НАБОР 2005 Юристи, медици, финансисти, инженери - всяко дете своя път към успеха да намери!

• 51 694
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Като ви чета, си давам сметка, че моята ще е направо при петзвездни условия. Успяхме да намерим самостоятелна квартира, оборудвана с всичко необходимо, климатизирана, с малка кухня с уреди, почти в самия център на Търново. На фона на наемите в София, сигурно е по-бюджетно, но и щерката трябва да се справи с месечен бюджет около 450 - 500 лв. Вероятно ще има и стипендия, но засега не я слагам в сметките. Ясно е, че ще има извънредни разходи, ще ги посрещаме както можем, но ще трябва да свикват с разумно разпределяне на средствата.
Велико Търново е скъп студентски град и няма да се изненадам, ако сумите за издържка достигнат софийските.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2024, 17:33 от Не се сърди, човече

# 541
Има нощен транспорт от и до Студентски град - 1.60 лв плащане с карта на валидатор или 2.00 лв в брой билет от шофьора/кондуктора.
Даже аз самата се возих и останах учудена, че в 3 през нощта беше претъпкано като в делничен ден на Сердика Joy
 (Студентските карти от ЦГМ не включват нощен транспорт да имат предвид младежите).

# 542
Има нощен транспорт от и до Студентски град - 1.60 лв плащане с карта на валидатор или 2.00 лв в брой билет от шофьора.
Даже аз самата се возих и останах учудена, че в 3 през нощта беше претъпкано като в делничен ден на Сердика Joy
А който НЕ живее в Студентски град?

# 543
  • у дома с любимите си хора
Скрит текст:
Надявам се, че вече не изглежда така.
А дано, ама надали. Аз се нагледах на общежитието на спортното в София цели 5 години. Пълен потрес. С всеки следващ директор все по-зле. Няма да разказвам щото не само ще ви стане лошо, но ще ви се доповръща. Такива клипове имам изпратени посред нощ, че има нощи, в които не успявах повече да заспя. Чуството му за хумор и иронията го спасяваха в тежките моменти. В средата на 11 клас детето ми се изнесе при приятел докато завърши училище. Есента на 12 клас се върна, защото нямаше как да остане в квартирата. В 12 клас нямаха пералня през цялата година(умниците от спортното я счупиха за последно след два ремонта), до столовата не се дореждаше още от 8 клас заради "прекрасната програма",която започваше всеки ден в различен час и приключваше отново в различен. Та бях изключително изобретателна с храната - или пътувах(последната година всяка седмица),или изпращах по приятели или по споделено пътуване, или с колет по куриерските фирми в студените месеци. Съквартирантът му си изпращаше 3 пъти седмично дрехите до вкъщи с куриер, защото е от Шумен детето. Родителите му, освен прането, изпращаха вакуумирана храна, за да има какво да яде. Помагаха си децата доколкото могат с мъкненето на колети и кашони, дори с пазаруването и купуването на лекарства,когато се налагаше. И това удоволствие наречено "общежитие" бе на тройна цена спрямо учениците на спортното. Ръководството на гимназията не се интересуваше от проблемите, въпреки че многократно ги търсихме, вкл. едната майка проведе разговор от името на всички нас.Тази школовка, през която е минало моето дете - да е на ниво и в училище, и в спорта, никой си няма и най-минималистична идея за нея. Ако някой извърви неговия път на двете места ще реве с глас. И в спорта не му беше лесно - с покрити нормативи го лишиха от участие на Световно младежко и едно Европейско младежко. В същото време с температура 39 градуса и пневмония го караха да скача на състезание през девет планини в десета. Едва не умря тогава в Словения. После месеци наред се лекува и си унищожи почти половин състезателна година. И през цялото това време само ние - семейството му бяхме до него и успяхме да му дадем нужната опора. 
Tiger, квартира в Търново на центъра са и направо печалба от тотото. Браво на вас! Живяла съм там като студентка, няма такъв кошмар като намирането на квартира там.

# 544
  • Русе, у дома
Привет, може ли някой, който разполага със списъка с необх.неща за бъдещ студент, да му го изпрати на ЛС, или може би ще е полезно да го боднем на първа стр., разбира се ако автора позволява… Благодаря.
Ще е доста динамичен този септември, ще надмине и 2012 и 2019 като емоции…, но в “групичката” винаги по-лесно минават трудните моменти…

# 545
Като ви чета, си давам сметка, че моята ще е направо при петзвездни условия. Успяхме да намерим самостоятелна квартира, оборудвана с всичко необходимо, климатизирана, с малка кухня с уреди, почти в самия център на Търново. На фона на наемите в София, сигурно е по-бюджетно, но и щерката трябва да се справи с месечен бюджет около 450 - 500 лв. Вероятно ще има и стипендия, но засега не я слагам в сметките. Ясно е, че ще има извънредни разходи, ще ги посрещаме както можем, но ще трябва да свикват с разумно разпределяне на средствата.
Моят син също случи на добре обзаведена квартира, но не е точно в центъра на Търново.  Има и съквартирант, с когото се познават от училище.  Мога да кажа, че кухненска част е по- модерна от моята вкъщи.  Синът ми също се надява за стипендия,  засега работи, ще видим във времето как ще е. Вече е там и учудващо добре се организира да работи, домакинства и излиза на разходки.

