НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 52 227
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
опитвам се да разбера кога спират да осигуряват децата здравно и колко трябва да се внесе, за да не са прекъснати правата
за момента порталът на нап показва, че не са прекъснати, но не и колко месеци назад не са платени
за моето дете е много важно да не ги прекъснат, защото е със сериозно заболяване
не съм чела темата назад и се извинявам, ако въпросът е дискутиран - ако да, моля за линк къде
и ако някъде е обсъждано след заминаване в чужбина какво трябва да се прави за здравното осигуряване, също моля за линк
благодаря!

# 136
Бубанка, виж дали тук няма цялата информация, която те интересува:
https://nra.bg/wps/portal/nra/osiguryavane/zdravno-osiguryavane/studenti

# 137
  • София
Да се включа и аз в новата тема!Спунк благодаря! Hug
Както обикновено заглавието е в десятката.
Дванадесетокласниците са осигурени до 30.06 от училищата.Следва да се самоосигуряват от 01.07,като срокът за плащане на осигуровките е 25.08 за да не се прекъснат правата.
За чуждите университети превежда се документ/уверение,че си студент в агенция за превод и с мокър печат се носи в НАП.Прави се два пъти в годината.Това го пиша на база личен опит на сина ми.Влизаше в студентския си профил и от там разпечатваше този документ.След това го носеше или изпращаше онлайн на фирмата и отиваше да си го вземе след няколко дни и да го занесе в НАП.
Ако родител ще носи уверението в НАП трябва да има пълномощно.

# 138
тоест трябва да се внесе това:

# 139
  • София
bubanka, инфо от първа ръка - голямата дъщеря ще е 5-ти курс във Франция.

1. Студентът си вади документ от университета, че е записан за студент през учебната година 2024/2025. Може да се казва proof of enrollment, certificate of enrollment, certificate de la scolarite
2. Изпраща ти го сканиран и го носиш за шревод на български в агенция.
3. Преведения сертификат го носиш в НАП.
4. Там на място я отмятат  системата като осигурена до началото на следващата учебна година.
Много е важно детето да ти извади пълномощно, освен за хиляда други неща да я представляваш и пред НАП. Ако не си упълномощен, няма да ти приемат документа. Не става електронно, а само на място. В зависимост от датата на издаване на уверението, НАП може да и признае осигуровки още от август, но може и от септември.

Така или иначе системата на НАП работи с лаг във времето. Моята ходи да си плаща осигуровките за лятото, но и казали, че е възможно да бъде записана още от август и тогава няма смисъл да плаща и за август. Та ние проверяваме за момента.

# 140
  • София
тоест трябва да се внесе това:

Да, Бубанка, това е сумата на вноските до септември включително. Синът ми ги внесе накуп миналата седмица. От 1 октомври е попълнил декларация в университета, че не работи и не се осигурява на друго основание, тоест ще се внасят осигуровките от бюджета, след като университетът подаде данните, че е студент. СУ започват от първи октомври да ги осигуряват. Други университети - от по-рано. За чужбина не знам.

# 141
От НАП никога не са ми искали пълномощно при подаване на преведеното уверение от чужд университет. ЕГН на дъщеря ми и моята лична карта.

# 142
  • София
От НАП никога не са ми искали пълномощно при подаване на преведеното уверение от чужд университет. ЕГН на дъщеря ми и моята лична карта.

На мен ми искат. Може и нашият районен НАП да се престарава, но е добре да имате такова. Така или иначе е добре заминаващите в чужбина студенти да ви упълномощят да им водите делата тук. Ние така направихме с каката, сега предстои и с наборката.

# 143
Вчера, в Интеграл, се състоя обща среща със заминаващи да учат извън БГ. Полезна беше (за тези, които нямат опит). Преди отпътуване - да се извади имунизационен лист (от ЛЛ). Без значение на специалността и държавата, наложи ли се ползване на здравна помощ, изискват този лист и го вкарват в регистър, съответно предписват да се направят липсващи ваксини. Дори да има писмо с потвърден окончателен прием (което се представя преведено в НАП), следва да се носят оригиналите на дипломата от средното училище, такава с апостил и удостоверението за ниво на език. В някои университети ги искат физически, отразяват в регистър и връщат. Двуезичен акт за раждане - от служба ГРАО към общината по местоживеене. Ако ще се ползва финансова помощ - справка от НАП за доходите на родителите за предходните 2 г. - със зелен печат и означение за коя държава се издава. Съветват да се сключи с наш застраховател здравна застраховка за 1 месец, а после - според нуждите на място да се решава. Съветват да се разкрие револют или сметка в местна банка. ЕЗОК - задължително - от ПИБ. Физически паспортен формат снимки няколко броя - за студентска карта, транспортна карта, други регистри. Лекарства.

# 144
Здравейте, някой знае ли в какъв срок СУ са длъжни да върнат на 80% от таксата за отписан студент, че не намерих такава информация?

# 145
Ако отказът се заяви преди началото на учебната година.

# 146
Вчера, в Интеграл, се състоя обща среща със заминаващи да учат извън БГ. Полезна беше (за тези, които нямат опит). Преди отпътуване - да се извади имунизационен лист (от ЛЛ). Без значение на специалността и държавата, наложи ли се ползване на здравна помощ, изискват този лист и го вкарват в регистър, съответно предписват да се направят липсващи ваксини. Дори да има писмо с потвърден окончателен прием (което се представя преведено в НАП), следва да се носят оригиналите на дипломата от средното училище, такава с апостил и удостоверението за ниво на език. В някои университети ги искат физически, отразяват в регистър и връщат. Двуезичен акт за раждане - от служба ГРАО към общината по местоживеене. Ако ще се ползва финансова помощ - справка от НАП за доходите на родителите за предходните 2 г. - със зелен печат и означение за коя държава се издава. Съветват да се сключи с наш застраховател здравна застраховка за 1 месец, а после - според нуждите на място да се решава. Съветват да се разкрие револют или сметка в местна банка. ЕЗОК - задължително - от ПИБ. Физически паспортен формат снимки няколко броя - за студентска карта, транспортна карта, други регистри. Лекарства.
Здравейте. Тази среща за заминаващи за конкретна държава ли е била и от фирмата ли Ви информираха за нея?

# 147
  • София
Не е било за конкретна държава, но са говорили основно за Нидерландия. Ние научихме за нея от съфорумка, защото нашият акаунт пропусна да ни покани.

# 148
Много благодаря на всички за цялата информация, която споделяте. Аз нали действам самосиндикално без агенция и, ако не е форума сам изгубена! Реших да не гласувам доверие на набора (за последен път!) и чета непрекъснато трите теми, за да съм информирана.

# 149
  • София
Днес  заедно се преборихме да платим здравните осигуровки. Следващите ще се пробва сама.

Сега се чудя дали да вади карта за мобилен оператор в Белгия или да си остане с нейната. Ако срокът за роуминг в ЕС беше 4, вместо три месеца, щеше да е идеално. 

Двуезичният акт за раждане се вади в общината, в която сме живяли като се е родила, нали? Не където живеем сега.

Общи условия

Активация на акаунт