НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 709
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
Благодаря за споделеното от всички.
Не съм сигурна, че 500 лв. ще стигщнат Thinking дори да си готви вкъщи от време на време, все пак все ще се наложи да купи и друго освен храна.
Ще се пробва с един бюджет пък после ще видим.

# 496
  • Plovdiv
Да споделя от опит с голямото диване в София, за Англия няма да казвам Joy. Вече забравих с колко започнахме през 2018, но последната година беше от 150 до 200 на седмица, понякога не стигаха. Периодите, когато работеше, защото работата пречеше определено на ученето, в зависимост от това, дали на пълен или непълен работен ден, давахме също, според заплатата, която почти винаги не беше достатъчна. Плюс такси уни, квартира, ток, вода, вход, телефон, интернет, може и още да има, варират. Grinning
С колкото и да започнете, винаги може да преведете, ако има нужда. Да живеят преводите по банка, колко пъти са спасявали. Даже сме използвали опцията - две банкови карти, едната при него, другата в мен, когато се наложи, аз правя депозит на банкомат с неговата карта. Joy Неволята викат.....Joy Освен това втората карта е опция и при загуба на първата, особено в чужбина.Grinning Нещо като подсигуряването с лична карта и паспорт.Grinning
Веселба.

# 497
При мен също се ползват картите, но едната е физическа, а другата в дигитален портфейл и е много удобно.

# 498
  • София
500 лева могат да са малко, могат и да са много. Пък и сега е моментът да се научат да си правят сметката. Ще пазаруват на промоции, ще готвят, ще си носят храна и вода от къщи.

Ние ще дадем на нашата по 600 евро на месец. В тези пари влизат всичките й разходи. Ние ще плащаме само квартира и самолетни билети за коледна, пролетна и лятна ваканция. Ако иска да се прибере по друго време, тя си купува билет. Баща й нещо мърмори, че по 20 евро на ден било много малко, но аз не смятам така. Ще се научи да пести и да планира.

# 499
  • Пловдив
Съгласна съм напълно с etomira, сега е време да станат напълно самостоятелни, това включва и разпределянето на финансите. Много ми се иска да започне да цени парите. Да, ще я подкрепяме финансово -  квартира, кола и т.н., но все пак в рамките на нормалното.

# 500
  • София
При нас положението е двете крайности. Дъщеря ми харчи много, затова и работи. Плаща си сама всичко - сметки, храна, дрехи, пътувания. Аз плащам единствено таксата за университета. Синът ми е много пестелив, не пие, не пуши, свикнал е на домашна храна и рядко неща ще си купи навън. Засега сме се спрели на 300 евро на месец (наем т и режийните са отделно), ако има нужда, ще увеличим. До момента се справя добре вече трета седмица, пазарува, готви си. Вкъщи винаги сме обсъждали финансовите си възможности, така че и двамата са наясно с това и ако искат повече, отколкото може да се позволим, ще работят.

# 501
  • София
Аз като студентка, живяла в къщи и с дете,което също ще остане в къщи/ за сега/ мисля, че е правилно да имат определен от вас бюджет и да го планират.
На сина си още от 11клас му давам джобните за месеца на веднъж ...да се научи. Но моето е дете на майка си и баща си ,та винаги му остават пари - за всеки случай.

# 502
  • София
Тези деца, които отиват да учат в друг град/държава ще се научат да се простират спрямо средствата с които разполагат и ще се научат на песетливост и отговорност. Тези които остават вкъщи, обаче ще продължават да разчитат на мама и татко. Дори и да получи на веднъж цялата сума за месеца то тя ще е за неговите/нейните си нужди и потребности. Битовите разходи и разходите за храна ще са за сметка на родителите. На мен затова ми се искаше да учи някъде другаде, за да разбере наистина какво е студентски живот, защото сега няма да е по различно от преди.

# 503
  • Sofia
И на мен ми се искаше да се отдели...

# 504
  • В средата на времето
Ани, Марти, как да се отделят като ще учат само?

Наборът днес си пусна предизвестие, работи две седмици, не му хареса работата и ще търси друго. Хубавото е, че някак започва да проглежда. От онези дни ми сподели, че сега като работи нискоквалифицирана работа рязко поискал  да се дипломира.🙂 На математиката от 10.09 нямало да ходи, защото: 1.разбрал, че не било задължително посещението и 2.било за хора, които имат пропуски по МАТ..🙄, т.е не било за него (на мама математикът той😐). Тъй като не мога да го убедя, поне ще имам мегдан да мятам малки камъчета като започне да се поти над идващата с вагони математика. И така. Иначе не живее при нас, но всяка седмица две вечери си е вкъщи. Имаше събрани пари, с които живя лятото, но вече приключиха и му дадохме някаква сума докато вземе първа заплата.Та и отделянето при нас не е все още съвсем напълно, но поне върви в тази посока

Честно да си кажа - 500 лв. на месец за живот в друг град ми се виждат малко, но пък съм наясно, че всеки човек действа според възможностите си.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 16:26 от Izida

# 505
  • София
500 лева могат да са малко, могат и да са много. Пък и сега е моментът да се научат да си правят сметката. Ще пазаруват на промоции, ще готвят, ще си носят храна и вода от къщи.

Ние ще дадем на нашата по 600 евро на месец. В тези пари влизат всичките й разходи. Ние ще плащаме само квартира и самолетни билети за коледна, пролетна и лятна ваканция. Ако иска да се прибере по друго време, тя си купува билет. Баща й нещо мърмори, че по 20 евро на ден било много малко, но аз не смятам така. Ще се научи да пести и да планира.

