Аборт. Забременяване и износване след това - Тема 98

• 23 178
  • 774
  •   1
Отговори
# 315
Между 10та и 13та седмица го знам аз.

# 316
Пренаталният тест не е основание за прекъсване на бременността. Прави се или амниоцентеза или хорионбиопсия. При мен се видя още на преглед удебеляване на вратлето, след това Пренаталният тест показа лош резултат, но трябваше и амнио. Това е основанието за прекъсване на бременността по медицински причини.

# 317
Между 10та и 13та седмица го знам аз.
Ами много зависи в какво състояние е бременността. Най-кофти е да попаднеш в сивата зона между двете изследвания, както на мен ми се случи - късно за едното, рано за другото.

# 318
В 9 г.с., когато отидох на преглед за пулс, на ехографа се видя, че нухалната транслуценция (NT) е 4,4, при норма 2,5. Още тогава ми казаха, че това е признак за синдром, най-вероятно Търнър. След 4 дни бях отново на преглед. Пулсът беше над 190, което също е знак за аномалия.
Днес резултатите от пренатеста са позитивни за синдром на Търнър. За амниоцентеза е много рано. Докторът каза, че е най-добре да прекъсна бременността преди да навляза в 12 г.с., за да няма лекарски комисии и т.н.
Освен това ми каза, че ако теста беше отрицателен, щяхме да направим амниоцентеза, за да сме сигурни. Но щом теста потвърждава резултатите от ехографа, няма нужда да се бавим.
Не знам какво да правя.

# 319
В тази седмица можеш да направиш хорион биопсия. Без това изследване ще пишат, че аборта ти е по желание, а не по медицински причини. Аз без такова изследване не бих направила аборт. Трябва да съм сигурна. Иначе цял живот ще се питам постъпих ли правилно. Бих посетила друг лекар, ако бях на твое място.

# 320
В 9 г.с., когато отидох на преглед за пулс, на ехографа се видя, че нухалната транслуценция (NT) е 4,4, при норма 2,5. Още тогава ми казаха, че това е признак за синдром, най-вероятно Търнър. След 4 дни бях отново на преглед. Пулсът беше над 190, което също е знак за аномалия.
Днес резултатите от пренатеста са позитивни за синдром на Търнър. За амниоцентеза е много рано. Докторът каза, че е най-добре да прекъсна бременността преди да навляза в 12 г.с., за да няма лекарски комисии и т.н.
Освен това ми каза, че ако теста беше отрицателен, щяхме да направим амниоцентеза, за да сме сигурни. Но щом теста потвърждава резултатите от ехографа, няма нужда да се бавим.
Не знам какво да правя.
Със сигурност поне още едно-две мнения бих чула аз възможно най-скоро, за да не се губи време, но и да има максимална яснота за състоянието. Ако се стигне до прекъсване - задължително изследване на плода.

# 321
Не знам какво да правя.
Съжалявам,миличка ,че се налага да минеш през това. При първата си бременност преминах през подобни неща. Повярвай ми,колкото по-рано ,толкова по добре. При мен се забеляза проблем чак в 19 г.с. прекъснахме по медицински указания с истинско раждане .... Не чакайте. Всеки ден ,ако трябва отивате чакате пред кабинети , за да се докаже. Ако наистина има проблем плода,то няма смисъл от бавене . След това попълнихме в болницата някакви документи,че искам абортативен материал за изследване на плода. И след определено време ми се обадиха от Геника, за съжаление потвърдено беше ,че бебето имаше тризомия 9. Малко преди следваща бременност си пуснахме кариотип, всичко беше наред. След близо година ,заедно с почивката разбрахме,че отново съм бременна и сега дъщеря ми е на 4 г почти, здраво детенце. Борим се за второ сега,но вярвам ,че и вие скоро ще си имате здраво бебе. Гушкам Ви!

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 12:01 от Линката_лина

# 322
Няма нужда да чака всеки ден пред кабинети. Достатъчно е да посети друг гинеколог, да предостави всичката налична информация и да поиска хорион биопсия.

Нормален кариотип не гарантира следваща здрава бременност. Разбира се, много по-вероятно е следващата й бременност да е нормална, но съществува възможност и за другото. Хубаво е човек да е реалист. Разбирам че искате да я успокоите.

Happiness, в кой град си?

# 323
От Варна съм.
Няма нужда да чака всеки ден пред кабинети. Достатъчно е да посети друг гинеколог, да предостави всичката налична информация и да поиска хорион биопсия.

Нормален кариотип не гарантира следваща здрава бременност. Разбира се, много по-вероятно е следващата й бременност да е нормална, но съществува възможност и за другото. Хубаво е човек да е реалист. Разбирам че искате да я успокоите.

Happiness, в кой град си?

# 324
Дано се включи някоя дама от Варна с предложение за лекар. Според мен най-добре да е специалист по фетална морфология. Ако греша, да ме поправят по-запознатите. Ако не се включи тук, има една дама от темата, която е от Варна, не е писала скоро, но може да пробваш да й пишеш на лично. S.G.C. Ето линк към профила й - https://m.bg-mamma.com/?action=profile;u=732395

# 325
Happiness 24 съжалявам много! Все пак се надявам диагнозата да не се препотвърди!
За Варна мога да препоръчам д-р Красимира Живкова Желязкова от МЦ "Виталити" и проф. Балев, който преглежда на частно в клиника Темелков . Все пак до колкото съм запозната най-големите специалисти по ФМ, както и за извършване на амниоцентеза и хорион биопсия са в София.

Допълвам се в случай, че на някой може да му е полезно. Намерих списък на сертифицираните спеицалисти по ФМ в България, който слагам в скрит текст. Ще приложа и линк към интернет сайта, където го открих https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/diploma

Скрит текст:
Diploma in fetal medicine
Bulgaria
Health care professionals from Bulgaria who have been awarded the FMF diploma in Fetal Medicine.

Vangeliya Atanasova        Anna Bogdanova      Petya Chaveeva
Ivelina Dimitrova               lavyana Galeva          Elitsa Gyokova
Tsvetomira Markova       Jeni Panaiotova          Gabriela Panayotova
Ivanka Peychinova          Boris Stoilov                Violeta Stratieva
Tsvetoslav Vassilev

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 11:17 от veselyshko

# 326
Аз бях при Стратиева. Първо прави фетална в нейния кабинет, а процедурата в болница Сердика в София. Резултатът излиза след един ден.

# 327
Още нещо се сетих, Happiness. Ако решиш да послушаш сегашния си лекар и направиш аборт, който не е по медицински причини, ще трябва да си го платиш. Цената е според ценоразписа на клиниката. Ако е по медицински причини, се заплаща от здравната каса. Като така в частните клиники плащаш само избор на екип.

# 328
  • На изток от Ада
veselyshko, интересно според този списък за ФМ, Иванов от Ст Загора не фигурира. А преди имаше разни сертификати в кабинета и фоайето към кабинета

# 329
Аз бях при Стратиева. Първо прави фетална в нейния кабинет, а процедурата в болница Сердика в София. Резултатът излиза след един ден.
Стратиева е топ.

Наси, аз съм била при Ивелина Димитрова и при Стратиева от този списък, плюс при още 3-4 които нямат сертификат, но практикуват ФМ. Едната е проф. Виолета Димитрова от Майчин дом, до колкото ми беше известно тогава се ходеше при нея да потвърди или отхвърли видяното. Но определено ми направи впечатление, че всички питаха “и какво ви каза Стратиева?”

Общи условия

Активация на акаунт