Живот в големите градове....

• 13 663
  • 263
  •   1
Отговори
# 90
  • Melmak
Голяма ли е разликата в заплатата на касиерката в Била в сравнение примерно София и Карлово? Как мислите? Сигурно има някаква пренебрежима разлика.

Понеже на тази в Карлово детето й няма да е на частна ясла. Ама на софийската ако не й го приемат става проблем.

Допълвам се- аз не бих живяла в малък град, Мини, заради силната си екстровертност и това, че обичам градския шумен живот. Обичам в центъра да ми е пълно със събития, да имам опции за пазаруване, излизане и много приятели.

# 91
За Лидъл направих бърза справка. Касиер в София 2100 лв. бруто, касиер във Велинград от 1500 до 1850 лв. бруто. Пренебрежимо малка е разликата. Joy

Хечи, където искаш живей, твой избор. Ама като не си живяла в провинцията, не е редно да се изказваш как там е по-евтино. Най-малкото, защото нямаш наблюдения и/или не си проучвала.

Стига с тая частна ясла. Някои деца ги приемат в държавна. Не са виновни хората в провинцията, че там има места по яслите, а досегашните столични кметове, че не са намерили начин да се открият нови.

# 92
  • Paris, France
Скрит текст:
Nevena,
Други времена, други нрави.. 🙂
Летните кина и на мен ми харесваха много - да гледаш филм под открито небе, под звездите на прохлада, е емоция, която трудно може да си представят хората днес. (Всъщност не знам дали съществуват още тези кина)
Киното до гарата в Ст. Загора си го спомням много добре, имаше и балкон, нали? Кефехме да гледаме оттам.
До киното непосредствено, имаше зала, направо залепена до касата, с пиано. Имах ключ за нея от моята учителка и понякога ходех да си дрънкам. (Ако съм знаела, че си в оня гардероб, щях да те поканя нашироко 😁).
На човека с бобините му казвахме "кинаджията", но може да е било жаргон.
Живеех на 100 м по диагонал от това кино, прекрасна беше градинката до него, както и другите две в посока халите.
В едната имаше и лебеди за деца мисля. Или лодки?..
Българските градове имаха очарование, което днес се е загубило.
В Пловдив си спомням шадравана в центъра с водоскоци и музика със светлини.
Всички градове, в които съм живяла, малки и големи, имаха своите плюсове, разбира се и минуси.
Вече е друго. София също. Последния път, преди няколко дни, водех с мен приятели и роднини от чужбина. Накрая ги питах кое най-много им е харесало. Един ми каза: "Терминал 2"..
Разбира се, харесаха им много неща, но както ми обясни, омръзнало му да си гледа в краката да не се спъне, в центъра на София. И на летището вече се почувствал както трябва. Как да не го разбереш.. Плочки липсващи или отиващи всяка в своя посока, корени на дървета, повдигнали терена 20-30 см, а и повече. И то в центъра на София - например участъка от 5-те кьошета до Руски паметник в уличките. Същото е и в кварталите.

Подобни неуредици има сигурно и в малките и средни големи градове. И това е много жалко.

Уау, Валери, побутна склерозиращия ми мозък и се присетих за много неща.

Да, същото е киното и се казваше Никола Вапцаров. Към партера имаше красиво стълбище, достъпно от 3 страни, а терасата беше над партера със страхотен изглед. Надявам се не са сменили името. Имаше всяка година честване на този велик поет. Даже учех стихотворенията му. Наблизо имаше печатница. Още помня миризмата на мастилото. Веднъж бях седнала върху някакви прясно отпечатани брошури или вестници, та бялата пола и чак гащите бяха станали черни. Тогава нямаше "дете е, цапа се". Строиха ме да си пера на ръка гащи, пола, всичко и чак като се махнело мастилото можело в пералнята. Тъй де, няма да цапат пералнята. Ръчичките ми почнаха да кървят от търкане. Почти ме набиха, защото ......кръвта в горещата вода оцапвала и не се отмивало никога. Вариха ги в една стара тенджера.

Залата до киното беше към дома на железничаря. Оркестърът репетираше там. Понякога и деца от курсовете по солфеж, пиано, други инструменти, балет и от музикалното училище даже репетираха там. Градът е културен. И аз съм дрънкала на въпросното пиано 😻, но нямах ключ, естествено. Само на по-големи деца го даваха. Помня пода - някакви сиви дъски бяха в началото на 70те, после ги смениха. Ама как бяха лъснати! 

Кинаджия е на жаргон, но имаше друго име.

Лебедите и лодките бяха в езерцата отсреща. С лодка сме гребали в средата на 80те, но лебедите изчезнаха тогава. Много, много красива градина беше и сигурно още е. Помня вкусния сладолед от сергиите лятото, варената царевица до спирката на автобусите отсреща на хотел Верея. По диагонал сте били там някъде и вие май. Баба и дядо живееха срещу 2ро основно, над Операта.

Помня шадраваните в Пловдив и музиката. В Стара Загора също имаше стъпаловиден в градската градина.

А гардеробът беше в кино Септември, не Вапцаров.

Районът около Руски Паметник, Пирогов, Петте кьошета не е лош за живеене, да ти кажа. Там отсядаме с месеци. Има метро вече, НДК е на никакво разстояние, денонощни магазини и аптеки, басейн имаше лятото. В същото време не е баш в центъра като има демонстрации. Грозно е, но цяла София е такава. София е най-грозната столица, която съм посещавала.

