НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 701
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
Моят син ми прати клипче с вида на стаята си и той беше също в потрес. Аз като знам преди много години какви ни бяха общежитията реших да го успокоя, че не е толкова зле. Но видите ли на клипа нещата били по - хубави. Поне банята е добре..
Нашите деца са с много завишени очаквания според мен, ние не бяхме така.
В различно време сме расли и много си личи.
Но да видим... как ще се спогоди с по-големите си съквартиранти, с които още не се познават. 🤔

# 526
Моят син ми прати клипче с вида на стаята си и той беше също в потрес. Аз като знам преди много години какви ни бяха общежитията реших да го успокоя, че не е толкова зле. Но видите ли на клипа нещата били по - хубави. Поне банята е добре..
Нашите деца са с много завишени очаквания според мен, ние не бяхме така.
В различно време сме расли и много си личи.
Но да видим... как ще се спогоди с по-големите си съквартиранти, с които още не се познават. 🤔
МС е в чужбина и общежитието, което му дават също не е ок. Банята с тоалетна (в едно помещение) е една за 5 стаи, някои от които двойни. Аз не мога да си представя 7-10 човека в една баня и тоалетна! Кухнята също е обща, дори за повече хора.

# 527
МС е в чужбина и общежитието, което му дават също не е ок. Банята с тоалетна (в едно помещение) е една за 5 стаи, някои от които двойни. Аз не мога да си представя 7-10 човека в една баня и тоалетна! Кухнята също е обща, дори за повече хора.
[/quote]
Ще взема да го уведомя и моя да знае как е в Чужденеция и да посмали изискванията

# 528
  • София
При нас е по същия начин. Санитарен възел има на етажа. Общ за 6 стаи. Две тоалетни, два душа и две мивки.
Стаите са с базово обзавеждане- стол, бюро, легло, етажерка и гардероб/открит ми се струва на снимките/. В някои общежития няма и матрак за леглото.
В това поне матрак има.
Кухнята също е обща. Само с котлони. Иначе всяка стая си има отделно шкафче, в което да си сложиш съдове и храна.
И само един ключ за стаята ти дават. Ако го изгубиш 25 Е глоба.

# 529
  • столицата
24e си е евтиния. При нас май към 200 върви. Затова правят и застраховки .

# 530
Аз миналата година преди още да знаем къде ще я настанят дъщеря ми, я разходих из студентски град. Разгледахме отвън общежитията на МУ, които за щастие са ремонтирани, но минахме и през разни блокове, за които тя каза, че няма шанс тука да живеят хора Grinning
Очакванията ѝ бяха силно снижени и леко апокалиптични Joy
После изненадата беше много приятна Grinning

# 531
  • София
Като се подредят децата, стаите стават много уютни и приветливи.

# 532
  • у дома с любимите си хора
Само да ви кажа,че в далечната 1997г, когато учех в Икономическия университет в Будапеща живеех на общежитие  извън града и пътуването до унито ми отнемаше над час.Общежитието беше смесено и имаше общи бани и тоалетни в двата края на коридора - в единия край за мъже, в другия край за жени.В женската част душовете и мивките бяха 3, а тоалетните две. Всичко в общо помещение без затваряне т.е. без врати. На етаж имаше около 24 стаи с по трима човека. И общо помещение кухня. Ами не съм се замисляла как и какво. Разбирам, че е странно, но наистина не е било проблем за мен. Някак се нагаждаш.

# 533
  • Plovdiv
Съгласна съм, че с всичко се свиква по неволя. Но, в момента всички ние (не само децата ни, ние също вече) сме изключително разлигавени на тема комфорт. Стандарът на живот на българите няма нищо общо с това, което беше, когато бяхме студенти, да не говорим за деца. Сега не можем без кола, ако транспортът не ок, без телефон, без интернет, искаме самостоятелност, какви комуни Grinning, си мислим, да не живеем в миналия век. Затова и изискванията и очакванията са по-големи.
Аз какво общежитие видях през 2018, няма да казвам кое, пък и отдавна беше, но синът беше одобрен за стая там. Дървена ламперия от соца по коридорите, отлепена на места, счупена и подпухнала, миризма на зеле, но стаята ме втрещи. Външно, много малко коридорче, пред две стаи, преобразено от старите обитатели в кухня-килер-перално-антре, със същата дървена ламперия, но изгоряла, цялата стена. Явно е имало пожар и така си е останало, и миризмата също.Joy
Малка тоалетна с, как се наричаше, без тоалетна чиния. И душ закачен на стената над нея.Joy И плочки, пак от соца, във всички видове и цветове, на места и това нямаше, но това да беше проблемът.
Стаята, мокет на пода, стени за боя, прозорци с дограма от построяването на общежитието, не съм сигурна, че се затваряха добре, русенски легла с пружини и дюшек. Явно, пак от тогава. И на края на света. Цената беше с 60 лева по-ниска от цената на стая под наем, съвместно съжителство, в нормален апартамент, в близост до университета.
Не го разказвам, като оплакване, тогава даже не предполагах, че съществуват още такива места, ако беше по време на моето студентство, въобще нямаше да се трогна, както се казва. Joy Но, няколко десетилетия по-късно, просто ме изненадаха. Joy Понякога преценяваш възможностите и решаваш. Надявам се, че вече не изглежда така.

