Живот в големите градове....

• 13 422
  • 263
  •   1
Отговори
Според вас, какво дава и какво взема животът в градовете над 200 000 души?
Вие в какъв град искате да живеете и защо?
Аз съм от Хасково, там съм родена и живяла до 12-та си година. Сега живея в Пловдив. И както ми беше добре и нещата уж бяха приятни. След пандемията всичко се промени. Започнаха да преиждат още хора от всичко страни и градове - хасковлии, кърджалийци, от Смолян, огромно количество украинци и руснаци. И вече не съм ОК с живота в този град. Настанаха огромни задръствания, климата също се промени и лятото Пловдив е като една фурна, защото е на ниска надморска височина, в равно поле и е заграден в Тр. низина от Родопи, Средногорие и Стара планина. Сняг не сме виждали от години. Това лято едва оцелявам в града - жега и задух. Захлажданията, които си ширят по другите места, просто не идват тук. И решихме семейно, че така не се живее и трябва да напуснем града. Разходихме се из Северна България, за да усетим атмосферата на градовете там, но моя син упорства, че те са заспали и пълни със стари хора, които въобще не им се живее там, т.е. нещастни са. Той учи за IT и често ходи и в София, свикнал е с такава отмосфера, пълна с млади хора. Но аз съм на мнение, че това не е най-правилното от здравословна гледна точка и трябва мъдрост и аналитичност, за да си съставиш правилно мнение и отношение.
От друга страна съзнавам, че в по-малките населени места хората нямат конкуренция и нямат причина да се развиват и учат нови неща. В големия град всекидневно си изправен пред предизвикателства и проблеми, които трябва да бъдат решени. Срещаш хора, които са интелигентни и ерудирани и не можеш да си позволиш да смъкнеш нивото. Усещам се, че когато чета коментари или изказвания на хора от дълбоката провинция, си мисля, че те разсъждават така, защото сетивата и умовете им са ограничени в ежедневието. И да различно е. Понеже аз подминавам средна възраст, остарявам, и ми омръзна от стреса и напрежението в града, на работното място, целия шум вечерно време, защото градът не спи.
Много ще се радвам да споделите и вие вашата гледна точка.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 16:59 от Milika_D

# 1
Семейството ми живее в София повече от един век и аз не мога да си представя живот в по-малък град. Зависи и къде живееш. Ако си в някоя панелка, заобиколен от много хора, всеки от които си прави каквото иска, сигурно не би ми било приятно.

# 2
Аз се люшкам в крайности - хем ми харесва големият град, анонимността, възможностите за развитие и забавление, хем мразя тълпи и искам да се завра в дън гори тилилейски. За малък град/село не мечтая. Реално нямам избор, тъй че няма какво да го мисля.

# 3
А вие не работите ли? Каква работа ще си намерите в градовете в Северна България, като те масово западат? Освен ако не работит хоумофис, но се съмнявам. Ако сте пенсионери вече и можете да си го позволите, преместете се на север да ви е тихо и спокойно, пък сина да иде да живее в София.

# 4
  • София
Малкият град може и да изглежда романтичо, но докато не ти се наложи да търсиш болница. И за съжаление не винаги болниците са за еднократно посещение. Ако ще е малък град поне да е село с къща с голям двор, но пък той много работа иска.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 18:36 от бъръльо-бъръльо

# 5
  • Melmak
Според мен Пловдив е някаква хубава смесица от голям град с възможности и все пак не е като Столицата, която има ужасно много проблеми.

Цял живот живеем в София, от тук сме. Не бих живяла в малък град примерно под 200 хиляди.

В Плд има доста възможности за развитие, близо е до София ако младежът дойде да учи тук, ще му е лесно с транспорт.

Северна България е западнала, обезлюдява се. Има значение и кой град, примерно по Ловеч е красиво, но населението… обезлюдяване, липса на развитие. Има значение средата.

Мислили ли сте за къща извън Пловдив, нещо като вила, където да карате повечко време сред природата?

# 6
Мисля, че за млад човек на прага на кариерата си, ще е грехота да се забие в някакъв опустял град  само заради климата. Освен ако няма възможност за дистанционна работа. И все пак, освен работата, на него му е важна и средата. Колко млади и интелигентни хора са останали в тези градчета? За София не говоря, че на мен ми е противен до мозъка на костите град, но Пловдив според мен е нелош вариант за млад човек. Не прекалено голям, немалък град - но аз съм пристрастна.
Друг вариант, щом ви мъчи жегата, са Варна и Бургас.

# 7
Семейството ми живее в София повече от един век и аз не мога да си представя живот в по-малък град. Зависи и къде живееш. Ако си в някоя панелка, заобиколен от много хора, всеки от които си прави каквото иска, сигурно не би ми било приятно.

В широкия център на Пловдив живея. На улицата ни всички сгради са на калкан. Няма празно местенце. Още като изляза от външната врата и ми се вдига кръвното - бетон и само бетон.

# 8
Аз съм израстнала в средноголям град, в последствие се преместих в София и вече от много години съм тук. Не е моето, НО възможностите, във всяко едно направление, са несравними, с който и да било друг град в България. При всяка възможност гледаме да сме извън града, пътуваме всяка отпуска и по този начин се справяме със стреса. По никакъв начин обаче не бих се намесвала в решението на детето ми, моето мнение си е мое, на нея може пък да ѝ харесва да ѝ е шумно, на има хора навсякъде и тн. Всеки си преценява за себе си.

