Трябва ли кумовете да имат граждански брак

• 2 890
  • 31
  •   1
Отговори
# 30
Традицията казва, че младото семейство се сродява с кумовете. Те са вече част от семейството. Абсолютно ми е странно да каже някой, че няма нито едно приятелско семейство, което да бъде избрано за кумове. Толкова никой да не ви е близък?

Като избирахме кумове беше важно да са семейство, да са ни близки и да имаме сходни възгледи.
...

Всъщност да имаш късмета в обкръжението ти да е налице такова приятелско семейство далеч не е толкова лесно, колкото може би е било преди години.
...

Намирам изказването на Pink girl  за много актуално, отразява времената, в които живеем. ПРЕДИ ГОДИНИ, както тя казва. Да, преди години е било друго. Хората са били с по-здрав морал, наркотици, хазарт и други зависимости къде са били? 🤔 Плюс всичко останало, което наблюдаваме днес. Просто факти. Защо тогава се очаква да се намери семейство кумове така лесно? Не е невъзможно, разбира се. Но.. струва ми се анахронизъм да искаш да намериш такова семейство, да се сродите, както е традицията, християнската, да си ги каните на всички религиозни празници, да станат кръстници на децата ви, децата ви растейки да ги приемат за безспорен авторитет, както е било някога. Това че някои днес се разделят и женят втори и трети път даже няма да го споменавам.

Е, щом животът толкова много се е променил, защо очакваме това с кумовете да е останало 100 % както преди? Кумът да води хорото, да държи в едната ръка петел с вързани крака, е вече фолклористика. Така според мен се налага да излезе човек малко от калъпа на традициите.
И без това по-горе отговориха, че за гражданския брак това са само 2 свидетели, могат дори да са двама непознати или служители от общината, дори двама случайно хванати от улицата (и съгласни за това хора). То направо смешно да ти стане. Свидетели са, но какво свидетелстват, като първо не ви познават,  пък даже и да ви познават. А и нали служителят от общината е взел личните документи, проверил е самоличността на искащите да сключат брак и т. н.
Затова според мен и това е едно наложило се оксиморонно проведение, но така се прави, така трябва...
Е, поне за кумовете, може човек да следва логиката на живота - да си избере двама души, които в момента, така както ги познаваме, издържат на висотата на ролята - хайде така да я наречем шеговито, да станат кум и кума. Времето и промените, които неминуемо настъпват днес при повечето хора, ще покажат как и с кого ще празнуваме християнските празници, кой ще кръсти децата ни, с кого ще си пием питието. Нищо лошо няма да стане, ако кумовете не са семейство, не са женени, не се познават помежду си. Дори ако единият е една глава по-нисък или ако единият има шкембе, а другият е елегантен спортен тип. Нали не се женят хората за фотосесията, да показват снимките от сватбата.
В крайна сметка бракът не беше ли по любов (или поне би трябвало да бъде), да обичаш ближния си също е основен момент в християнството. Ако вземеш да търсиш всичко по калъп, хем да са семейство, хем да ги познавате и всичко друго, християнските ценности са отишли нанякъде..
Да живеят младоженците, останалото - според времената.

# 31
Намирането на кумове се оказва доста предизвикателно за мен и моята годеница. В момента сме в такъв етап от подготовката. Искахме кумовете да са близка двойка, но от всичките ни опции, винаги имаше някакъв проблем с една от половинките. Или аз не познавах добре партньора, или пък годеницата ми не одобряваше избора. В крайна сметка решихме да изберем моите и съответно нейните най-близки приятели за кумове. Това ще бъде успешно, защото всички се познаваме и на семейните празници няма да сме само четирима, а шестима, с техните половинки. Имали сме предварителни разговори и всичко изглежда добре, така че смятам, че всичко ще се получи. По-рано сме били кумове два пъти и е било много приятно, че сме двойка – не сме женени, но поне сме сгодени.

Общи условия

Активация на акаунт