НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 716
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
Gigi, и аз се чудя дали 450-500 лв на месец за храна биха и стигнали, разправя, че щяла да готви Astonished, кухничката в квартирата и е маломерна, но обурудвана с всичко и при желание би успяла.

А цената на картата за градския транспорт е уникална. Метрото много и харесва и аз се радвам, че няма много да шофира из София, въпреки, че шофьорите са в пъти по-толерантни от при нас. Пътя за Пловдив вече го упражнихме и съм спокойна Relieved Wink.

# 481
Има бюджетни места за изхранване - освен студентските столове, на първо четене се сещам за Икеа (големия ресторант на втория етаж) - много вкусни кюфтета има по 6 лв, също и риба, супи по 2 и нещо.
Бюджетна сладкарница - Марти - цените на тортите започват от 1.20 лв.
 Хубави закуски на прилична цена - пекарна Чок на Графа.
Алкохолно нещо ако ще пият - бар Катерина на Графа отново с прилични цени на коктейли.
    По наше време много се ядяха дюнери, но вече цените им варират между 8 и 12 лв. Не ги причислявам вече към “студентската храна”.

# 482
  • Sofia
Пробвайте с 450-500 месечно, пък ще се напасвате. Със сигурност е по-добре да си пазаруват някои неща от магазина и да се хранят в студенстките столове.
marinadp, винаги изчерпателна и с полезна информация Heartpulse

Вчера тупнах листа с информация за регистрация в susi върху книгата, която чете - "к'во е с'а т'ва". Регистрира се. До избор на избираеми не стигна Grin

# 483
То малко зависи и къде ще живее - на квартира или в студ град. Ако е второто например, има допълнителен разход за обществена пералня (ако не ги мъкне напред-назад да ги пере у дома), като сложиш едно бяло и едно цветно пране седмично, ей ти ги едни 80 лв на месец допълнително.
Иначе около 4-500 лв би трябвало да стигат, поне моята дъщеря се справя. Те рядко ходят някъде на ресторант, да не кажа, че почти не се случва. Понякога ходят в някой бар, но коктейлите в студ град са 10-12 лв и се преживява лесно.
В студ град има Фантастико с готвена храна, има Лидл с по-бюджетна, има един куп магазинчета, които също предлагат супи и готвено.

# 484
  • ПАЗАРДЖИК
След повече от месец търсене и неподозирани мъки, намерихме едностаен апартамент за квартира и аз си мислех, че трудното свърши, но…започна великото преселение! Не можете да си представите какви списъци прави за пренасяне и още толкова за покупки! Аз си представях, че както писаха тук някои майки, два големи куфара и край, но не! Иска си бюрото от нейната стая, даже и леглото си искаше, че повече нямало да се връща да живее с нас 🙄🥺

# 485
  • София
petjah, като те чета и местенето в чужбина ми се вижда по-лесния вариант.

Снощи малката каза нещо подобно, че след 12ти вече нищо няма да бъде същото. Че кака й уж отива да учи, не се знае ще се върне ли, а ако се върне сигурно ще си намери гадже с което ще иска да живее, после ще има нейно семейство.... и да, вече нищо няма да е същото. А познайте кой рева цяла нощ.... тъкмо се бях успокоила и гледах позитивно. Защо й трябваше да се обажда?!

В Студентски град има много хубав и сравнително евтин (ние двама души вечеряме за 30 лева) турски ресторант в поликлиниката. Винаги е пълен със студенти.
Евтино място за хранене е Hesburger. Любимо на бедните  тийнейджъри.
Ако иска да готви, за зеленчуци по-добре да ходи до Женския пазар. Определено е най-евтиният, а и с метро се стига лесно.
В Студ. град има и Кауфланд, за Лидл казаха. Фантастико си е доста скъп магазин.