# 546
  • София
Ох, нова с квартирите е доста сериозен въпрос, все пак се очаква човек да се чувства добре и уютно, излизаш от вкъщи, свикнал си на удобства, изведнъж различна атмосфера, поне да е спретнато и чисто. Моят син е на общежитие, базово обзавеждане, но е със самостоятелна баня и кухненски бокс. Това за него беше много важно. Вярно е, че така наемът е друг, но поне е спокоен за личните си нужди. И при положение, че е в чужбина, сметнахме, че това е важно. Аз съм била студентка в друг град, времената бяха съвсем други, но имаше всякакъв тип квартири. Много е важно желанието и нагласата на наемателите, вече има доста решения на нормални цени, които позволяват помещенията да станат доста приветливи.

# 547
  • Sofia
Ние взехме днес ключа от общежитието. Много съм изненадана от стаята, очаквах нещо с правоъгълна форма, 16 кв.м. (хайде без баня - 12), съвсем нормална широка стая. А то едно криво Joy, един безсмислен коридор в началото, който само изяжда от пространството, покрай леглото се минава ребром, иначе има голямо бюро и голям гардероб. Банята е ок. И нямаше стол! Безумие. Задушно беше, но има голям френски прозорец. Все пак е ок самата стая. Стълбите към нея са доста стръмни и с тесни стъпала, като за джудженца, дано не се изсипе надолу. Общата кухня е мърлявка малко. Там си има отделно шкафче за съдове и/или продукти, но е доста нависоко, а тя не се слави с височина. Във фоайето има поставки за закачане на колела на стената, но там също изнасят боклука в едни торби и първите впечатления от общежитието са на непоносима смрад. Уж чист град, голямо сортиране на боклуците пада там, но защо не могат да си организират по-адекватно сметосъбирането, за мен е крайно непонятно.

В крайна сметка бяхме леко изгонени да не се бъркаме в подреждането на стаята, така че оставихме ползвателката да се оправя и се прибрахме. Утре ще се разходим заедно за последно и после кой откъде е.

Да добавя: в стаята имаше малка поздравителна картичка за посрещане и миниатюрна саксийка със семенца за засаждане. Много мил жест според мен Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 сеп 2024, 12:03 от szervusz

# 548
Как се вади карта за градски транспорт? Необходимо ли е уверение от университета или може със студентска книжка? Също така има ли вариант да стане онлайн и последен въпрос месечна или годишна е по-добре? В понеделник ще ходим да се настаняваме в общежитието и ще имам по-голяма яснота затова дали ни чака ремонт 😆

# 549
  • София
Няма да съм съвсем точна, но би трябвало заверена студентска книжка да е достатъчна. Май има някакъв вариант за онлайн заявяване, но след това пак трябва да се отиде на място, за да се вземе физическия носител, а и отнема няколко дни, което за мен обезсмисля упражнението. Вижте в кои пунктове издават карти и отидете на място, става за минути. Трябва да имате и снимка, която да сканират, мисля, че става и от телефон или от книжката. И последно - аз винаги съм зареждала годишна, защото не ми се занимава да следя всеки месец до кога е валидна.
Пунктове на ЦГМ

# 550
  • София
Ако студента има ISIC, международна  карта за учащи, е достатъчна само тя да се покаже и ще издадат карта за градския транспорт. Признавам, че за първи път чувам, че има такова нещо. https://isic.bg/cards

# 551
Ако студента има ISIC, международна  карта за учащи, е достатъчна само тя да се покаже и ще издадат карта за градския транспорт. Признавам, че за първи път чувам, че има такова нещо. https://isic.bg/cards

За пръв път когато се издава карта не може с нея. Лелките отказват.
Държи се на хартиеното уверение с мокър печат.
  Иначе студентската карта за България е безполезна. В чужбина я ползва единствено моята, защото има страшно много отстъпки там.

# 552
Не може онлайн да се извади картата, защото се изисква уверение. На дъщеря ми й го дадоха още при записването. Тя си извади годишна, месечната беше по 20 лв, годишната излизаше по 15 лв, или общо 180 за годината. Тя поиска годишна най-вече за да не я мисли кога трябва да я подновява.

# 553

За пръв път когато се издава карта не може с нея. Лелките отказват.
Държи се на хартиеното уверение с мокър печат.
  Иначе студентската карта за България е безполезна. В чужбина я ползва единствено моята, защото има страшно много отстъпки там.
   Марина , би ли ми казала , може и на ЛС да не спамим, за какво я ползва в чужбина? Само за неща, свързани със студентство, или изобщо ? Благодаря!

# 554
  • София
   Марина , би ли ми казала , може и на ЛС да не спамим, за какво я ползва в чужбина?
Нямам дете в чужбина, но има много деца, които ще учат навън и всякаква такава информация ще им е полезна, а не спам.

Общи условия

Активация на акаунт