Етомира, и ние сме определили същите условия. Даже сме и превели цялата издръжка до Коледа - наем+месечни и тя да си пуска всеки месец наема към общежитието. Тя принципно е оправна и винаги си намира почасова работа, за да си финансира екстрите. Сигурна съм, че няма да се забави и в Нидерландия, но все пак я посъветвах поне да мине 1 сесия да види как се учи, как се вземат изпити, колко усилия изисква и на какво да наблегне, все пак системата е друга, пък после да се пуска да работи. Все пак ученето е с приоритет и не сме я пратили на гурбет, а да учи. Баща и също е мек и мрънка, че това били малко пари ..... ясно е, че ако възникне нещо извънредно ще пускаме пари, но нека се учат на финансова дисциплина и планиране.

Отзив от вчера - купила си по-голямо количество пилешко месо, че било на промоция, пекла/варила, защото хладилникът и няма камера и не може да замразява и вече имала заготовки за салата цезар, сандвичи или пиле с ориз за 1 седмица напред. Можело значи ....... В къщи 1 дреха се носеше по веднъж и се хвърляше за пране без значение дали има още ресурс за носене, същото важеше и за хавлиените кърпи. Сега, когато за 1 пералня и сушилня плаща по 3 евро да видиш как се събират дрехи 1 седмица ........ Simple Smile

# 506
И на мен ми се искаше да се отдели...

то може да се случи по-натам. При моята има идея за изнасяне под наем с приятели, но нека първо си види програмата и дали ще може да вмести някаква работа.

Ян@, браво, ето, мисли практично.

И все пак  много си зависи от децата, от характера им. Наборката пО може да си прави сметката, обича да ходи да си напазарува някакви продукти, гледа си рецепти здравословни, обича да си готви разни неща. Умее да си прави и сметка за парите и колкото и малко да има, не се оставя без никакви. Миналата година работи 10 месеца, поработи и друга работа паралелно, събра си всичко до стотинка и си купи (една доста стара, но все пак) кола, ремонтира си стаята и отиде до Виена със спестеното. Много се беше наперила, че сама си решава и затова пак й се работи. Малката ми дъщеря е с много широки пръсти - вечно давам пари и вечно всичко е изхарчила. Ако не й  направя закуска, ще стои гладна, просто не й се занимава с такива битовизми като да се нахрани. До момента й давах джобни ежедневно, бях пробвала в началото да е на седмица, но изхарчваше всичко първия ден. Но сега твърдо съм решила с цел малко дисциплина да й ги давам първоначално на седмица, а после на месец, за да се научи да познава цената на парите.

# 507
Отзив от вчера - купила си по-голямо количество пилешко месо, че било на промоция, пекла/варила, защото хладилникът и няма камера и не може да замразява и вече имала заготовки за салата цезар, сандвичи или пиле с ориз за 1 седмица напред. ..........

Много внимавайте със сготвена храна на 1 седмица !! След 3-4 ден месото започва да се разваля, дано хладилника да й е хубав. С престояла 3 дни храна (варива и дреболии) на 2 пъти съм си докарвала алергичен обрив.

# 508
  • София
Ян@, браво на детето! Аз също й казах да изчака този семестър и така да се ориентира към работа. Защото на нея много й се услади да разполага с пари. Даже на Коледа нямало да пътува с нас, а щяла да работи докато е тук.

мартеа, при нас наборката беше така. Луксът й се услаждаше. Дадем й джобните, тя отиде да пие кафе от 6 лева. Те свършат на втория ден и до края на седмицата ходи без пари. Но след година-две започна да си прави сметката и се стискаше. Ако остане нещо, тогава може да се поглези.

Моята ще живее с две момчета и ако са умни, ще пазаруват заедно на промоции и ще се кооперират. Но, ще поживеем, ще видим.

# 509
И аз малко съжалявам, че синът ми остава в същия град. От една страна се радвам, защото все по-рехаво става общуването, приятелите са на преден план. Съзнавам, че след 5,максимум 10 години
ще  стане така, че ще съм гост в живота му(съдейки по темите "с какво ви дразнят свекървите", много информативни са Blush) От друга си спомням как на неговата възраст тръпнех да "отлетя" и бих казала, че студентските ми години са едни от най-хубавите и най-ползотворните в живота ми.
Но изборът е изцяло негов, приятелите му остават тук, дори в един ВУЗ, той има право да си реди живота.

За парите, аз май съм съм в долната граница на финансирането. Давам по 50 или 60 лв на седмица, но на него не му трябват повече. Храна има, не пие, не пуши, не ходи по дискотеки, не съм го спряла, но няма желание. Навън почти не се храни, създал си е режим късна закуска у дома(ако е гладен) и после чак на вечеря. За рождени дни или др излизания, напр, скоро ходи на аквапарк в друг град-понякога финансирам , понякога не се налага.Основно харчи за хобито си колоездене и ми се струва, че малко прекалява. И аз съм карала колело, чак 10 шишета с незнамсикаквонси не са ми трябва ли за почистване. Joy
 В началото на лятото работеше, в момента не.

Вероятно ще увеличим сумата като започнат лекции, ще се нагласим някак. Но е факт, че няма да знае какво е да нямаш пари за храна и какво е да си събираш за чифт умопомрачителни обувки.

Общи условия

Активация на акаунт