НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 52 146
  • 758
  •   1
Отговори
# 60
Да се включа и аз с емблематична случка от нашето бебеобучение, на която още се смеем. Детето едва проговорило, аз съм се въоръжила с една мини-книжка с твърди корици с нарисувани животни и съм се заела с ранното обучение на чедото, че да не изостане случайно - пази Боже! И се почва: какво е това? - сърничка; какво е това? - агънце и т.н. Обаче чедото упорито не иска да запомни слона, което ме провокира целия ден, през определени интервали да я питам за слона. Играе - слон, яде - слон, на гърнето - слон и т.н. Надвечер излизаме на разходка, тя в количката, посрещаме баща й след работа, носим се по центъра, а там - куче. И той я пита: Какво е това? И тя с ОГРОМНО ЗАДОВОЛСТВО победоносно казва: Слон!

# 61
  • София
Ох, мартеа, това е велико Laughing. Колежките ме питат защо така се хиля, та им казах за кравата.
Аз да питам - подадохме в НАП въпросната декларация за здравните осигуровки и платихме за два месеца (юли и август). При справка обаче за статуса излиза, че синът ми има един месец без осигуряване - август 2023 г. Чудя се това грешка ли е, що ли? Нали докато учат, не се плащат осигуровки. Вярно е, че той по това време вече е пълнолетен, но все пак е ученик. Не че няма да ги платя, просто се зачудих дали и при други е така.
Най - вероятно е грешка, защото няма значение дали е пълнолетен или не, щом е ученик е здравно осигурен. Ние пък като подавахме нашата и служителката каза да заплатим само за юли и август. Аз казвам, че СУ ги осигуряват от октомври и според мен трябва и за септември, но тя сигурна, че не трябва да я плащаме и не пожела да ни вземе парите за септември. Ще трябва младежа да се разходи към края му да си я плати.

# 62
Не е грешка. По същия начин при дъщеря ми имаше един "празен" месец, който от НОИ отказаха да допуснат да заплатя аз. Та се наложи да се разправям с гимназията. Това, което ми обясниха е, че системата изхвърляла пълнолетните и следвало да бъдат ръчно въведени (декларирани като учащи). Очевидно е пропуснато. Оправиха пропуска. та - звъните, обяснявате, те коригират. Парите са бюджетни - плаща ги държавата, а не училището - от него само декларират, че през конкретния месец човек "Х" е бил техен ученик. Добре е да се оправи, защото при 2 неплатени вноски (без значение поредни или не) се прекъсват осигурителните права.

# 63
  • София
Здравноосигурителните права се прекъсват при повече от 3 неплатени месеца.
Наборката я натирих още в началото на юли да ходи в НАП да си подаде Д7 и ми звъни от там и вика - "Говори с жената тук, че аз нищо не разбирам"
Оказа се с пропуск на 3 невалидирани месеца здравни осигуровки. Започнах аз да тормозя училището- един път, втори път, докато накрая се принудиха да подадат отново Декларация 3 и ми пратят входящите номера. Много е тегаво с НАП. За момента са заличени два от месеците, чакам да оправят и третия и да си сипя нещо силно за пиене вече 😴

И докато си говорим на тази тема реших пак да проверя и изненада. Не само, че стои 07.2023, а сега се е появил и 06.2024. Нямам думи вече. Ще послушам съвета на последната служителка от НАП , с която си говорих и ще си сипя още сега.

Болничките , с вируси или не, оправяйте се бързо. Ние също изкарахме тази седмица някаква гад с малкия.

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 14:39 от brayan__

# 64
Значи в понеделник ще му осигуря занимание на младежа да ходи да си извади ПИК на НОИ и НАП да може да проверим ако има проблем да се оправя. Аз спокойна нали работи.

# 65
  • София
J_M_M, услугата за проверка е със свободен достъп.
https://portal.nra.bg/health-status

# 66
Благодаря! Няма липси.

# 67
  • София
brayan__ много благодаря!
А до кой месец ги осигурява държавата (в лицето на гимназията) до май?

# 68
  • Smolyan
Гимназията ги осигурява до юни включително. Днес проверих  в НАП и се оказа, че УНСС осигурява от записването още и синът ми към днешна дата вече има внесени здравни осигуровки за юли.

# 69
  • София, в момента в любимото ми село Железница
И аз благодаря.
Проверих набързо и няма липси.

# 70
  • Sofia
Тия дни детегледам и ви чета в някой промеждутък. Много мили неща споделяте - и вълненията покрай заминаването на децата, и разни смешки.

Благодаря и аз за линка за проверка! Revolving Hearts Няма пропуски. Мазол ми излезе на езика да напомням, че трябва да отиде да си извади ПИК. Хремясал е тия дни, та за малко съм го оставила на мира.

Днес направих карта за ГТ с уверение, но нелюбезната дама на гишето 100 пъти повтори, че след три месеца трябва да отиде със студентската книжка или ISIC  картата, за да поднови преференцията Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 15:37 от aniK

# 71
  • София
Да докладвам - звъннах в НАП и ми обясниха, че просто училището не е подало информация за август 2023 год. (въвеждали се ръчно). Звъннах и в училището - казаха ми да ходи на място и да се обяснява, след което щели да коригират....Нямам думи просто, не е въпросът в единия месец, ама вечно ще излезе някоя тъпотия. А иначе моят веднага си извади ПИК, подадохме декларация, платихме ...

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 15:42 от jabanka

# 72
  • София
И моето диване няма пропуск за ЗО - да не съм по назад и аз проверих, нищо че е роден края на август.. Laughing
Мъжа ми му извади ПИК код още юни ,защото СУ осигурява от октомври, но ще изчакам и ще плати наведнъж за трите месеца.

# 73
Да припомня, че при подаване на  декларации за ЗО има срок (до 19 число на месеца се подават за предходния) и ако се пресрочи от НАП глобяват (личен опит) . Иначе спокойно може да се плати няколко на куп вноски, само малка лихва по по-закъснелите месеци ще има.

# 74
Дъщеря ми ще работи и през август и работодател ще внесе ЗО. Университет ще започне октомври, за септември да й внасям ли ЗО или да не се занимавам изобщо? Ще се отрази ли по някакъв начин на битието й 😄? Казаха ми, че трябва с някакъв документ, издаден от чуждия университет да отида в НАП и да я регистрират там… рано е още, ама да питам, ако някой знае.

Общи условия

Активация на акаунт