Майчинството счетоводно - 99

• 37 057
  • 780
  •   1
Отговори
# 285
  • София-Младост
За мен сметките са верни, но не пречи да им пишеш. Грубите ми калкулации изкарват по около 115 лв. дневно обезщетение, но смятам съвсем грубо.

# 286
  • В полите на Пирин планина
И аз считам, че сметките са среднодневно обезщетение около 115 лева са съвсем верни. Сметнах само броя на дните в периода приблизително и се получава 112,25 лева, вероятно дните в периода - база са по-малко.

# 287
А как го смятате? Защото при мен излиза минимум 130 лв. Аз събирам всички суми, деля на 18 (месеца), после умножавам по 80% и деля на 19 (работните дни за септември).
Явно бъркам някъде.

# 288
  • В полите на Пирин планина
Да, бъркаш.
Събират се осиг. доходи за 18 месеца (в извадката са повече) и се делят на всички работни дни за периода. Средно са по 21 р.дни. Аз така сметнах. 18*21 дни е 378 дни. Делиш сумата от осиг. доходи на дните и умножаваш по 80%. Така се получава средно дневното обезщетение. След това умножаваш по дните, в които си в болничен.

# 289
Здравейте, в момента съм 1ва година майчинство, което ще приключи през месец Май следващата година. Искам да се върна на работа през януари 2026та година, но от финансова гледна точка след като приключи първата година майчинство искам да си взема цялата натрупана отпуска и след това от Октомври догодина да пусна втората година майчинство за 3месеца. От Януари2026та искам да прехвърля остатъка от втората година на бащата. Възможно ли е това? След приключване на първата година си изчиствам отпуската, пускам втората година за три месеца и остатъка прехвърлям на таткото?

# 290
  • София-Младост
А как го смятате? Защото при мен излиза минимум 130 лв. Аз събирам всички суми, деля на 18 (месеца), после умножавам по 80% и деля на 19 (работните дни за септември).
Явно бъркам някъде.
Събираш брутото, делиш на работни дни, умножаваш по 80% и получаваш Х
Събираш нетото, делиш на работнит дни и получаваш Y.
Дневното обезщетени ти е по-малкото от Х и Y.

secret_20
Стига да ви разрешат платения отпуск, да, възможно е.

# 291
Много благодаря!

# 292
Здравейте! Децата ми направиха 2г на 19 август, от тогава съм платен отпуск във фирмата. Платиха ми от 19 август до 31 август отпуската. И ми казаха, че нататък ще ми плащат, когато стане ведомостта. Има ли конкретна дата или срок, в която се прави тази ведомост? Или за всяка фирма е различно? Не знам, кога да очаквам плащането, за септември и отговар, не получих от шефа ми.

# 293
В трудовия договор трябва да е записано кога се изплаща трудовото възнаграждение. По принцип е до края на месеца следващ месеца на полагане на труда. Освен ако не сте бюджетно предприятие.
Здравейте! Децата ми направиха 2г на 19 август, от тогава съм платен отпуск във фирмата. Платиха ми от 19 август до 31 август отпуската. И ми казаха, че нататък ще ми плащат, когато стане ведомостта. Има ли конкретна дата или срок, в която се прави тази ведомост? Или за всяка фирма е различно? Не знам, кога да очаквам плащането, за септември и отговар, не получих от шефа ми.

# 294
Тоест, би трябвало края на октомври да получа за септември?
Трудовия договор ми е последно актуализиран 21г, вече не помня къде е.

В трудовия договор трябва да е записано кога се изплаща трудовото възнаграждение. По принцип е до края на месеца следващ месеца на полагане на труда. Освен ако не сте бюджетно предприятие.

# 295
# 296
Здравейте! Ноември ми предстои да изляза в болничен, като преди това имам осигурителен стаж 14м. Би трябвало всичко да е наред с обезщетенията по болничния и майчинството, нали?

# 297
  • София-Младост
Здравейте! Ноември ми предстои да изляза в болничен, като преди това имам осигурителен стаж 14м. Би трябвало всичко да е наред с обезщетенията по болничния и майчинството, нали?
В какъв болничен излизате и какво точно ви притеснява?

# 298
В какъв болничен излизате и какво точно ви притеснява?

Ще съм в четвърти месец от бременността през ноември, когато смятам да излизам в болничен. Въпроса ми е дали една година осигурителен стаж е достатъчен, за да взема майчинство. Тъй като тук чета, че за обезщетението се гледа дохода за 24м назад. А в сайта на НОИ четох , че се иска минимум 12 месеца осигурителен стаж.

# 299
И двете са верни. Искат се 12 месеца осигурителен стаж и да си на ТД към момента на излизане в болнични. Болничният за общо заболяване се изчислява на база 18 месеца назад, а този за раждане - 24 месеца

Общи условия

Активация на акаунт