Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява обичаят с мартениците?
Какви са легендите, свързани с началото на традицията за носене на мартеници?
Какви са някои от традициите на 1 март, свързани с прогонването на злите сили?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява обичаят с мартениците?
Обичаят с мартениците е традиционен за българите и се свързва с пролетния поздрав. Мартеничките се правят от червен и бял вълнен конец, който се усуква поотделно наляво, след което двата конеца се свързват и отново се усукват надясно. Носенето на мартеници представлява амулет, който трябва да прогони злото и да привлече доброто. Символиката на червения и белия цвят означава зараждане на нов живот. Мартениците се свалят, когато се види първият щъркел, и се закачат на разцъфнало или зелено дръвче.
-
Какви са легендите, свързани с началото на традицията за носене на мартеници?
Началото на тази традиция се свързва с легенда за хан Аспарух, който получава на 1 март по лястовица от сестра си в бащините Кубратови палати в Русия поздрав-китка, завързана с бял и червен конец. Така хан Аспарух въвежда пролетния поздрав с мартеница и затова тя се среща само сред българите. Традиционната мартеница символизира магическа сила, която трябва да прогони злото и да привлече доброто, като същевременно представлява началото на нов живот.
-
Какви са някои от традициите на 1 март, свързани с прогонването на злите сили?
-
Каква е историята зад традицията на носенето на мартеници и как тя е свързана с хан Аспарух?
-
Какви са мненията за частните училища след 4-ти клас?

( някой път ми се слу4ва така), но след като мъжът каzа, 4е е zнаел таzи песен от предаването иzлъ4ено сутринта, тогава съвсем се оплетох. Е как така в предаване на живо пе4ели песен, която един ден преди това се иzлъ4ва в предаване като песен победител?
, но стана работата. На снимките иzглежда дебел, буzест и навъсен, но важното, 4е има снимки. Мъжът пак вдига ръце от мен, как все кусури съм намирала на детето. Исках на ново да го снимаме, но няма кой да ми уйдиса.
Там ми идеше да му грабна
и те почти винаги ти уреждат място за градина
. Аз както знаеш 

А за "пробутване" - аз така си говоря, мога и по-зле, но държа фронта.