Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява обичаят с мартениците?
Какви са легендите, свързани с началото на традицията за носене на мартеници?
Какви са някои от традициите на 1 март, свързани с прогонването на злите сили?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява обичаят с мартениците?
Обичаят с мартениците е традиционен за българите и се свързва с пролетния поздрав. Мартеничките се правят от червен и бял вълнен конец, който се усуква поотделно наляво, след което двата конеца се свързват и отново се усукват надясно. Носенето на мартеници представлява амулет, който трябва да прогони злото и да привлече доброто. Символиката на червения и белия цвят означава зараждане на нов живот. Мартениците се свалят, когато се види първият щъркел, и се закачат на разцъфнало или зелено дръвче.
-
Какви са легендите, свързани с началото на традицията за носене на мартеници?
Началото на тази традиция се свързва с легенда за хан Аспарух, който получава на 1 март по лястовица от сестра си в бащините Кубратови палати в Русия поздрав-китка, завързана с бял и червен конец. Така хан Аспарух въвежда пролетния поздрав с мартеница и затова тя се среща само сред българите. Традиционната мартеница символизира магическа сила, която трябва да прогони злото и да привлече доброто, като същевременно представлява началото на нов живот.
-
Какви са някои от традициите на 1 март, свързани с прогонването на злите сили?
-
Каква е историята зад традицията на носенето на мартеници и как тя е свързана с хан Аспарух?
-
Какви са мненията за частните училища след 4-ти клас?

, кофти за ситуацията. Аз съм правила подобно нещо преди 5-6 години, но в Бг, едва ли ще е същото. Като родиш пак ли ще ти висят така на главата?
или по-зле 
- все пак имам още 1-2 годинки да мисля