Живот в големите градове....

• 13 424
  • 263
  •   1
Отговори
# 15
Живея в малък град. Живяла съм в София.

Ако можех да имам жилище в София щях да се махна.

Манталитета в малките населени места ми е неприятен.

Това, че всеки познава всеки или знае за всеки може да е много досадно.

Тук играят връзки, роднини, изградени с времето позиции и репутация.

За специализирани медицински или стоматологични консултации трябва да се пътува.

Няма проблем с училища и градини в малкия град, обаче ниво и конкуренция няма.

Възможностите за работа са ограничени.

Храната не е по-евтина.
Градският транспорт е ужасен.

Но е въпрос на вкус.

# 16
Забелязвам, че хората с напредването на възрастта, им се ще да се оттеглят на спокойствие. Но, за човек в дееспособна възраст, устроил се в голям град, със възможности за работа, развитие, малки деца, качествено образование и мед.помощ ,израснал в големите градове това не е добра перспектива.
Сега, всеки си решава за себе си, но лично за мен, след пенсия да отида по чукарите и да си сменям целия начин на живот не ми е опция.

# 17
Русчуклийка съм, т.е кореняк русенка. Израстнах в двестахиляден град, сега е 138 000. На мен ми е ок, ако някога се местя ще е към по-малък, а не към по-голям град. Северна България съвсем не е прохладна, прохлада има единствено по морето и високо в планините. Ако сте активни шофьори и Елена, Трявна са ок. Може би Габрово, Ловеч, Троян, които са в подножието на Балкана да са  малко по-прохладни.

# 18
Синът е достатъчно голям, за да избере къде да живее и да се устрои там. Щом му е добре в големия град, да си живее там.
Родителите спокойно могат да си гледат живота и да си харесат място по свой вкус. Ще си ходят на гости със сина, както правят толкова много семейства с пораснали вече деца.
Освен ако не държат да си живеят цял живот заедно – като едни съвременни Гераци. Ако искат снаха и внуци – не е добра идея обаче. Нито на село, нито в големия град. Всяка жаба да си знае кухнята.

Между другото, щом толкова ти пречат пришълците в Пловдив, що не се върнеш в Хасково? Тъкмо на кореняците пловдивчани ще им олекне малко...

# 19
Защо е нужно да се пускат няколко еднакви теми? Предимствата и недостатъците на четирите големи бяха вече подробно обсъдени в съседната тема.

От мен добавям следното - ако някой е живял в малък град като дете и тийн и после се е изнесъл, е склонен на идеализирани спомени. Не му се е налагало да се бори с живота, родителите му са го правили. Ако се върне и му се налага да върши всичко като възрастен, шокът може да е жесток.

Освен всичко дотук описано, мен много ме дразни и че в малките градове буквално няма празници. Всеки си празнува с роднините на маса. В големите има всевъзможни събития, всичко работи, всеки е навън и се забавлява. Тук магазините и заведенията затварят за по седмица, хляб няма да има до тая дата, месо продаваме само с предварителна заявка, защото ако остане нещо, ще се развали, ама като ви трябва това, защо не се запасихте, нали знаете, че идват празници и ще свърши?! На Великден ми се дорева, в София удължават работното време на линии на ГТ до 3 сутринта, за да могат хората да отидат на църква. В моя град транспорт няма още от Велики Четвъртък на обяд, понеже "то принципно е работен ден, ама реално вече всички са по селата".

# 20
  • Пловдив
Аз съседната (с Варна в заглавието?) не я бях видяла, не е изключено и авторката да не е.

Вярна, Пловдив и Бургас са големи градове всичките все пак, дори спрямо София не са села. Сравнението се прави само между тях.

# 21
Родена съм, и винаги съм живяла в голям град, но си ме тегли спокойствието на малките градове. Мразя тълпи, задръствания, опашки, и най-вече лятото - тогава е най-голямата лудница.. Но пък си харесвам и това, че съм анонимна, рядко се случва да ме разпознае някой на улицата. Оценявам и удобството навсякъде да има аптеки, градини, училища, болници, паркове, молове с най-различни магазини и услуги. Абе... интроверт.

# 22
  • София
Ако си интроверт (или направо темерут като мен), големият град е за предпочитане. Подлудява ме като ида на гости на роднини на село да се наредят на оградата съседи и съседки да питат кой е дошъл и защо.

# 23
Като дете много обичах снега и се радвах, когато завали. С всяка изминала година, все повече го намразвам. Ако като дете, снегът за мен означаваше баща ми да извади шейната от мазето и да идем в парка отсреща, сега означава да чистя колата от сняг, да се хлъзгам по заледените улици, да се навличам с дебели дрехи и ботуши и всякакви подобни "екстри". Та, ако се преселвам някъде, няма да търся север, а бих търсила мясго, където не прехвърча снежинка.