# 9
  • Пловдив
Цитат
От друга страна съзнавам, че в по-малките населени места хората нямат конкуренция и нямат причина да се развиват и учат нови неща.
Остават си недоразвити и недонаучени. Wink

Предимствата и недостатъците са очевидните - спокойствие, свободна площ и пешеходни разстояния "на село" срещу еднообразие и липса на голям избор на работа, учене и забавления, а вече и на по-младо население. В селата - и липса на голямо старание за оправяне на проблеми като недостатъчно водоснабдяване, проблеми с кабелите за ток и т.н. А, сега се сетих - и липса на редовен обществен транспорт до селото или малкия град.
Теснотия, гъчканица и високи наеми в големия град срещу повече услуги на място, забавления и възможности за избор.

Всички други разсъждения извън очевидното ми се виждат "насосани" лично на мен.

Преди 2-3 дни във ФБ - снимка на чичковците, които през 80-те, 90-те и по-рано се събираха в Градската градина да обсъждат мачове. Потребителка носталгично въздиша какви сърдечни отношения и реално общуване имало тогава между хората в града. Викам: имаше, щото нямаше интернет и сто телевизии, само първа и втора програма, и освен това кажи-речи повечето се познаваха (със съвсем леко преувеличаване). Тя се съгласи и добави, че сега не се познаваме, защото надошли всякакви от Хасково, Смолян и т.н., а някога в родното място намирали... забравих какво намирали, ама беше нещо в смисъл, че камъкът си тежи на мястото, къде е тръгнал да се мести при нас. Да, де, ама намирали, не намирали, тогава имаше жителство. Не ми стана приятно от това мнение (семейството ми е тук от самото начало на 20-и век, да уточня, не е лична обида).

Колкото до мен - идеалното би било част от времето в голям град и част - в по-малък (5-10+ хиляди). С къща с двор и задължително топъл климат - говоря за къща в по-малкия, и в големия не бих отказала също къща с двор, но никога не бих могла да си я позволя (тази, дето я имахме, я събориха през 80-те и още тогава вече не отговаряше твърде на съвременните условия за живеене, макар че дворът си е двор).

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 19:50 от Магдена

# 10
  • Paris, France
За всеки е различно. От 50г не съм живяла в малък град и живота в малките градове не ми харесва и ми е скучен. Също не бих живяла в предградие с къщи и без високи сгради, офиси и молове, дори и да е в огромен, многомилионен град. Имам чувството, че съм на село и се депресирам, особено зимата. Най-малкия град, в който съм живяла някога за повече от година е Стара Загора в началото на 1970те. Хубаво беше, особено Аязмото, липите, миризмата на билки, антиките, всичко наблизо, но не бих отишла да живея там в младите си години. След пенсия би било екстра, предполагам. И там става много горещо лятото, но май не колкото в Пловдив.

В големите градове ми харесва денонощния живот, устроения транспорт, текучеството на хора, анонимността. Културните, учебни, кариерни възможности са ясни. Също ми харесва и това, че в големите градове има повече млади хора. Младите са повече и като процент.

София има най-добри климат лятото в България за мене. Вечер е много по-хладно, отколкото в Пловдив. Ако тръгнеш от София в 18ч и пристигнеш в Пловдив в 21ч, ще е по-горещо, отколкото в София е било в 18ч или поне така се усеща. От морските градове Варна е по-хладен от Бургас.

В Плевен лятото е ад. Видин и Русе имаха приятен климат заради реката. За лятото говоря.

Местенето е една малка смърт за мене и се местя само по изключителна необходимост. На новото място ще е тежко без приятели и познати.

На ваше място бих се преместила в София, предвид че синът ви учи и работи там и там му харесва.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 18:20 от Nevena Virolan

# 11
  • Пловдив
Живея в Пловдив и работя в съседен малък град. Това, че всеки познава всеки и цялостно отношенията там ме побъркват. Не бих сменила никакъв бетон за това нещо.

# 12
Харесвам живота в голям град. В България живях в София преди да решим да се преместим в Германия. Живяла съм преди София и в други градове, но не са били моето. В Германия отначало работех в различни градчета, но взехме решение и си купихме жилище в един красив голям град. Човек трябва да живее там, където му харесва, както му харесва в рамките на финансовите му възможности.

# 13
Живея в София и толкова съм свикнала с ритъма на големия град, че, ако отида в някой малък, сигурно ще умра от скука на третия ден.
Дори и В.Търново ми е скучно, въпреки богатата си история и красива природа. Ама си е като за туристи....

Може би, ако имах сигурен доход, който да ми позволява да не мисля за разходи и пари, бих живяла някъде до морето тип самотна къща край морето. Но тъй като това ще е някой друг живот, смятам че големият град има много повече плюсове, отколкото минуси, освен ако не си бизнесмен с възможности в този малък град.

# 14
  • София
Харесвам малкия град, но за туризъм, не за живот. Възможностите са съвсем различни и на този етап не бих заменила. Обучение, здравеопазване, работа - все фактори, които на този етап са ми важни.

Общи условия

Активация на акаунт