НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 718
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Ети, имаш информация вече за преподаватели ли? За ФЕГ това? Моят днес ми каза, че е болен и така ме напрегна. Уж вика :”Мамо, споко! “, но нещо хич не ми е “споко”. Сега се чудя какво да правя. На учителките не бил казал, пил някакъв Нурофен…. ох. А толкова му харесваше на лагера.

Не бързай, може да падне Т. Преди време наборът се разболя в Австрия на езиковия лагер на Велбург Confounded Тогава беше още и ковидно време, направо обмислях варианти за прибиране. Обаче се лекува два-три дни точно с противотемпературни и съвети от другарчета, и му мина. Иначе те разбирам Revolving Hearts

Оф, и аз треперя в коя паралелка в НЕГ ще се падне щерката Confounded

# 466
АниК, да повториш късмета на Скиорче ти пожелавам! Или пък … златната среда на паралелките -в буквален и преносен смисъл.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 08:15 от saffron

# 467
  • София
Малко опит от 2 пренасяния на студенти в чужбина:

Дете №1 го пренесохме в Париж с 3 големи куфара. Това ми дете не робува на дрехи и вещи, та в тези 3 куфара пренесохме буквално всичко необходимо в т.ч. завивки, възглавници, чаршафи, кърпи и т.н. - изпрано, нагласено, само да се подреди по гардероби и шкафове. Трикът с вакуумирането на дрехи в пликове го знаете.

Дете №2 го пренесохме в Холандия с 2 големи и 1 малък куфар.Това ми дете обичайно на лятна почивка за 5 дена тръгва с голям куфар, защото то са тоалети, гримове, обувки ..... Та във въпросните куфари, както можете да предположите, имаше само "най-необходимите и жизнено важни" дрехи и обувки Simple Smile. Чаршафи, кърпи, постелки и завивки купихме на място от Икеа, изпрахме и изсушихме в пералното на общежитието.

Посуда и всякакви домашни потреби като рафтчета, поставки, кутии, сушилници, леген и т.н. взехме на място - има прекрасни магазини за домашни потреби тип "левче", нон-стоп промоции и страхотни находки.

И на двете взехме по един надуваем матрак на Интекс - не са скъпи, супер удобни са за преспиване на гости, спадат се и се прибират в една кутия. 
Предвидете си някакъв малък бюджет за електроуреди - и на двете взехме по една ютия и по една кафе машина за капсули Долче Густо - най-евтиния вариант, че и двете са кафеджийки. Много са удобни, могат да се сложат и в спалня и задоволяват нуждите от кафе при среднощно учене без да тропаш в кухнята на съквартирантите. Голямата ще е 5ти курс и казва, че това е най-ценната и употребявана вещ. Каната за гореща вода също е задължителна, но моите и двете наследиха от предишни наематели и не сме купували. Моите и 2-те пият смутита и си имат малки блендерчета, които си донесоха от България. Много важно е да вземете разклонители с повече дупки. Обичайно студентските общежития нямат толкова контакти, а си трябва.

Относно храната - не ги мислете. Има столове - във Франция, студентските столове са субсидирани, за 1-3 евро можеш да получиш цял поднос храна. В Холандия, ядохме веднъж в стола на унито - гъбена крем супа беше 1.9 евро, пиле с къри и ориз - 5,5 евро, лазаня пак толкова, което е колкото манджа в кутийка в София, че и по-евтино. Цените в супермаркетите са като в България, че и по-ниски. Непрекъснато има промоции на нещо. Има топли витрини, готови салати в кутия, само да се овкусят. А какви пекарни има ...... Моите са граждани на света, ядат всичко и експериментират с всякакви кухни, а по тия места има народ от цял свят, който е донесъл и кухнята си. Аз през 8-дневния си престой в Холандия ядох китайско, японско, индийско, сирийско, виетнамско, тайландско и т.н., както по ресторанти, така и take away в кутийка. Плодове и зеленчуци се купуват основно от турски и арабски магазинчета. Част от живота в чужбина е точно това - да опиташ от всичко. И аз слагам обикновено някое парче нашенско сирене (гледайте да е в по-малки разфасовки вакуумирано), бурканче лютеница, луканкови пръчици, чубрица и шарена сол и толкова.

# 468
  • София
Оф, при нас всичко се обърка.
Бяхме наели стая от частно общежитие , в която може да се настани на 9.09, когато пътуваме.
Обаче го класираха за стая към кампуса/ доста по- евтина/, но там настаняването е от 16.09.
Ние на 12, се прибираме с баща му и той ще трябва да се подрежда сам.
Поне уговорихме едни приятели да остане при тях 4- те дена.
Писахме за анулиране на договора и връщане на депозита, но нямаме отговор още.
От поста на Яна@, да допълним списъка- разклонител с много дупки.

