НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 758
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
Аз пак с въпрос за осигуровките. Ако в сайта на НАП не ми показва липсващи месеци, това означава ли, че не трябва да се внасят осигуровки. Да му се не види, така и не ми стана ясно.

# 331
Задължението се появява след 25то число на текущия месец за предния.
т.е. сега на 26 август ще може да проверите задълженията за м.юли

# 332
Ясно, благодаря. Може ли да се плати от друго лице?

# 333
Да, с пълномощно.

# 334
Благодаря ви много, момичета ❤️
Щерката липсва, нямам пълномощно, явно няма да мога да ги платя сега. Ще се занимава другата седмица, дано не подлежи на някаква глоба в такъв случай.

# 335
Задължението се появява след 25то число на текущия месец за предния.
т.е. сега на 26 август ще може да проверите задълженията за м.юли
Така е, но вече ще сте в забава. Ако през този период лицето не работи, за да го осигурява работодателят, при всички случаи са дължими.

# 336
  • Sofia
Благодаря ви много, момичета ❤️
Щерката липсва, нямам пълномощно, явно няма да мога да ги платя сега. Ще се занимава другата седмица, дано не подлежи на някаква глоба в такъв случай.
Аз ги платих от тук: https://portal.nra.bg/home.html#/goto:rep.nrapayment.home
Оттук се изчисляват вноските за цял месец: https://portal.nra.bg/health-calculator-new
За юли е 37.32 лв.

# 337
Така, да кажа какво разузнах от местния клон на НАП - месец юни е платен от училището, а юли е платен от университета, в случая УНСС. Обясниха, че нищо не дължи към момента.

# 338
Така, да кажа какво разузнах от местния клон на НАП - месец юни е платен от училището, а юли е платен от университета, в случая УНСС. Обясниха, че нищо не дължи към момента.
УНСС осигуряват от момента на записването, тоест от юли.

# 339
  • Варна.
Към майките на студенти, които заминават да учат в София - ще сменяте ли личните лекари?

# 340
Даже не съм се сетила за това 🙄 . То и адресна регистрация сигурно ще трябва да се смени.

# 341
  • Варна.
Даже не съм се сетила за това 🙄 . То и адресна регистрация сигурно ще трябва да се смени.

Може да се смени настоящ адрес, даже май трябва по закон. Но едва ли някой ще се напъне само по тази причина. За смяната се ходи със собственика на жилището в общината, трябва да се носи НА. Издава се удостоверение или някакъв друг документ.

Нашата хазайка не иска в платежното да пишем "наем", а "захранване", ясно защо и може да се ослуша за регистрация на двете студентки.

Не съм проверила още, но може точно настоящ адрес в Сф да е условие за смяна на ЛЛ.

# 342
Наскоро се мести от Варна при нас в Пловдив гаджето на дъщеря ми. Временно избра личен лекар (за месец, мисля) и после трябваше да си смени настоящия адрес, за да продължи да го ползва. Ще питам за детайли, ако са нужни.

# 343
Лични документи се сменят при промяна на постоянен адрес.
Когато живеят на различно място от него се прави регистрация по настоящ адрес в общината.
Когато се сменя здравен район може да се направи избор на ЛЛ по всяко време на годината. В същия здравен район избор на ЛЛ се прави юни и декември.

# 344
  • Разпиляна във въображението
При кандидатстването за общежитие в СУ имаше предупреждение за промяна на адреса. Мисля до месец.

Общи условия

Активация на акаунт