# 534
  • София
Niya, къде е това екзотично място?

Моето момиче ще дели малка къщичка с две момчета. Имат обща кухня и тоалетна. Кухнята е съвсем дребна, с бар и три стола. Даже няма място за маса. Баня само за нея. Стаята е не повече от 10 кв.м, а гардеробът са рафтове с перде пред тях, не повече от 50 см широки. Леглото се вдига до стената, за да има някакъв простор в стаята. Има малко бюро със стол до прозореца и до бюрото, на прозореца нещо като диванче на перваза. Аз съм в по-голям шок от нея.

# 535
Като ви чета, си давам сметка, че моята ще е направо при петзвездни условия. Успяхме да намерим самостоятелна квартира, оборудвана с всичко необходимо, климатизирана, с малка кухня с уреди, почти в самия център на Търново. На фона на наемите в София, сигурно е по-бюджетно, но и щерката трябва да се справи с месечен бюджет около 450 - 500 лв. Вероятно ще има и стипендия, но засега не я слагам в сметките. Ясно е, че ще има извънредни разходи, ще ги посрещаме както можем, но ще трябва да свикват с разумно разпределяне на средствата.

# 536
МС е още без общежитие. Държавно - {йок}; няма такова нещо като ранен запис за чакащи оферта -изпитано! За съжаление, докато се усетим, че трябва да търсим частно -тези с по-прилични цени бяха свършили; останаха супер луксозни сгради с апартаменти на цена от 600 Е и нагоре… после и те изчезнаха! И сега имам купен билет и тръгва натам или без, или с временен подслон… Той е убеден, че ще си намери…На мен естествено ми е притеснено.

# 537
  • София
Аз съм с наборката в Белгия и днес следобед ще вземем ключовете от стаята в общежитието. Опитвам се да мисля позивно, но от сега знам какъв ужас ще настъпи като види малката задушевна стаичка само с легло и бюро. Най-вероятно няма стол и ще трябва да купуваме допълнително. Дано поне тоалетната да става за ползване Hands Pray

Saffron, успех с търсенето на квартира 🤗

# 538
  • Plovdiv
Niya, къде е това екзотично място?

Моето момиче ще дели малка къщичка с две момчета. Имат обща кухня и тоалетна. Кухнята е съвсем дребна, с бар и три стола. Даже няма място за маса. Баня само за нея. Стаята е не повече от 10 кв.м, а гардеробът са рафтове с перде пред тях, не повече от 50 см широки. Леглото се вдига до стената, за да има някакъв простор в стаята. Има малко бюро със стол до прозореца и до бюрото, на прозореца нещо като диванче на перваза. Аз съм в по-голям шок от нея.
Както казах, няма да казвам на всеуслошание, Stuck Out Tongue Winking Eyeпърво беше преди 6 години, второ, може да са оправили пейзажа междувременно.Grinning В София е.

В Англия беше в къщичка на етажи, шест деца, всяко със стая, не голяма - легло, мивка с два крана Grinning, етажерка, бюро и стол. Обща кухня с трапезария, огромно помещение, перално помещение отделно с такса за уредите.

saffron, стискам палци нещо да изскочи в последния момент.
brayan_, оммммм, мислим позитивно. Може да се изненадате приятно.Hug

# 539
  • София
Пак ме вдъхновихте - у нас всеки взима толкова, колкото иска.

И при нас е така - предполагам защото така сме били и двамата с мъжа ми. Аз съм по-пестеливата, детето се е метнало на мен Joy, та не мога да се оплача. Е, не мисли за момента за работа, но и аз не мислех на прага на първи курс, започнах във втори. Радвам се като чета за децата, които работят, обаче.
На всички деца в чужбина - леко приспособяване!

Общи условия

Активация на акаунт