# 469
  • Бургас
Цитат на: Izida
Margo,  какво представлява това?
Буквалния превод е изчислително инженерство, но ще видим в последствие. Не беше това което желае най-много свързано с програмирането. За най-желаната специалност/в Дания/ обаче не и стигна хорариума по математика и изобщо не подаде документи. Всички съжаляваме че не се пробва, но пък догодина ще има достатъчно математика и ...  може.... евентуално да си подаде документите. Дано въпреки резервите това да е нейното. Времето е пред тях.

# 470
  • София
За пореден път форумът ще ми спаси задника. Аз, след като се ядосах, вчера се зарових в сайта на университета. Хората направили 80 страници брошура за живота в Льовен. С обяснения, с линкове... има всичко, за което може човек да се сети да попита. Брилянтно. Малко лошо се получи, че съм там само за три дни, а в града и до него им а 9 пивоварни. Но колкото и да се опитвах да го подредя, физически няма да се справя да ги обиколя. Ще трябва пак да отида.... Сега ще посетя само любимата Stella Artois. Както каза Ян@, има ресторанти с храна от цял свят. Човек може да си направи кулинарна обиколка на света, без да напуска границите на Льовен. Решихме да пробваме пакистанска кухня. После ще ви разкажа.

Иначе заминава с един голям и два малки куфара. Вторият аз ще си говърха, а на отиване ще си събера багажа в раница. И ще носи, цитирам: "Дрехи! Много дрехи!". Всичко друго ще купим от там. Вкл. сешоар.

Jenap, в дигиталната раница (която до скоро не знаех, че съществува) има учителите. Аз видях тези по философия и физическо и ще подам документи и аз да уча във ФЕГ. Много съжалявам за сина ти. Дано днес да е добре! Попитах моята за децата. "Запознах се с всички! Супер са!" Ама и момчетата ли? "Не, с момчета не съм говорила!"... ахаахахахха

Спункче, да! Забравих розовото масло. Задължително е!

# 471
  • София
За дрехите нещо да вмъкна, особено за отиващите в района на Нидерландия, Белгия, Дания. Нас на 20.08 ни посрещна дъжд, вятър и студ. Аз съм била в Брюксел по работа много пъти и времето се мени като настроение на тийн - редуват се дъжд, слънце, облачно и духа много. Едва последния ден се оправи и вчера дъщерята каза, че е било 28-30 градуса. Гледах местните ходят с едни якета, които не са дебели, а по-скоро като мембрани срещу дъжд и вятър, като туристически ветровейки. Леки са, свиват се в раницата и не заемат много място. Отдолу са си само по тениски. Има и панталони такива, защото много хора си карат колелетата в дъжда, даже има едни калъфи такива като ботушки, които нахлузваш върху твоите обувки. Хората си ходят с тия якета, карат си колелетата и даже чадъри не ползват. Щерката съжали, че не си е взела скиорското яке (само него не понесохме), но веднага купихме една такава ветровейка и една седмица не я съблече.

За подаръци - голямата има хазяйка, за нея взехме бутилка хубаво българско вино. Нидерландката е на общежитие. Взехме литър и половина домашна ракия с цел социализация Simple Smile

# 472
  • София
С якетата се подготвихме. От там се започна пазаруването. Виж с панталоните не знам как ще процедира, защото носи само дънки.

# 473
Излезнаха номерът на блока и стаята за класираните на общежитие в УНСС

# 474
Aleksandropulis, от 02.09 се ходи за настаняване, нали така? Вие в кой блок сте? (може и на лични)

# 475
Излезнаха номерът на блока и стаята за класираните на общежитие в УНСС
Да, и аз да питам кои са блоковете за настаняване към УНСС?

# 476
Ето тук можете да видите всички блокове на УНСС:

https://sso.unwe.bg/

# 477
Aleksandropulis, от 02.09 се ходи за настаняване, нали така? Вие в кой блок сте? (може и на лични)
Да от 2 до 20 септември е настаняването. И ние сме в УНСС.

# 478
Здравейте,
според вас колко горе средства ще са необходими за издръжко на студент в София (без квартира и режийни) - карта, храна, джобни и да включим средно две излизания на заведение за хранене (вечер)?

# 479
  • София
Здравейте,
според вас колко горе средства ще са необходими за издръжко на студент в София (без квартира и режийни) - карта, храна, джобни и да включим средно две излизания на заведение за хранене (вечер)?
Картата за ГТ е 15 лв. за цялата градска мрежа и метрото. От там нататък колко пари биха му били необходими е трудно да се каже, защото зависи от това дали храната сам си е приготвя или пък ще си я купува вече сготвена. Джобните също не може да се каже колко биха му стигнали. Зависи от това пак къде се храни, пие е ли, пуши ли. В заведенията цените, като че ли са що годе приблизително еднакви. Например салатата е около 15 - 18 лв., основното е от 15 лв. на горе.
Моят син няма определена сума за джобни, но на седмица харчи може би около 120 -150 лв. Понякога се случва и по - малко, а понякога и повече. Не пие алкохол и не пуши, но си има гадже Smile

Общи условия

Активация на акаунт