - добра приятелка, респективно неговият най-добър приятел, все пак не сме и на възраст, на която да си намерим ей така ново семейство за bff в рамките на година, само за да се впишем в стандарта. Разбира се, това не означава, че бихме изолирали половинките им или бихме оставили dj да пуска неуместни шеги.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 23:30 от Pink girl

# 28
  • SF
Въпросът е да е добро семейство, да са читави хора, да са ти на сърце.

Е..., това не е някаква новина.
Момичето пита дали е задължително да са женени. Ясно е, че няма да ни викне нас двете за куми.

# 29
  • Melmak
Разбира се, че сте млади. Не знам, при нас все хубави семейства, че направо да се чудим кой да изберем.

Просто имайте предвид, че понякога е малко нелепо в такава роля. Бях кума като най-добра приятелка и кумът не беше мм. Меко казано беше странно. Сватбата беше само подпис и почерпка, бяхме 6-7 човека. Наистина повече не бих си го причинила.

Общи условия

Активация на акаунт