# 486
petjah, моят син също искаше бюро и скрин. То и беше необходимо де. В стаята му имаше легло и гардероб . Купихме по- компактни като размери от Юск и Темакс. Бяха обявени на промоция,  бюрото даже беше мостра и се събрахме в 150 лв. И една декоративна бяла щайгичка си избра. Ползва я като нощно шкафче. Вътре си прибира зарядните. И свободно стояща закачалка си искаше. Скри я между гардероба и стената и на първо влизане не се вижда. Кухнята в квартирата има всички необходими уреди. За там един парти грил и дъска за гладене сме занесли. Първоначално си мислеха двете момчета,  че няма гладят, но като започнаха работа и трябваше да се обличат с тениски с лого на фирмата започнаха.
За бюджета и за мен е относително.  Той не е в София,  понякога си приготвят нещо в квартирата. Незнае и дали ще му е удобно да посещава студентски стол. Има дни с лекции от 10 ч до 16 ч. и за обяд явно няма да е удобно, после дали ще може да си взема нещо за вечеря времето ще покаже.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 09:52 от Димис

# 487
Ако е 450 лв. месечно, това не е ли прекалено малко - само по 15 лв. на ден, дори и да не ходят по заведения? Цените в супермаркета не са никак ниски, а и разходите не са само за храна, нали има и битови разходи - паста за зъби, шампоан, сапуни и т.н.. Ако са на лекции цял ден, трябва да си купят нещо навън за храна поне два пъти, за пиене също - вода, кафе, а и да си купят нещо да си сготвят вечер. Отделно от това - може да излязат поне веднъж седмично - на кино, на пицария, може и на дискотека.

# 488
  • София
Rosita, ако имат финансови възможности, всичко може Grinning. Ако не, може само според разполагаемия им бюджет.

# 489
450 давам на сина ми в същия град, вкл. малко от това е за гориво на колата.
Ако трябваше да учи в друг град, може би поне 600, за София конкретно не съм сигурна, може би малко повече. Не виждам какво се случва с 15 лв/ден, даже и само за храна да е...

# 490
И на мен 500 ми се струва много нисък месечен бюджет за студент …
Среща на 14-ти заради празничния първи уикенд на месеца …?

# 491
  • София
На моя джобните на месец са му около 500 - 550 лв. като в тях не влизат купуване на подаръци за рожденни дни на приятели, дрехи и т.н. За битовите разходи и храната вкъщи се грижи мама, той няма грижа за това Laughing

# 492
500 лв харчи моят при условие че живее вкъщи и всичко  му е покрито. Ако реши да излезе към 100 лв му отиват с таксито на прибиране. То за едно кино 50 лв хвъркат, но всеки ще се разпростира според чергата си все пак...
През студентските години родителите ми не ми осигуряваха всичко - работех, за да задоволявам прищевките си. Не смятам и че бяха длъжни да го правят. Имах осигурено всичко необходимо за ученето, а за хайманосване сама се справях Sweat Smile

# 493
Не смятам и че бяха длъжни да го правят. Имах осигурено всичко необходимо за ученето, а за хайманосване сама се справях Sweat Smile
На същото мнение съм. Ако искат стандарт на работещи, нека работят нещо, за да допълват издръжката. Ако не, примиряват се със стандарта на беден студент.
През цялото си студентство съм работила по нещо, не ми е пречело нито на ученето, нито на купона.

# 494
Да ви кажа на моята дъщеря и приятелите й колеги основното забавление през учебната година им беше да се събират вечер в нечия стая и да дялкат зъби от сапун заедно Joy (това им беше по един от предметите)
Често се събират в стаята да си приготвят заедно нещо за вечеря. Не съм проследявала излизанията навън стриктно, но ми се струва, че не повече от веднъж месечно се случваше, като коктейлите в студ град са 10-12 лв, не е чак толкова драматично.
Дъщеря ми ми каза, че й е много полезно това преживяване и се учи да си разпределя парите, да пазарува разумно, да си приготвя сама храна и тн.
Иначе шампоани и кремчета обикновено купуваме заедно като се прибира.

Общи условия

Активация на акаунт