# 24
  • Пловдив
Значи ако нямаш роднини в това село, нямаш проблем. Wink

Цитат
Та, ако се преселвам някъде, няма да търся север, а бих търсила мясго, където не прехвърча снежинка.
И аз така.
Сандански/Петрич и Южното Черноморие (Поморие, Несебър или тоя калибър, не чак село или курорт) са ми относително идеални в това отношение като за България, предвид, че място, където хич да не са виждали сняг, нямаме. Пусто са ми много далече и двете и не е оферта да си купя къща в някое от тях. Пък и там също къщите няма да са евтини.

# 25
Родена съм в Пловдив и съм живяла само в този град, без 6 години на село при баба и дядо в ранна детска възраст. Помня добре и с носталгия времето, когато Пловдив беше голям, но в никакъв случай пренаселен град. Сега наистина не се диша, имам чувството, че хората ще започнат да ходят по главите си, особено в Кичука. Добре, че напуснах поне този квартал преди 30 години, сега нямаше да мога да издържа там.
Никога не е имало толкова жестоки жеги в града в младостта ми, макар че Пловдив винаги е бил горещ град през лятото. Сега не е просто горещ, умопомрачително е.
Хората с много пари напуснаха града и се преселиха в Родопската яка. Изникнаха истински малки палати, имения за чудо и приказ на една идея по-хладно и несравнимо по-широко. За съжаление ние нямаме тази възможност. Планираме обаче да се изнесем от града още от следващото лято в някое селце, което не спада към милионерските. Или по морето. Не мога обаче да напусна напълно града, поне засега, на една ръка разстояние ми е всичко, което ми е важно и ми трябва, за да водя нормален живот. Свикнала съм в Пловдив, повече от половин век съм тук. Затова намерението ни е само за адските летни месеци. За пришълци сигурно е по-лесно да се преместят за пореден път. Пловдив не е за хора на възраст, които искат спокойствие, а и спомените им с този град са от няколко години. Аз адмирирам преместване на друго място за хора, които нямат пъпна врав с този град, ще им е лесно.

# 26
Ако си интроверт (или направо темерут като мен), големият град е за предпочитане. Подлудява ме като ида на гости на роднини на село да се наредят на оградата съседи и съседки да питат кой е дошъл и защо.

Това е най-противното. Много мразех като ходим на гости на майката на бившия ми и от сутрин до вечер се носят един по един всякакви индивиди "да ни видят". Вместо да си почиваме или да идем двамата някъде да ми покаже интересни места в неговия град, ние посрещане гост след гост да ни зяпат като животни в зоологическа градина. И после да ни обсъждат, защото друго интересно нищо не се случва в тоя град и те са умрели от скука.

И култовото изпълнение на домоуправителката на моя блок малко след като се върнах: "На паркинга има кола с хасковска регистрация, това твои приятели ли са?".

# 27
  • Пловдив
Като се зачетох в оная тема - е, не, вземам си думите назад - оказва се, че за някои от участниците и Варна е село. Айде, не село, ама глуха провинция.

# 28
  • Paris, France
Между другото, щом толкова ти пречат пришълците в Пловдив, що не се върнеш в Хасково? Тъкмо на кореняците пловдивчани ще им олекне малко...

Пише, че я тормозят жегите, а в Хасково лятото беше ад преди 45 и 50г и сега сигурно е още по-горещо. В Хасково и зимата много рядко падаше сняг.

А за Русе и градовете по Дунава - да, горещо е и там лятото, но не колкото в Пловдив, Хасково и даже Бургас. Елена е село почти без млади хора. Едва ли там живеят повече от 5000 души в момента. Зимата затварят проходите и се трупа сняг. Усойно е и лятото е хладно, естествено. Русе е най-красивия град в България, който съм посещавала. Все едно е в Чехия или Унгария. Чисто, стари сгради в европейски стил. Видин беше много красив град, макар и малък, но сега там е обезлюдено. Ако се намери работа, наемите са ниски и има цели празни блокове.

# 29
Нищо не взима големият град, според мен нали. Спокойно човек може да си купи имот и в по-тихо местенце, където да отпочива, но то не е стрес големият град, а много възможности за развитие и всичко ти е на една ръка разстояние, т.е  много удобства. Мен удобствата и многото хора   не ме стресират, радват ме. Ако човек е невротик - никъде няма да му е добре; познавам такива хора и навсякъде все нещо им пречи. В никой град не е пещ, няма такова нещо, топлото време си е напълно в границите на нормалното, махнете си телевизора. Всичко на всичко имаме само два месеца истинско лято и то, ако няма някакви наводнения. За мен, пак казвам за мен, най-хубавите за живеене градове в България са София, Пловдив и Бургас. Никога не съм си и помисляла да живея в малък град, имам чувството, че ще се побъркам на подобно място. Дори когато пътуваме и само минаваме/ без да слизаме даже и за по кафе/ през по-забутани градове и села, тръпки ме побиват, все едно няма никакъв живот, все едно са мъртви. Разбирам хората, които са си свикнали там, за тях пък големият град би бил ужас, аз пиша лично за мен как стоят нещата. А за семейство с деца е абсурдно да се отказват възможностите, които предлагат развитите градове.

Общи условия

Активация на акаунт