Имот в Италия

• 281
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,

обмислям закупуването на имот (апартамент) в Италия, по-специално Рим.
Разполагам с 90К евро, но ако има жилище, което си заслужава, съм готова да дам и повече - да кажем до 120К.
Много исках да е в централната част на Рим, но за съжаление там цените са значително по-високи, така че започнах да следя и по-отдалечените квартали.
Прочетох, че комисионът на нотариуса е 10%, което включва проверка за тежести и вписвания.
Моля, някой, който е минавал сделка, да сподели за стъпките при закупуването на имот, както и за какво да се внимава, подводни камъни и т.н.
Колко би бил данъкът на имот струващ 100 хиляди евро, който ще се ползва за жилищни нужди?
Отпада ли данъкът, ако го регистрирам като първо жилище?
В Англия, когато купуваш жилище, купуваш само правото на ползване (децата ти напр. не могат да го наследят), как стои въпросът в Италия?

Много благодаря!

# 1
Ако намериш жилище в центъра на Рим за 90к евро, вземи един и за мен.
Според chatGPt данъците са поносими ако е основно жилище.

# 2
В Англия, когато купуваш жилище, купуваш само правото на ползване (децата ти напр. не могат да го наследят), как стои въпросът в Италия?
Извинете, случайно прочетох темата и ми стана интересно това. В какъв смисъл в Англия децата не могат да наследят жилище, което родител е купил? Защо е така?

# 3
Извинете, случайно прочетох темата и ми стана интересно това. В какъв смисъл в Англия децата не могат да наследят жилище, което родител е купил? Защо е така?
Не е точно съвсем така. Английското законодателство е доста различно за нашите разбирания. Да се върна на въпроса. Може да се наследи имот, но се плаща доста висок данък наследство около 40% /ориентировъчно /.

# 4
действително собствеността и в Англия се наследява, но в зависимост от това, как е придобита. Доколкото разбрах, заради огромния натиск върху социалната система, голяма част от жилищата, при които няма собственост на земята се придобиват, като всъщност се придобива само правото на ползване и съответно имотата не се наследява и обратното- когато става въпрос за къща или апартамент който притежава и земя обикновено се купува цялата собственост и съответно имотът се наследява след заплащане на съответния данък наследство.
Относно чат gpt.. може да се ползва действително като някаква насока, но е хубаво всичко да се проверява ръчно, тъй като чата не носи отговорност ако вземеш погрешни решения на база неговата информация.

Общи условия

Активация на акаунт