НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 703
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Аз все си мисля, че живота на децата се променя. Началото ще бъде както до сега, но с течение на месеците, времето, контактите, ежедневието им ще бъде коренно различно. Ние сега даваме някакви минимални средства на младежа, колкото да отхвърли деня. Но за живота му извън дома ще трябва да определим не просто бюджет, а и да възпитаме някаква финансова дисциплина у него. Смятаме да даваме определена сума, като има възможност да я вдигнем до някакъв максимален лимит. С тази сума ще трябва да оцелее. Храна, дрехи, удоволствия.
И неговата пералня ще бъде 3 евро. Поне веднъж седмично ще трябва да се пере. Капризите в храненето със сигурност ще трябва да премахне, попушването също.

# 511
От прочетеното правя извод че пране на пералня е 10 лв. Това ме интересува колко да предвидят за пране, защото сега е свикнал да си пуска всичко на два три дни. Ама ще свикне да си определя кога да пуска пералня. Това което е сметнал досега без да се пести има около 600 лв на месец. Знае ще там ще трябва да се поограничава така че това което сме предвидили около 700 лв. Сега се храни на две заведения за  бързи хранене и Лидл.  След седмица ще видим как ще е.

# 512
J_M_M, там е някъде, може да не е точно десет, а осем лв прането, но е в този диапазон. В това влиза и сушенето, че в студентски град няма много условия да се сушат дрехи.

Изи, учудващо, но в един момент установих, че моята щерка с тия 500 лв на месец и спестявала някаква сума Scream Satisfied
Отделяла си някакви пари настрани и гледала да се разпростира с наличните. Щом може, хвала на уменията й Joy
Освен това разви нови умения, защото се учи да готви, така й излиза по-евтино, освен това й е по-вкусно и така.
Всякакви допълнителни неща обаче - учебници, дрехи, лекарства, карта за градския транспорт, се купуват отделно.

# 513
Разпитах познати със студенти в Студентски  град - по около 150 лева на седмица им дават без да се включват допълнителни разходи - такса, учебници, наем и т.н. Ще пробваме с толкова и ще видим дали ще стигат.

# 514
  • у дома с любимите си хора
10 лв на пране? Направо съм изумена. 1,50$ е пералнята и още 1,50$ сушилнята в Щатите.Моето не плаща нищо щото е на пълна стипендия, но такива били цените. Неговото общежитие има перално помещение с 20 перални и още толкова сушилни. Повече от 1-2-ма човека не е засичал в пералното. Отделно имат възможност да си дават прането на фирма,която освен,че го пере и суши, го връща и сгънато.Това срещу някаква месечна сума и се заявяваше при кандидатстване за общежитие. Можеше и в последствие да се включиш.В обясненията дори пишеше с коя марка перилни препарати работят.

# 515
На сина си още от 11клас му давам джобните за месеца на веднъж ...да се научи.
И двете деца са на месечни джобни от 5 клас. Баткото си събираше пари за кола, на бала помогнахме малко и си е почти само негова от джобни...
Такива всеки ден пари, па на седмица... Абсурд. Забравям винаги.
Превеждат ми заплата, превеждам (или тегля и давам кеш) по всички карти и приключвам с финансите. Научили са се от малки как да си ги разпределят.

# 516
При нас бяха на седмичен бюджет още в началото на 5 клас. бързо свикнаха следят си карти за градски и извънградски транспорт (особено след като бяха извадили на големия карта за през ден). Помня как дежуряхме  ние да пазим прането навремето и след като ми  откраднаха един чаршаф в съседния блок отвориха пералня и бях редовна там.Това си е удобство, знам че не е безплатно.

# 517
Разбира се,че ще се перат децата, няма мръсни да ходят.  Възмущавам се на тази печелбарщина предвид доходите тук и в странство. Нереални ми се виждат тукашните цени. Ама то и с наемите в София е същото - безумство.

# 518
Разбира се,че ще се перат децата, няма мръсни да ходят.  Възмущавам се на тази печелбарщина предвид доходите тук и в странство. Нереални ми се виждат тукашните цени. Ама то и с наемите в София е същото - безумство.
Прането е между 7 и 10лв със сушене. Не е голяма разлика, то 1.5+1.5 долара са си почти 7 лева. Но тези цени тук са в частни перални, а вие говорите за такива към общежитието в щатите. Лошото е, че тук няма такива, иначе биха били по-евтини.

# 519
Първо 3 долара не са 7 лева. Дори 3 евро не са 7 лева. Но щом така Ви е ок, нека са 7 лева.
Второ говоря за разлика в доходите и оттам услугата пране какъв разход се явява.

# 520
Наистина разликата в цената на услугата идва от факта, че в България такава услуга няма в общежитията, а е частна. В много случаи в чужбина разнообразието е по-голямо и цените по-ниски - особено за храна …

# 521
  • ПАЗАРДЖИК
Когато синът ми беше на 14 започнахме да го оставяме по няколко дни сам, когато не искаше да идва с нас на море и още рано свикна сам да си готви и да се справя. Реших, че е добра възпитателна мярка и я приложихме и при дъщерята след това. И сега не се притеснявам дали ще се справи. Умее да си готви и да си подрежда, даже джобни като й дадем си ги пести и все иска още по някакъв повод😆

# 522
Вилиан, ти беше с момчето-спортист, нали? В САЩ ли ще учи? Извинявай, ако си писала, проспала съм го. Нямам съмнения, че той ще се справи сам, запомнила съм колко е оправен!
Ние вчера видяхме стаята в Студентски град, ами според мен е прилична, щерката беше в потрес🤣. Явно имаше съвсем различни очаквания, но като сложим това-онова по стените и поизчистим, ще се получи добре. Не сме виждали съквартирантките, но взехме телефоните им и щерката им писа. Засега ще купим топ матрак само, не иска хладилник поне в началото. Има рафтчета някакви, гардероб също. Паркетът обаче си е отврат, има и липсващи части тук-там. На стените има дупки от свалени етажерки.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 02:11 от GGT

# 523
  • Sofia
Пак ме вдъхновихте - у нас всеки взима толкова, колкото иска. Наборът не е харчелив - аз му бутам пари, той ги връща "не ми трябват", но сестра му ... не отказва Trollface Разговарях с нея, че ще направим седмичен бюджет и ще започне да мисли малко как харчи. Съгласна е.

GGT, да изпреваря Вилиан и да кажа, че момчето ѝ вече е в САЩ и ни е голяма радост и гордост на всички Blue Heart

# 524
  • София
Пак ме вдъхновихте - у нас всеки взима толкова, колкото иска. Наборът не е харчелив - аз му бутам пари, той ги връща "не ми трябват", но сестра му ... не отказва Trollface
Припознавам се в това Simple Smile Напоследък набора започна да харчи повече, но лятото работи и го прави със собствените си пари. Даже като ходи на море му дадохме да има кеш и като се прибра ни върна почти цялата сума, защото си плащал с карта.

Общи условия

Активация на акаунт