Наследници

• 2 335
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Пишеш много неразбираемо.
Към момента имате ли официална делба, показваща кой какви части притежава?
Би следвало при липса на делба всеки един от тримата да притежава идеална част от всеки от имотите.
На каква възраст сте всички участници. Не е гаранция, но винаги може да създадете семейства и да се появят още хора в редицата за наследяване.
Ако нямате наследници и съпрузи, някой ден надживелите братя или брат и сестра ще наследят равни части от имота на починалия.
Брата с къщата ще си го наследят детето и съпругата му.
Не сте ли мислили да продадете апартамента и всеки да си купи собствен имот или единият да го наплати на другия и така поне да не мислите за собствеността на другия, а само за своята?
Живеете ли и двамата в това жилище и то единствен имот ли ви е?

# 16
  • Пловдив
Цитат
Не искам нищо от тях, но не искам и те след време да искат от мен или по-малкият ми брат.
Е, добре, де, по какъв начин баща ви ви е "оставил" имотите? Сделка приживе, завещание, или просто така устно? Това е първото, с което се започва.
Ако сте придобили имотите с договор или завещание, не би трябвало да дойдат да искат нещо, докато вие сте живи, а както се каза, ако сте млади, можете и деца да имате.

# 17
Е как ги е оставил бащата "Това на теб, онова на вас". Няма реална делба по документи. Брата с къщата и в момента може да има претенции върху апартамента, както и вие да имате претенции върху къщата. След като нямате деца, най-добре да се разберете за прехвърляне срещу гледане и така да си вържете гащите. Така и така няма да го носите на оня свят.

# 18
Документи имаме за къщата и апартамента. И да мислила съм за продажба на апартамента, но брат ми не иска да го продава, и е с психически отклонения, има си ТЕЛК. Аз не живея там, живея при приятеля ми. Не би трябвало да искат нещо, но ако имат възможност ще придобият апартамента и ще кажат оправяй се, проблема си е твой, което е наше си е наше. Много добре ги познавам. Те са от хората, които взимат всичко дори и да не им трябва. Нямам им доверие. Дори и баща ни ми е казвал да се пазя от тях, че не са добри хора. Да и тримата сме от една майка и един баща.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 09:22 от darina pavlova

# 19
Доколкото разбирам се притеснявате, ако нещо се случи с вас да не захвърлят по-малкия ви брат в някоя институция и да заграбят жилището в което живее. Ако някой от родителите ви е жив не може ли да оформите с адвокат документ, който третият брат да не може да оспори? Ако малкият брат е аутист продажбата и купуването на друго/и жилище/а не е решение, защото изваждането от апартамента който смята за свой дом е твърде голяма промяна с която няма да може да се справи емоционално предвид дефицитите му. Но е възможно дори и да не е аутист това пак да е проблем за психичното му състояние. По-добре се консултирайте с адвокат докато  не е възникнал още проблем.

# 20
Да, от това се притеснявам. Майка ми и баща ми са починали😢. Не се бях замисляла, че по-малкият ми брат ще понесе зле тежко евентуално преместване. Той е шизофреник и много трудно се живее с него. Явно, наистина трябва да се обърна към адвокат.

# 21
  • Melmak
А брат ти под запрещение ли е?

# 22
Случаят ви е много специфичен, защото предвид състоянието на малкия брат, другият може да атакува и документите подписани от него като твърди, че не е съзнавал какво прави. Така че може би ще ви трябва и епикриза и медицинско становище с един куп подписи от комисия, че е добре към момента на подписване, ако адвокатите изготвят някакви документи. Самият апартамент с какъв документ е станал ваша собственост - завещание, дарение, покупко-продажба?

# 23
Не, не е под запрещение по-малкият брат. С покупка-продажба.Не мисля, че могат да оспорят документите, защото не е в тяхна изгода в момента. Те взимаха повече от колкото ние двамата.

# 24
  • София
Как така те са взели повече? Не сте ли разделили имотите по законовия ред?

# 25
Не става ясно по какъв точно законов ред са били разделени между вас тримата имотите на родителите ви. Имате ли нотариални актове, завещания, дарения. Как са разпределени местните данъци и такси? Допълнително се усложнява ситуацията със заболяването на малкия ви брат. Реално и вие едва ли може да си ползвате 1/2 от имота щом е трудно да се живee  с него. Дано братчето ви да няма кредити.
 В темата пишат и юристи.
Само мога да ви предложа да отидете в имотния регистър по местоживeeне и да поискате незаверени копия от всички сделки, които са извършвали родителите ви по ЕГН. Има ги от 1991 насам. може да проверите и брат ви. Това е публична информация и всеки може да я поиска. После с всички документи отивате при адвокат, за да ви каже  възможности и рискове. Наследници трети ред (например братя) нямат запазени части по наследство. Само низходящи, родители и съпруг.
Съдбата е толкова непредвидима.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 15:30 от Dimana12

# 26
Много е сложно имам документи за дарение от майка ми (от преди 14 години)  и часта на брат ми, който си прехвърли на нас, за да вземе къщата. Да, сложно е, имам документи. Аз плащам част от данъка на апартамента от години. Баща ми почина скоро,внезапно.

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 17:17 от darina pavlova

# 27
  • София
Имотите само на майката ли са били? Вие подписали ли сте отказ от къщата?
При дарение всички наследници имат запазени части.
Най-добре иди с всички налични документи при адвокат.

# 28
  • Melmak
Оо, ама вие много голяма каша имате. Слушай фивър и отивай при адвокат.

# 29
Да виждам, че е сложно. И няма да мина без адвокат. Жалко, че майка и татко се оказаха прави, да не вярвам на по-големия ми брат. Грозно е, но това е факт. Нито веднъж той не дойде в болницата да я види. Аз от лекции и веднага при нея. Лекарите си мислеха, че съм част от студентите при тях. Както винаги съм казвала, ако можеха и гащите от дупето ще ни вземат. Майка и татко и те така мислеха. 😢. Съжалявам, че имам такива роднини.

Общи условия

Активация на акаунт