Ако авторката не бягаше от жеги, щях да и предложа точно Стара Загора. И университетска болница има.

# 93
Заплатите в София и тези в малките градове нямат масто за сравнение. Аз живея в град с 10 000 жители, на 30 км от Пловдив, с висше образование съм, работя в администрацията на частна фирма и взимам 1200 лв заплата.

# 94
  • Melmak
Мини, не съм искала да звуча като заяждане или нещо подобно. Не казвам, че в малкия град заплатите са огромни, нито че хората са виновни за липсата на места в яслите.

Казвам, че някои разходи в малките градове просто не съществуват. И не е само яслата, но тя е лесен пример, който се вижда в живия живот. Точно, че някои деца ги приемат, но проблема е ако моето не го приемат, тогава ще плащам пари като луда.

Реално и с този си доход в момента не бих се преместила в по-малък град, защото не живея в голям град само заради заплата.

# 95
Да разчитат хората на хоум офиса, за да се заселват по селца и паланки, според мен е много лоша идея. Първо, тенденцията е наистина към хибриден модел. И второ, и фирмите, които предлагат изцяло хоум, правят вече разделение между живеещи в София и в останалите градове. На тези от другите градове им казват още на интервюто, че ако се преместят в София, заплатата ще им е толкова, а ако си останат в техния град, по-ниска. В моята фирма е така, във фирмата на приятелка също. Или иначе казано, голяма част от фирмите, предлагащи пълен хоум, се целят точно в живеещи в провинцията с цел да плащат по-малка заплата за същата дейност. Да не отчайвам Мини, обаче мъжът ѝ се е уговорил с настоящия си работодател. Едва ли ще се пенсионира в тази фирма. След 3-5-10 години като му се наложи да си търси нова работа, нищо чудно да трябва да се съгласи на по-малко пари.

# 96
Unicorn, мъжа ми си е преценил нещата. Той е много добър специалист в областта си, та заплатата му и в бъдеща фирма не би била по-ниска.

Кои разходи не съществуват, Хечи? Като изключим детската градина.

# 97
  • Melmak
Гараж примерно, наем или покупка на жилище, наем на паркомясто до работа.

Наясно съм, че не всеки ходи с кола на работа и в София, нито всеки плаща за да си паркира колата пред работа. Но все пак се случва.

В някои квартали на София също паркирането на жителите е много трудно и е наложително да се наема/купува гараж. Това не само в София, говоря за големите градове, предполагам в Плд е подобна история.

Иначе ясно, че храната, тока, водата и подобни разходи са си същите.

Юникорн, и аз забелязвам вече обръщането от изцяло хоум към хибрид. Поне моя поглед е такъв. Във фирмата, в която работя (голяма, международна, технологична) наемаха хора от цяла България по време на пандемията. В договорите няма клауза за постоянен хоум офис. Като ни върнаха по офисите на хибриден модел казаха на хората извън София - или си идвате и работите хибридно, или напускате. Напуснаха. Фирмата нае хора от тук и готово.

Аз подкрепям дистанционната работа, но това няма значение за пазара на труда.

Може би е супер ако човек има свободна професия, тогава няма значение малък, голям град. Също нещо свързано с ръкоделие, предполагам. Психолог също, може дистанционно.

# 98
Прост пример от Джобс-а

# 99
За първият, за който се сещам е възможността да не се движиш с кола в малкия град и оттам доста спестени пари от поддръжка, бензин, автокаско и т.н.

# 100
Да, за жилищата и наемите и аз го написах по-рано. Гаражът и паркомястото също ги дискутирахме. В интерес на истината за последните две не съм проверявала какви са цените в Стара Загора. И все пак нека не забравяме, че възможностите за работа в София са много по-големи. Всеки град има предимства и недостатъци и смятам човек трябва да приеме, че получава и двете в комплект.

Happy, поддръжката на колата си върви без значение дали ходиш с нея на работа, каско и гражданска също. Единствено от гориво ще спестиш. И в малкия град не винаги е гаранция, че няма да ти се наложи да ползваш кола.

# 101
  • Melmak
О, разбира се! А и Стара Загора все пак не е съвсем малък град. Даже си е голям за мащаба на България. Аз под малък град имам предвид Карлово примерно.

Happy doc, то в малките градове не слизат от колите. Там е някакъв престиж да запалиш колата и да идеш с нея три улици по-надолу.

# 102
Имах впредвид, че можеш и без кола. Изцяло. Една семейна е достатъчна.

# 103
  • Melmak

Факт. И направо им завиждам за това.

# 104
  • Paris, France
Добре, по-висока с под 15% е заплатата в Jumbo за същата позиция, но ако човекът живее под наем, в София 300лв няма да компенсират космическите наеми.

Пак е индивидуално. Ако някой има собствено жилище в София, че и на 2 минути пеша от Jumbo, дюшеш му идва заплатата. За човек със собствено жилище във Варна или Ботевград е по-логично да остане там.

В София също може да се ходи пеша. Ние кола не наемаме като идем и не излизаме от София. До летище, Витоша, Горна Баня, магазините, центъра - градски транспорт или такси ако имаме багаж.

Уф, и една кола е ужасия тук. Ние повече от една не сме имали. То и търси гараж, то я паркирай! Предпочитам градския транспорт, честно. Като го има. Тук е добър, но по едно време стачкуваха преди години, а не можахме да наемем кола, защото всички търсеха под наем.

Общи условия

Активация на акаунт